POLJOPRIVREDA U EU

U izvješću, odnosno nacrtu rezolucije koju je usvojio Odbor EU parlamenta, navodi se kako se udio poljoprivrednog zemljišta koje je posvećeno organskom uzgoju poprilično razlikuje varira među državama članicama

Farmeri u španjolskoj Andaluziji

 Robert Harding Productions/Robertharding/Profimedia

Organska poljoprivreda traži poticaje, pristup na razini država i inovacije, ustvrdili su zastupnici europskog parlamenta iz Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj u nacrtu rezolucije o akcijskom planu Europske unije o organskoj poljoprivredi. Odbor je nacrt rezolucije usvojio krajem ožujka jednoglasno, s 45 glasova za.

U izvješću, odnosno nacrtu rezolucije koju je usvojio Odbor, navodi se kako se udio poljoprivrednog zemljišta koje je posvećeno organskom uzgoju poprilično razlikuje varira među državama članicama, a zastupnici isto tako priznaju da ne postoji jedinstveni model koji bi odgovarao svim zemaljama i regijama. Zato ističu da bi Europska komisija trebala podržavati i ohrabrivati države članice da uspostave svoje nacionalne i regionalne strategije posvećene organskoj poljoprivredi. Prema njihovu mišljenju zakon o istoj, zbog navedenog, treba biti fleksibilan.

Izvješće također poziva i na direktnu podršku poljoprivrednicima koji se bave organskim uzgojem jer on podrazumijeva veće troškove proizvodnje. Trebalo bi, kažu, uspostaviti poticaje kako bi se poljoprivrednici okrenuli takvoj organskoj praksi uzgoja.

Odbor za poljoprivredu naglašava i da razvoj i rast ekološkog sektora moraju biti tržišno vođeni i praćeni mjerama politike za poticanje ponude i potražnje za organskom hranom. Također traže uravnoteženi europski sustav certifikacije za organski uzgoj, a zalažu se - u kontekstu plodnosti tla - za pristup koji se bazira na znanosti te smatraju da bi trebalo olakšati procedure za alternativne proizvode za zaštitu proizvoda. Komisija bi, nadalje, dostatna sredstva trebala preusmjeriti i u istraživanje organskog sjemenja i to kako bi se osigurala otpornost usjeva i raznovrsnost genetskog materijala.

Europski parlament bi se o ovom dokumentu trebao izjasniti u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:34