ONEČIŠĆENJE ZRAKA

Talijasnki znanstvenici otkrili su da je dugotrajno izlaganje visokim razinama onečišćenja zraka povezano s približno 40% većim rizikom od reumatoidnog artritisa i 20% većim rizikom od upalnih bolesti crijeva

Ilustracija

 Nicholas.t.ansell/Pa Images/Profimedia

Dugotrajna izloženost onečišćenju zraka može povećati rizik od autoimunih bolesti, pokazalo je novo istraživanje.

Izloženost česticama već je povezana s moždanim udarom, rakom mozga, pobačajem i problemima mentalnog zdravlja. Globalno istraživanje, objavljeno 2019., zaključilo je da bi prljavi zrak mogao utjecati na gotovo svaku stanicu u tijelu.

Sada su istraživači sa Sveučilišta u Veroni otkrili da je dugotrajno izlaganje visokim razinama onečišćenja zraka povezano s približno 40% većim rizikom od reumatoidnog artritisa, 20% većim rizikom od upalnih bolesti crijeva kao što su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, i 15% većim rizikom od bolesti vezivnog tkiva, poput lupusa.

Studija, objavljena u časopisu RMD Open, uzela je u obzir opsežne medicinske informacije o 81.363 muškarca i žene iz talijanske baze podataka, prikupljene između lipnja 2016. i studenog 2020. Oko 12% pacijenata dijagnosticirana je autoimuna bolest tijekom tog razdoblja.

Svaki pacijent bio je povezan s najbližom stanicom za praćenje kvalitete zraka putem svog stambenog poštanskog broja. Studija je analizirala prosječnu dugotrajnu izloženost finim česticama (poznatim kao PM10 i PM2,5), koje proizvode vozila i elektrane. Razine koncentracije od 30µg/m3 za PM10 i 20µg/m3 za PM2,5 su pragovi koji se općenito smatraju štetnim za ljudsko zdravlje. Zaključeno je da sveukupna, dugotrajna izloženost česticama iznad ovih razina povezana s 12% odnosno 13% većim rizikom od razvoja autoimune bolesti.

Istraživači priznaju da njihova otkrića ne dokazuju sa sigurnošću uzročnu vezu i da bi drugi čimbenici mogli biti u igri. Jedna od glavnih manjkavosti studije jest nedostatak informacija o tome kada su simptomi autoimune bolesti počeli, kao i mogućnost da praćenje kvalitete zraka možda ne odražava osobnu izloženost zagađivačima i da nalazi možda neće biti šire primjenjivi jer su sudionici studije uglavnom bile starije žene.

No zagađenje zraka već je povezano s abnormalnostima imunološkog sustava, a pušenje, koje dijeli neke toksine s emisijama fosilnih goriva, bilo je predisponirajući čimbenik za reumatoidni artritis, pojasnio je doktor Giovanni Adami, jedan od autora izvješća i reumatolog sa Sveučilišta u Veroni .

-Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je identificirala onečišćenje zraka kao jedan od najvećih ekoloških rizika za zdravlje. Naša studija pruža nove dokaze iz stvarnog života o povezanosti autoimunih bolesti i izloženosti onečišćenju zraka. Osim toga, postoji snažno biološko obrazloženje koje podupire naše nalaze. Međutim, teško je dokazati uzročnu vezu- zaključio je Adami.

Europski parlament je 25. ožujka 2021. usvojio Rezoluciju o provedbi direktiva o kvaliteti zraka: Direktive 2004/107/EZ i Direktive 2008/50/EZ, napomenuo je da su europski standardi kvalitete zraka samo djelomično uspješni u učinkovitom smanjenju onečišćenja zraka i ograničavanju njegovih štetnih učinaka na zdravlje, kvalitetu života i okoliš te je pozdravio predanost europskog zelenog plana reviziji standarda kvalitete zraka u skladu s trenutačnim referentnim razinama WHO-a. pozvao je EU da donošenjem i provedbom ambicioznih standarda za sve onečišćujuće tvari u zraku postane globalni predvodnik u tom području.

U rezoluciji su istaknuti i sve veći dokazi da izloženost onečišćenju zraka može utjecati na zdravstvene posljedice osoba koje uhvate COVID-19 te je naglašena potreba da se pri izradi novih mjera za onečišćenje zraka uzmu u obzir pouke izvučene iz pandemije. Zastupnici u EP-u ustrajali su na tome da se kvaliteti zraka da prednost i da se uključi u sve relevantno zakonodavstvo EU-a, kao što su zakonodavstvo o klimi, energetici, prometu, industriji, poljoprivredi i otpadu, te da bi trebalo osigurati usklađenost svih područja politika. Rezolucijom se također poziva Komisiju i države članice da procijene učinkovitost postojećeg zakonodavstva o emisijama te se traži da se što prije uspostavi skup minimalnih zahtjeva i najboljih praksi za pripremu i provedbu planova za kvalitetu zraka u državama članicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 13:20