MODIFIKACIJA VREMENA

Kineska vlada entuzijastična je zagovornica tehnologije zasijavanja oblaka, te troši milijarde dolara kako bi na taj način zaštitila poljoprivredne regije ili poboljšala uvjete na velikim događajima

Proslava stogodišnjice komunističke partije, Peking, 2021.

 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Kineske vlasti uspješno su kontrolirale vremenske prilike uoči velike političke proslave ranije ove godine, pokazuje studija sveučilišta Tsinghua iz Pekinga.

Kineska Komunistička partija obilježila je 1. srpnja svoju stogodišnjicu velikim proslavama u kojoj je sudjelovalo desetak tisuća ljudi na Trgu Tiananmen, a istraživački rad sa Sveučilišta Tsinghua navodi da je opsežna operacija zasijavanja oblaka nekoliko sati prije same ceremonija osigurala vedro nebo i nisko zagađenje zraka. U ponedjeljak je South China Morning Post izvijestio o nedavnom istraživačkom radu koji je pronašao definitivne znakove da je operacija zasijavanja oblaka uoči stote obljetnice dovela do značajnog pada onečišćenja zraka.

Inače, zasijavanje oblaka ili cloud seeding metoda je modifikacije vremena i umjetnog stvaranja vremenskih prilika koja uključuje širenje pripravljenih aerosola ili izuzetno hladnih tvari na određene lokacije među oblacima da bi se postiglo, primjerice, pojačanje oborina, ublažavanje štete od tuče ili uklanjanje magle. U tu se svrhu koristi srebrni jodid, koji se koristi i u protugradnim raketama,

Kineska vlada entuzijastična je zagovornica tehnologije zasijavanja oblaka, te troši milijarde dolara na napore da manipulira vremenom kako bi zaštitila poljoprivredne regije ili poboljšala uvjete na velikim događajima, uključujući i Olimpijske igre 2008.

Nalazi studije Tsinghua dodaju malom, ali rastućem broju znanstvenih dokaza o uspjehu tehnologije. Druge zemlje su također ulagale u tehnologiju zasijavanja oblaka, ali Kina je uložila milijarde dolara unatoč pitanjima o stupnju njezine učinkovitosti i sterpnjama o tome može li manipuliranje vremenom u jednom području poremetiti vremenske sustave na drugim mjestima.

Proslava stote obljetnice suočila se sa neočekivano velikim povećanjem onečišćujućih tvari u zraku i naoblačenja neba. Tvornice i druge zagađivačke aktivnosti zaustavljene su nekoliko dana prije događaja, ali slab protok zraka onemogućio je da se onečišćenje ne rasprši

U radu, objavljenom u recenziranom časopisu Environmental Science i pod vodstvom profesora znanosti o okolišu, Wanga Cana, navodi se da je dvosatna operacija zasijavanja oblaka pokrenuta uoči ceremonije, a stanovnici obližnjih planinskih regija izvijestili su da su vidjeli ispaljene rakete na nebo 30. lipnja. List navodi kako rakete sadrže srebrni jod koji potiče padaline.

Istraživači su rekli da je ta umjetna kiša smanjila razinu PM2,5 onečišćujućih tvari u zraku za više od dvije trećine i pomaknula očitavač indeksa kvalitete zraka, temeljen na standardima Svjetske zdravstvene organizacije, s "umjerenog" na "dobro".

Tim sa sveučilišta je dodao i da je umjetna kiša "bila jedini remetilački događaj u ovom razdoblju", pa je malo vjerojatno kako pad zagađenja nije bio potaknut raketama s jodom.

Prošle godine Peking je najavio planove za proširenje svog eksperimentalnog programa promjene vremena na područje 1,5 puta veće od Indije – što je jednako 5,5 milijuna četvornih kilometara. Državno vijeće je priopćilo da im je cilj razviti ovaj sustav za modificiranje vremena do 2025. Državni mediji tvrde kako je Kina, od 2012 do 2017. potrošila više od 1,3 milijarde američkih dolara na tu tehnologiju i time izazvala oko 233,5 milijardi kubnih metara dodatne kiše. U 2019. dužnosnici su rekli da su prakse manipulacije vremena, koja najčešće uključuje ispaljivanje granata s jodom kako bi se poremetile nepovoljne vremenske fronte, pomogle u smanjenju šteta od tuče za čak 70% godišnje u zapadnoj pokrajini Xinjiang, gdje je poljopriveda glavna grana ekonomije.

Kada govorimo o razvoju novih tehnologija u Europi, tako i onih koji su izravno povezani s klimom, Europski se parlament već više od 20 godina zauzima za sve ambiciozniju politiku istraživanja i razvoja u Europskoj uniji te zagovara znatno veće izdvajanje ukupnih sredstava za istraživanje u državama članicama kako bi se održala i ojačala međunarodna konkurentnost EU-a. Parlament se također zalaže za bolju suradnju s partnerima izvan Unije, za tijesno povezivanje aktivnosti strukturnih fondova i okvirnih programa, za ciljani pristup kako bi se povećala uključenost malih i srednjih poduzeća te olakšalo sudjelovanje slabijih sudionika koji pokazuju potencijal. Nadalje, Parlament ustraje u pojednostavljivanju postupaka i većoj fleksibilnosti okvirnih programa kako bi se sredstva mogla preusmjeriti na izglednija područja te kako bi se moglo reagirati na okolnosti koje se mijenjaju kao i na nove prioritete istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:11