SPORNE SUBVENCIJE

Pismo investitora objavljeno je nakon što je Europski parlament odobrio reformore kojima bi se dalo više novca manjim poljoprivrednicima koji koriste održivije poljoprivredne metode

Ilustracija

 Vladimir Zapletin/Alamy/Alamy/Profimedia

Grupa globalnih ulagača koji raspolažu s više od 3,5 milijarde dolara (3,1 milijarde eura) pozvala je Europsku komisiju da ne dopusti da se intenzivna poljoprivreda kategorizira kao ekološki održiva.

Spomenuta grupa je u završnoj fazi definiranja aktivnosti koje se mogu smatrati klimatski prihvatljivima, što je potez za koji se nadaju da će potaknuti više ulaganja koji će pridonijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova. Međutim, bilo je teško postići dogovor o tome kojim sektorima udijeliti subvencije, budući da nuklearna, plinska i poljoprivredna industrija konstantno lobiraju kod vlada i trgovinskih komora kako bi se izborile za novac iz fondova. Grupu čine moćne investicijske tvrtke kao što su britanski Legal & General Investment Management, Aviva Investors, Storebrand i Federated Hermes.

Nakon što su 5. listopada pisali predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, grupa investitora sada je objavila svoj stav i to nakon što se pojavila vijest kako će dio poljoprivrednog sektora, za koje investitori smatraju kako su odgovorni za stvaranje štetnih emisija, biti označen kao zelen i tako ostvariti pravo na subvencije. Osim emisija ugljika, u pismu se navodi kako sporni poljoprivrednici, ekstenzivno i intenzivno uzgajaju stoku što ima negativan utjecaj na biološku raznolikost, potrošnju vode, kvalitetu hrane i zdravlje tla.

Komisija nije bila dostupna za komentar kada ju je kontaktirao Reuters.

"Ključno je da EU definira kao zelene samo one sektore koji su istinski ekološki održivi. Duboko je zabrinjavajuće vidjeti prijedlog koji bi poljoprivredne subvencije EU-a ocijenio zelenima, kada znamo da su mnoge od tih subvencija štetne", rekla je Helena Wright, predstavnica FAIRR Initiative, skupine ulagača usredotočenoj na rizike intenzivne poljoprivrede, koja je koordinirala pismo Komisiji.

Pismo je objavljeno dan nakon što je Europski parlament odobrio reforme poljoprivrednih subvencija u okviru Zajedničke poljoprivredne politike kako bi se dalo više novca manjim poljoprivrednicima koji koriste održivije poljoprivredne metode. Prema novim pravilima, najmanje 10 posto sredstava ZPP-a ići će manjim poljoprivrednim gospodarstvima, a sva bi plaćanja bila vezana uz pridržavanje ekoloških pravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:22