ŽIVOT BEZ PLASTIKE

Procjena je da se dnevno samo na jednoj kućici potroši otprilike 100 jednokratnih čaša, ako koristimo višekratne ušteda je 3000 čaša

Blagdanska atmosfera u Dubrovniku
 

 Bozo Radic/Cropix

Da adventsko druženje može bez plastike pokazuju gradovi Dubrovnik i Trogir. U sklopu nacionalne kampanje “Zajedno bez plastike” koju provodi Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, ta dva grada organiziraju Advent bez plastike s ciljem promicanja višekratnih rješenja za jednokratne plastične predmete u svrhu smanjenja plastičnog otpada u moru.

Udruga Sunce je 1. siječnja 2020. u suradnji s WWF Mediterranean započela s provođenjem projekta Plastic Smart Cities Croatia, kojem su se pridružili i Dubrovnik i Trogir i rekli “NE” plastici. Cilj je projekta doprinijeti smanjenju plastičnog otiska u različitim segmentima društvenog života i lokalne zajednice te potaknuti upotrebu alternativnih rješenja za otpadnu plastiku.

Na Adventu bez plastike, Dubrovnik i Trogir su jednokratne plastične čaše zamijenili višekratnima CupUp čašama, a jednokratni plastični pribor kompostabilnim. Time građane žele potaknuti na upotrebu alternativnih rješenja,

Udruga Sunce je za vrijeme trajanja Dubrovačkog zimskog festivala potpisala Ugovor o suradnji s tvrtkom Neverin d.o.o. za adventsku kućicu „Festivus“ na kojoj su dostupne čaše za višekratnu uporabu. Gosti kućice, kako su pojasnili, mogu višekratne čaše uzeti uz kauciju od 10 kuna, a taj iznos vraća se gostima po predaji čaše nakon konzumacije napitaka. Isto tako kupac može zadržati višekratnu čašu, kao suvenir, i odustati od povrata kaucije.

“Procjena je da se dnevno samo na jednoj kućici potroši otprilike 100 jednokratnih plastičnih čaša i u slučaju da koristimo višekratna rješenja, to je ušteda od 3.000 čaša po kućici. U Dubrovniku ove godine imamo 9 kućica, što bi značilo 25.000 čaša manje na odlagalištu otpada”, objavila je Udruga Sunce.

image

Adventske kucice na Stradunu

Tonci Plazibat/Cropix

Istaknuli su kako su se svi ugostitelji koji su dobili adventske kućice u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala dužni pridržavati obaveza donesenih Odlukom o ograničavanju korištenje jednokratne plastike.

U suradnji s Čistoćom, naveli su također, organizirano je postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje biootpada, plastike i miješanog otpada, a svi zakupci dobili su naljepnice za spremnike koje sadrže upute o odvajanju otpada.

Jedna od ekološki osviještenih aktivnosti koju Grad Dubrovnik provodi već deset godina je i podjela platnenih vrećica izrađenih od recikliranog materijala. Aktivnost je počela povodom Međunarodnog dana borbe protiv plastičnih vrećica, a nastavila se kroz godine s ciljem edukacije javnosti o štetnosti plastičnih vrećica i potrebe za zamjenom istih.

image

Adventske kucice u Trogiru

Nikola Vilic/Cropix

Kako nadalje navode u Udruzi Sunce, Grad Trogir je također svim ugostiteljima postavio obavezu pridržavanja donesene Odluke o ograničavanju korištenje jednokratne plastike, a svoje višekratne čaše odlučio je podijeliti posjetiocima Adventa bez kaucije. Tako svi posjetioci Zimske adventure u Trogiru, s naručenim pićem u bocama, kući mogu ponijeti višekratnu CupUp čašu kao suvenir.

“Adventi bez plastike u Duborvniku i Trogiru samo su još jedan dokaz da se uz dobru organizaciju, suradnju svih dionika i volju mogu organizirati uspješna javna događanja bez jednokratne plastike. Nadamo se da će ovakvih događanja biti sve više”, poručuju iz Udruge Sunce.

Spomenimo i kako u Europskoj uniji više od 80 posto morskog otpada čini plastika, pri čemu plastični predmeti za jednokratnu uporabu čine 50 posto, a predmeti povezani s ribolovom 27 posto ukupne količine. Ostaci plastike pronađeni su u mnogim vrstama poput morskih kornjača, tuljana, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama te na kraju u ljudskom prehrambenom lancu.

EU je donijela više strategija (među kojima i strategiju za plastiku) i direktiva kojima se želi smanjiti otpad, zaštititi prirodu i bioraznolikost, potaknuti kružno gospodarstvo. Tako se Direktivom (EU) 2019/904 Europskog parlamenta, usvojenom 5. lipnja 2019., želi spriječiti i smanjiti utjecaj određenih proizvoda od plastike na okoliš, posebno vodni okoliš, kao i na ljudsko zdravlje, te promicati prijelaz na kružno gospodarstvo s inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:39