RADIONICA

Svi zainteresirani moći će ovaj događaj pratiti i putem FB stranice Pokreta otoka
Korčula
 Sylvain Grandadam/Robertharding/Profimedia

U organizaciji Pokreta otoka i Tajništva za čistu energiju EU otoka u četvrtak i petak, 21. i 22. listopada u Korčuli će se održati Energetska akademija “Čista energija za EU otoke”.

Kako su najavili organizatori, kroz dvodnevnu radionicu polaznici akademije imat će priliku saznati više o mogućnostima i prednostima korištenja obnovljivih izvora energije kao i načinima financiranja projekata.

Osim sudionika koji će biti na skupu u Korčuli, svi zainteresirani moći će ovaj događaj pratiti i putem FB stranice Pokreta otoka.

-Energetska akademija zamišljena je kao višednevna edukacija lokalnih dionika koja će se odviti u dva dijela. Prvi dio najavljen je za 21. i 22. listopada u Korčuli gdje će se okupiti otočni dionici s Korčule, ali i drugih otoka. Svjesni važnosti uključivanja svih razina upravljanja i odlučivanja na akademiji će nam se pridružiti i predstavnici nacionalnih tijela i organizacija te predstavnica Tajništva za otoke iz Bruxellesa - kazala nam je Maja Jurišić, predsjednica Pokreta otoka.

Na akademiji će biti riječi o drugoj fazi rada Tajništva za otoke, Nacionalnom planu za oporavak i otpornost, novom zakonodavnim okvirom na tržištu električne energije, kao i ulozi građana i zadruga u energetskoj tranziciji. Bit će predstavljeni i projekti koji se provode na Cresko-lošinjskom arhipelagu i Korčuli, te prezentirani financijski alati za provedbu projekata.Također govorit će se o primjerima dobre prakse i ulozi razazličitih sektora u energetskoj tranziciji otoka.

Hrvatski eurozastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula izjavio je nedavno kako se od svakog otoka na lokalnoj razini očekuje preuzimanje aktivne uloge u projektima energetske tranzicije na svojim otocima, a za to će ih dodatno motivirati i angažirati provedba “Energetske akademije”.

Tonino Picula odigrao je važnu ulogu u osnivanju Tajništva za otoke, koje je 2018. godine osnovano kao prvo radno tijelo u povijesti EU koje je isključivo na raspolaganju otočanima, ali istovremeno i ispomoć Komisiji u prilagodbi postojećih politika i fondova za energetiku na otocima.

Podnošenjem amandmana u sklopu projekta ‘Jačanje suradnje oko klimatske akcije na otocima unutar i izvan EU kroz stvaranje otočnog identiteta’ Picula je osigurao 2 milijuna eura za rad Tajništva za otoke u prvoj fazi rada, a novi Piculin amandman na proračunu za 2020. godinu, osigurao je dodatna dva milijuna eura za drugu fazu i tehničku pomoć otocima oko prijava na europske projekte za prelazak na obnovljive izvore energije.

Regionalni partner u Hrvatskoj EU Tajništva za otoke je Pokret otoka, međuotočna inicijativa koja se zalaže za rješavanje problema otočana, njihovo osnaživanje i održivi razvoj otočnih zajednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:29