ČISTA ENERGIJA

Građani Slavonskog Broda od 1. do 15. srpnja mogu se prijaviti za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta solarne elektrane za kućanstvo

Ilustracija

 Ljubica Vuko

Grad Slavonski Brod je u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ) pokrenuo kampanju "Slavonski Brod, uključi se u sunce!" u sklopu koje se građani Slavonskog Broda od 1. do 15. srpnja mogu prijaviti za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta solarne elektrane za kućanstvo.

Kampanja uključuje i mogućnost informiranja u "Sunčanom dnevnom boravku" 28. i 29. lipnja na Gradskoj tržnici i Trgu Ivane Brlić Mažuranić te besplatno predavanje "Kako do vlastite solarne elektrane" 30. lipnja u Galeriji Ružić. Ovom kampanjom Grad Slavonski Brod želi potaknuti korištenje lokalno dostupne i obnovljive energije, a time i pomoći otpornosti građana na aktualne i buduće promjene na tržištu električne energije te održivom razvoju grada, izvijestili su iz Zelene energetske zadruge i Grada Slavonski Brod.

"Obnovljivi izvori energije prije samo nekoliko godina bili su potpuna nepoznanica, a danas su postali naša stvarnost i potreba. Osim što građani postavljanjem solarnih elektrana mogu doprinijeti ekološkom očuvanju zraka, također ostvaruju i znatne financijske uštede, a na osobit način u vrijeme kada svjedočimo enormnim poskupljenjima cijena energenata. Nadam se da će građani Slavonskog Broda prepoznati ovu mogućnost sufinanciranja glavnog projekta za postavljanje sunčane elektrane te u bliskoj budućnosti imati svoje vlastite izvore energije", izjavio je gradonačelnik Mirko Duspara.

Kako je istaknuto solarna energija iskoristiva je u svakom dijelu Hrvatske i nudi priliku za jedno od najboljih ulaganja današnjice. Povrat ulaganja u vlastitu sunčanu elektranu, uz koju se na godišnjoj razini u kućnim budžetima zadržava do 85% dotadašnjeg troška električne energije, iznosi 6 do 10 godina, pojasnili su.

Dodaju kako će s previđenim porastom cijene električne energije u budućnosti, razdoblje povrata tog ulaganja postajati sve kraće, a smanjiti se može i kroz prilike za sufinanciranje. Uspješnom prijavom na Natječaj za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta solarne elektrane u sklopu kampanje "Slavonski Brod, uključi se u sunce!", prijavitelj će od Grada dobiti sufinanciranje glavnog projekta u iznosu od 80-postotne cijene cijelog projekta (trošak za građane će time biti 625 kuna s uključenim PDV-om).

O isplativosti ulaganja, ali i uvjetima i procesu ugradnje jedne kućne solarne elektrane, zainteresirani Brođani će se u sklopu ove kampanje imati priliku savjetovati sa stručnim timom Zelene energetske zadruge, koja kroz neprofitni servis "Na sunčanoj strani" građanima iz cijele Hrvatske svakodnevno pruža podršku na putu do realizacije solarnih elektrana.

"Ključne prepreke na koje nailaze građani s kojima svakodnevno komuniciramo "Na sunčanoj strani" su manjak znanja o tome što je sve potrebno za ugradnju te financiranje ugradnje solarne elektrane. Drago nam je što je Grad Slavonski Brod odlučio odgovoriti na ove potrebe nastavno na naše prvo gostovanje u gradu u 2021. u sklopu turneje Dobra energije. Pozivamo sve Brođane da iskoriste našu besplatnu pomoć u sklopu aktivnosti ove kampanje za donošenje odluke o ulaganju u vlastitu solarnu elektranu." izjavila je Melani Furlan, voditeljica servisa Na sunčanoj strani iz Zelene energetske zadruge.

Informiraju i kako će Zelena energetska zadruga gostovati u Slavonskom Brodu 28. lipnja od 7 do 11 sati na punktu za besplatno informiranje "Sunčani dnevni boravak" na Gradskoj tržnici i 29. lipnja od 9 do 13 sati na Trg Ivane Brlić Mažuranić. Također održat će besplatno predavanje "Kako do vlastite solarne elektrane", 30. lipnja od 18 do 20 sati (Galerija Ružić) na koje se mogu predbilježiti.

Istaknimo i kako je cilj Europske unije je do 2050. postići klimatsku neutralnost kroz europski zeleni plan, u skladu e Europskim zakonom o klimi koji su Europski parlament i vijeće donijeli lani u lipnju. Između brojnih zakonodavnih prijedloga koje je Komisija predstavila lani u srpnju u paketu "Fit for 55" je i revizija Direktive o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora. Cilj je udio energije iz obnovljivih izvora u potrošnji energije u Uniji do 2030. godine povećati na 40 %.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:52