TELEFONSKI RAZGOVOR

Europski parlament u svibnju je zaustavio ratifikaciju pakta između Kine i EU, i to sve dok Peking ne ukine sankcije političarima EU-a

Kineski predsjednik Xi Jinping

 Li Gang/Xinhua News/Profimedia

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je, u telefonskom razgovoru, njemačkom kancelaru Olafu Scholzu da bi dvije zemlje trebale aktivno istraživati ​​nova područja kao što su nova energija, zelena i digitalna gospodarstva. Kineska državna televizija CCTV tvrdi kako je Xi kazao da bi druga i četvrta po veličini svjetska gospodarstva trebala ostvariti potencijal rasta trgovine uslugama.

Podsjetimo, Europski parlament u svibnju je zaustavio ratifikaciju pakta između Kine i EU, koji je dogovoren u prosincu 2020. nakon sedam godina pregovora, i to sve dok Peking ne ukine sankcije političarima EU-a.

Kina je najveći njemački trgovinski partner i pojedinačno najvažnije tržište za njemačku automobilsku industriju. Kineski predsjednik Xi svome njemačkom kolegi kazao je i kako su njemačke tvrtke dobrodošle da iskoriste prilike koje donose otvaranje Kine i da se nada da će europska zemlja zauzvrat osigurati pošteno poslovno okruženje za kineske investitore. Scholz, koji je 8. prosinca 2021. naslijedio Angelu Merkel na mjestu kancelara, odgovorio je rekavši kako je Njemačka spremna ojačati praktičnu suradnju s Kinom u čistoj energiji, digitalnom gospodarstvu i uslugama. te je dodao da se također nada kako će investicijski pakt EU-Kina stupiti na snagu što je prije moguće, izvještava CCTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:28