RUSKI POUČAK

Snimci NASA-e pokazali su da je dim od požara putovao više od 3.000 kilometra. Postavlja se pitanje je li reakcija bila pravovremena
Dim od sibirskih požara
 Handout/AFP/NASA

Dim iz bijesnih šumskih požara u Sibiru prvi je put u povijesti dosegao sjeverni pol.

Satelitski snimci NASA-e pokazali su kako je dim od požara putovao više od 3.000 km, od Jakutije do sjevernog pola, što je prvi takav slučaj u povijesti. To je i razlog zašto je šestog kolovoza veći dio Rusije bio prekriven dimom.

Zaštitari okoliša krive vlasti što ne mijenjaju zakon prema kojem ne mogu intervenirati ako su troškovi gašenja požara veći od nastale štete ili ako požari nisu izravna prijetnja naseljenim područjima.

Razorni požari posljednjih godina sve više haraju Sibirom, što su ruski meteorolozi i ekolozi povezali s klimatskim promjenama i nedostatkom financiranja šumske službe.

Prema Ruskoj šumarskoj agenciji, ovogodišnji požari poharali su više od 14 milijuna hektara šume, čime je ovo druga najgora sezona požara od početka stoljeća.

Kako bi se takvi slučajevi pokušali minimalizirati, Europski parlament jednakopravno s Vijećem sudjeluje u izradi zakonodavstva u brojnim područjima koja imaju doticaj sa šumama, osobito u domenama poljoprivrede ili okoliša (u okviru redovnog zakonodavnog postupka).

Parlament je odlučio sastaviti i dva nezakonodavna izvješća o vlastitoj inicijativi: jedno o jačanju mjera Unije za zaštitu i obnovu svjetskih šuma (Rezolucija Europskog parlamenta od 16. rujna 2020. o ulozi EU-a u zaštiti i obnovi svjetskih šuma i drugi o novoj europskoj strategiji za šume (Rezolucija Europskog parlamenta od 8. listopada 2020. o europskoj strategiji za šume – daljnji koraci ). U vezi s prvim izvješćem Parlament je također usvojio zakonodavno izvješće o vlastitoj inicijativi o globalnom krčenju šuma (Rezolucija Europskog parlamenta od 22. listopada 2020. s preporukama Komisiji o pravnom okviru EU-a za zaustavljanje i poništavanje globalnog krčenja šuma koje je uzrokovao EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:18