TONINO PICULA

Nikako ne bi bilo dobro da se već u ovako ranoj fazi opustimo i povjerujemo da će se dobri rezultati polučiti bez neprestanog zalaganja
Tonino Picula
 Paun Paunovic/Cropix

Nakon ljetne stanke zastupnici će se baviti mnogim važnim pitanjima, uključujući klimatsku politiku, javno zdravstvo i digitalne usluge, objavljeno je na portalu Europskog parlamenta u najavi jesenskih aktivnosti.

Jedno od tih važnih pitanja za cijeli svijet, pa tako i Europsku uniju su klimatske promjene, te posvećenost EU-a europskom zelenom planu i postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine. Sredinom srpnja Europska komisija donijela je niz prijedloga objedinjenih u klimatskom paketu pod nazivom "Fit for 55", a sve kako bi se do 2030. klimatskim, energetskim, prometnim i poreznim politikama te politikama o korištenju zemljišta smanjile neto emisije stakleničkih plinova za barem 55 posto u usporedbi s razinama iz 1990.

"Paket Fit for 55 skup je prijedloga za reviziju i ažuriranje zakonodavstva EU-a i za pokretanje novih inicijativa s ciljem osiguravanja usklađenosti politika EU-a s klimatskim ciljevima o kojima su se dogovorili Vijeće i Europski parlament. Samo ime ovog projekta derivira iz namjere Europske unije da se do 2030. staklenički plinovi smanje za 55 posto. Europska unija u tom pogledu kao svoju obvezu i odgovornost prema planetu vidi upravo zaštitu okoliša i poboljšanje klimatskih uvjeta”, komentirao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu SDP-ov Tonino Picula iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu (S&D).

Dodaje kako je kao politički i ekonomski projekt, ‘Fit for 55’ ogroman pothvat kojemu je svrha osigurati koherentan i uravnotežen okvir za postizanje ambicioznih klimatskih ciljeva, odražavajući i jačajući inovacije i konkurentnost industrije EU-a istodobno osiguravajući jednake uvjete u odnosu na gospodarske subjekte iz trećih zemalja, podupirući poziciju EU-a kao vodeće u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

“Također, ovakvim se inicijativama, podižu i očekivanja od nas kao građana, posebice u vremenu kad klimatske promjene možda i nisu u prvom planu zbog pandemije u kojoj već podosta dugo živimo. No, iako se nalazimo u jednoj krizi, ključno je da ne zanemarimo onu drugu, nedvojbeno jednako sveobuhvatnu, te koja jasno daje svoje naznake”, naglašava Picula.

Na pitanje što taj paket donosi građanima i gospodarstvu, Tonino Picula odgovara kako se paketom Fit for 55 uvodi globalni prvijenac mehanizma za graničnu prilagodbu emisija ugljika te kako bi se odredile cijene uvoznog ugljika. Također, uključuje i vrlo opsežnu reviziju sustava za trgovanje emisijama stakleničkih plinova, tzv. ETS, kako bi se cijene ugljika jednakomjerno primijenile na sektor brodarstva, zrakoplovstva, prometa i građevine.

“Ovim se paketom namjerava ubrzati razvoj sektora obnovljive energije, zabraniti prodaja novih automobila pogonjenih fosilnim gorivima do 2035. te pružiti socijalnu potporu građanima zemalja u zelenoj tranziciji. Zbog diplomatskih i ekonomskih posljedica koje će ovaj paket imati, uspjeh mehanizma za graničnu prilagodbu emisija ugljika u velikoj će mjeri odrediti dugoročni utjecaj paketa Fit for 55 na globalne klimatske prilike", kaže Picula.

S obzirom na to da je potpuno uravnoteženje globalne cijene ugljika teško izgledno, smatra i da je svakako dobra ideja uvesti, barem za početak, prilagodbe granica koje osiguravaju da će izvoznici u Europsku uniju naići na iste cijene ugljika kao i europske tvrtke koje podliježu mehanizmu za graničnu prilagodbu emisija ugljika.

Pri tom kaže i kako je ovaj pothvat izazvao polarizirane reakcije.

“Tehnički su izazovi u ovoj situaciji tek mali dio, budući da će diplomatski takt i posvećenost brojnim detaljima biti presudni u uspjehu ovog mehanizma i uloge EU-a kao predvodnice u klimatskoj utrci. Ipak, namjera Komisije da pričeka četiri godine prije stupanja ovih mjera nagovještavaju svijest EU-a o ravnoteži koju treba postići prije ovako golemih i važnih koraka. Te naposljetku, iako je mehanizam za graničnu prilagodbu cijena ugljika projekt Europske unije, sasvim je očito da će i sve druge vrlo važne i velike zemlje svijeta morati pristati na ovakvu transformaciju”, ističe Picula.

Pitali smo ga i je li ostvariv cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030. godine.

“Cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030. svakako jest ambiciozan, ali nije neostvariv. Dovoljno je vremena ostalo pred nama da shvatimo ozbiljno ovaj urgentan zadatak i učinimo sve u našoj moći da tu obvezu ispunimo. Pozitivno je to što sve više ljudi uviđa probleme i klimatske prijetnje, a to nas bez sumnje čini spremnijima za reakciju i osobni doprinos", kaže Picula.

Nadalje naglašava kako je, bez obzira na razne prognoze, svaka godina do spomenute, presudna.

"Unatoč tome što ovakva agenda zahtijeva velika ulaganja, ovaj cilj možemo postići na način koji je pravedan, isplativ i čuva konkurentnost EU. Također, Europska je unija na dobrom putu da postigne i 55 posto smanjenja štetnih emisija do zacrtane godine. Iako takva prognoza zvuči obećavajuće, nikako ne bi bilo dobro da se već u ovako ranoj fazi opustimo i povjerujemo da će se dobri rezultati polučiti bez neprestanog zalaganja”, zaključuje Tonino Picula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:54