NOVI POMOR

Jarići su stradali nakon ispaše na poljima na rubnim dijelovima imanja, gdje lokalni stanovnici prskaju bilje zabranjenim pesticidima
Željko i Tatjana Lovrić-Jovanović, inače višestruka prvakinja Hrvatske u džudu, i prošle su godine bili prijavili trovanje pesticidima 20 koza i jarića
 Vlado Kos/Cropix

Iako je još lani obitelj Lovrić-Jovanović na svojem gospodarstvu u Komletincima pokraj Vinkovaca nadležnim institucijama i inspekcijama prijavila trovanje pesticidima 20 koza i jarića, ove godine ništa se nije promijenilo pa se ovog proljeća dogodio novi pomor 20-ak jarića.

Oni su, poput koza, stradali nakon ispaše na poljima na rubnim dijelovima njihova imanja gdje se lokalni stanovnici, umjesto košnje, odlučuju na agresivnu metodu prskanja bilja zabranjenim pesticidima.

Tatjana, višestruka prvakinja Hrvatske u judu, sa suprugom Željkom i petero djece živi na farmi u Komletincima gdje se bave kozarstvom, proizvodnjom sira i inovativnih čvaraka od kozjeg sira. Ove je godine u izboru Jutarnjeg lista za najboljeg mladog poljoprivrednika sa svojim projektom bila plasirana među deset najboljih.

No, velikim planovima, koje su imali za proširenje proizvodnje, na putu su se prepriječili problemi tamo gdje su ih najmanje očekivali. Na rubu njihova imanja i dvorišta.

Početak problema

- Iako imamo ispašu prema svim propisima, u zatvorenom i ograđenom uzgoju koza lani smo imali velike gubitke zbog trovanja koza pesticidima i kemikalijama kojima su neodgovorni ratari prskali svoje usjeve pokraj naših polja. Kada nam je od 40 koza uginulo njih 18, a preostale 22 pobacile, upalio nam se crveni alarm i zvali smo veterinare da nam pojasne o čemu je riječ - priča nam Tatjana Lovrić-Jovanović.

Njezin suprug Željko kaže kako je bilo puno nadmudrivanja oko pokušaja da dokažu da su koze uginule zbog pesticida s nepropisno prskanih trava, pa je odlučio o svojem trošku poslati uginulu kozu na obdukciju u Vinkovce.

image
70 tisuća kuna šteta je od gubitka 20 koza i 25 jarića, procjenjuju Željko i Tatjana Lovrić-Jovanović, što je za njihovo malo gospodarstvo veliki gubitak


Vlado Kos/Cropix

- Dobili smo nalaz da je koza bila zdrava, a za to jesu li na njezino uginuće utjecali pesticidi i trovanje trebalo je, rekla nam je veterinarka u Vinkovcima, obaviti detaljnije istraživanje na Veterinarskom institutu u Zagrebu koje bi me stajalo još 1800 kuna, pa sam od tog troška odustao. Ionako smo proteklih godinu dana gubitkom 20 koza i 25 jarića upisali gubitak od oko 70.000 kuna, što je za naše malo gospodarstvo veliki gubitak - ističe Željko.

No, to je tek početak njihovih problema. Proljetna vegetacija donijela je novu sezonu prskanja pesticidima svih javnih površina koje su na putovima, uz kanale ili je riječ o rubnim površinama koje se ne bi smjele prskati zbog pčela, leptira ili stoke, osobito kada ih vjetar nosi na susjedne parcele.

Nakon svog javnog apela Tatjana i Željko dobili su veliku potporu pčelara i stočara koji se susreću s istim problemima, ali mnogi od njih ne žele istupiti javno jer se plaše pritiska lokalnih vlasti i inspekcija.

Nezakonito prskanje

- Svašta smo se naslušali od onih koji bi trebali uvesti reda. Od toga da su oni nadležni samo za javne površine, a za privatne nemaju ovlaštenja, do savjeta da slikam osobu koja šprica travu pa podnesem prijavu. Pa, što bi onda oni trebali raditi? Nakon što smo dovedeni u situaciju da sami plaćamo obdukciju uginule koze, pitamo se što je sljedeće - kaže Tatjana.

Pokušali su sa spornim susjedima naći rješenje da se incidenti s prskanjem herbicidima ne događaju na tim rubnim međama, ali svaki pokušaj dijaloga završio je još većim nesporazumima.

Mlada obitelj s petero djece, koja je došla u Komletince kako bi počela novi život, sada zbraja gubitke koji su ih, kako kaže Tatjana, "unazadili pet godina". Bez ikakve naknade za počinjenu štetu, nadaju se da će se barem nešto promijeniti kada se ponovi sezona vegetacije trave i nezakonitog prskanja korova. Kako doznajemo od nadležnih, postupak koji je pokrenuo veterinarski inspektor je u tijeku, a što će od toga biti - živi bili pa vidjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:32