UDRUGA CRONAVES

Naša zemlja sudjeluje kao specijalno počašćen gost na najvećem mediteranskom pomorskom festivalu u gradu Sete

Konferencija za medije udruge Cronaves

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Kao i ostale europske pomorske zemlje i Hrvatska je zadnjih desetljeća napravila snažne korake u očuvanju i promidžbi svoga pomorskog nasljeđa. Mnogobrojne akcije svih hrvatskih primorskih regija, od Istre i Kvarnera do Neretve i Dubrovnika, već su razvile gradnju replika i potakle muzeološke restauracije raznih tipova starih ribarskih brodova sa područja cijelog Jadrana.

Ističu to u udruzi za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita u čijoj organizaciji su predstavljanja na velikim europskim festivalima Brest i Morbihan ostavila značajan trag tako da je ponovni poziv za nastup Hrvatske na najvećem mediteranskom pomorskom festivalu "Escale a Sete" dočekan kao logičan nastavak prijašnjeg djelovanja.

Na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Alliance Francaise u Splitu najavili su taj najveći mediteranski pomorski festival koji se održava u francuskom gradu Sete od 12. do 19. travnja 2022., a prethodi mu festival u Marseillanu od 8. do 10. travnja 2022. godine. Hrvatska sudjeluje kao specijalno počašćen gost u okviru festivalskog programa „Jadranske kulture“.

- Na festivalu "Escale a Sete" bude 100.000 posjetitelja u samo jednom danu, najveći svjetski i europski jedrenjaci, jedna velika fešta gastronomije, kulture, glazbene umjetnosti i pomorske tradicije. Na ovogodišnjem festivalu prezentira se 30-tak europskih zemalja, Hrvatska je ponovno počasni gost, naročito na festivalu Escale a Marseillan gdje je jedini inozemni predstavnik. Možemo kazati da u Europi više nema ovako značajnih manifestacija gdje Hrvatska nije pozvana i gdje nije značajni gost - izjavio je Plamenko Bavčević, predsjednik udruge "Cronaves" koja je povodom 30-te obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske preuzela na sebe organizaciju predstavljanja naše zemlje.

image

Plamenko Bavčević

Bozidar Vukicevic/Cropix

Tijekom sedam dana festivala europskoj javnosti će se uz udrugu Cronaves, organizatora i koordinatora predstavljanja, predstaviti udruga Palagruza iz Komiže (komiška sandula "Molo Palagruza" i komiške gundule "Jurkovica" i "Lučica"), te Grad Vodice i gajeta "Mila" iz Šepurina na otoku Prviću.

Kroz cjelodnevne kulturno-zabavne i edukativne programe bit će predstavljena hrvatska maritimna kultura sa starim pomorskim zanatima, ribarske vještine, tradicionalna hrvatska kuhinja i autentični hrvatski proizvodi.

Na konferenciji za medije Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita koja pruža potporu organizaciji, naglasila je kako je sudjelovanje Hrvatske na tim festivalima najbolji mogući način predstavljanja grada, hrvatske kulture i bogate maritimne baštine.

Miro Cvitković, predsjednik udruge Palagruza istaknuo je kako u program uvijek uključuju brodove i mlade ljude, kakva je ovoga puta ekipa iz udruge Geopark Viški arhipelag.

image

Lana Schmidt, izvršna direktorica udruge Geopark Viški arhipelag

Bozidar Vukicevic/Cropix

Lana Schmidt, izvršna direktorica udruge Geopark Viški arhipelag kazala je kako se udruga prvi put predstavlja na festivalu u Francuskoj u suradnji s udrugama Palagruza i Cronaves.

- Predstavit ćemo naš koncept geofooda. To je jedan međunarodni projekt u koji je uključeno 30-tak UNESCO-vih parkova diljem svijeta. Svrha geofooda je valorizacija sirovina i proizvoda nastalih na području geoparkova, odnosno onih proizvoda koji su usko povezani sa geobaštinom. Uspjeli smo prikupiti raznovrsne proizvode s otoka Visa, od vina, likera, rakije, marmelade, začinske soli i kore od naranče do kolača i sirupa od rogača – kazala je Lana Schmidt.

U tome su im, kako je rekla, pomogli Srednja škola Antun Matijašević Karamaneo i učenička zadruga Bravura, Vislander, Cobo, Brojne, Gusla, Vidović, Mardešić, PZ Komiža.

- Drago nam je da su prepoznali važnost ovog predstavljanja i nadamo se da će nam se idući put i ostali proizvođači s otoka Visa pridružiti – istaknula je Scmidt dodajući kako Geopark Viški arhipelag pokriva cijelo područje otoka Visa, a cilj mu je održivi razvoj lokalne zajednice.

Sudjelovanje na ovom festivalu, kako je istaknuto, odlična je prilika i za promociju hrvatske turističke i nautičke ponude. Hrvatska je u Francuskoj već percipirana kao jedna od najboljih nautičkih destinacija. U približavanju francuskim gostima značajni su i promotivni materijali o hrvatskom moru i drvenim brodovima koje je preveo prof. Stjepan Lapenda, koji godinama daje značajan obol organizatorima na festivalima u Francuskoj.

image

Prof.dr. Stjepan Lapenda i Plamenko Bavčević

Bozidar Vukicevic/Cropix

Za udrugu Cronaves bit će to prilika i za prvu međunarodnu promociju festivala brodova, mora i mornara "Dani u Vali – Stari Grad" koji će se održati u Stari Gradu na otoku Hvaru od 22. do 25. rujna 2022. godine.

Dodajmo kako je integrirana pomorska politika Europske unije cjelovit pristup svim politikama Europske unije koje se odnose na more. Kako je navedeno na stranicama Europskog parlamenta, koji od samog početka aktivno podupire različite inicijative za njezinu uspostavu, integrirana pomorska politika temelji se na ideji da Unija usklađivanjem svojih raznih međusobno povezanih aktivnosti u pogledu oceana, mora i obala može ostvariti veće prinose iz svoga pomorskog prostora uz manji utjecaj na okoliš. Stoga je cilj integrirane pomorske politike jačanje takozvanog plavog gospodarstva koje obuhvaća sve pomorske gospodarske aktivnosti. Jedan od ciljeva je i poboljšanje kvalitete života u obalnim područjima poticanjem obalnog i pomorskog turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:41