VELIKA OPSKRBA

Najzahtjevnija akcija u uvođenju eura: Bankama stiže 350 tona novčanica, ovo su detalji posla

Opskrba eurima zahtjevan je logistički i sigurnosni posao pa će se u prijevozu gotovog novca koristiti blindirana vozila

U vojarni Tigrova u Novom Zagrebu gradi se trezor u kojem će Hrvatska narodna banka čuvati kune nakon prelaska na euro

 /Cropix

Hrvatska narodna banka do kraja rujna sa svim će bankama sklopiti ugovor o predopskrbi nakon čega kreću u proces predopskrbe banaka novčanicama eura koje će one zatim dalje od listopada distribuirati velikim poslovnim subjektima.

U HNB-u su potvrdili da će u procesu predopskrbe i opskrbe ove i iduće godine distribuirati približno 350 tona novčanica eura koje su posuđene od jedne nacionalne središnje banke eurosustava. Predviđeno je da će Hrvatska posuđene novčanice vratiti tijekom sljedećih nekoliko godina.Opskrba eurima zahtjevan je logistički i sigurnosni posao pa će se u prijevozu gotovog novca koristiti blindirana vozila. Zakonom o uvođenju eura predviđeno je da u predopskrbi HNB obavlja prijevoz novčanica eura vlastitim specijalnim vozilima uz pratnju policije, a kovanice će se prevoziti neobilježenim vozilima.

Sve novčanice i kovanice eura koje tvrtke i građani nabave u procesu predopskrbe trebaju čuvati odvojeno od svih ostalih novčanica i kovanica eura kako bi se izbjegao njihov ulazak u optjecaj prije dana službenog uvođenja eura 1. siječnja 2023. godine.

Opskrba kovanica

"Za predopskrbu će se koristiti svi apoeni novčanica eura serije 2 ‘Europa‘ koja uključuje 5, 10, 20, 50, 100 i 200 eura. U optjecaju nakon 1. siječnja 2023. nalazit će se i svi apoeni prve serije novčanica eura, koja uključuje apoene od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura, dakle ukupno 13 različitih novčanica eura", kažu u HNB-u.

Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom definirano je da HNB počne predopskrbu banaka novčanicama eura najranije četiri mjeseca prije dana uvođenja eura, a kovanicama, uključujući i početne pakete, najranije tri mjeseca prije dana uvođenja eura. Prvo se provodi posredna predopskrba gotovim novcem eura velikih poslovnih subjekata od strane banaka. Taj proces kreće od početka listopada nakon što HNB do kraja rujna sa svim bankama potpiše ugovor o predopskrbi.

Pojednostavljena posredna predopskrba, pak, počinje najranije pet dana prije uvođenja eura ili 27. prosinca 2022. kada se eurima mogu opskrbiti tvrtke s manje od deset zaposlenih i ukupnim godišnjim prihodima do dva milijuna eura. Najveći iznos posredne predopskrbe u toj je fazi 10.000 eura. Opskrba početnim paketima kovanica eura predviđena je, pak, od 1. prosinca 2022. godine. Tvrtke će moći u banci kupiti početne pakete kovanica eura u vrijednosti od 145,50 eura kovanog novca eura i centa. Građani se od 1. prosinca 2022. mogu opskrbiti početnim paketom kovanica u vrijednosti od 13,28 eura za koje će plaćati protuvrijednost 100 kuna.

U predstojećoj posrednoj predopskrbi HNB bankama posuđuje gotov novac eura potreban za proces uvođenja eura bez naknade uz deponiranje određenih financijskih kolaterala. Banke same na temelju provedenih analiza procjenjuju potrebne količine gotovog novca eura za svoje potrebe i potrebe svojih klijenata, a taj iznos usuglašavaju s HNB-om i ugovorom o predopskrbi.

Utvrđen raspored

"Banke posredno predopskrbljuju poslovne subjekte, klijente banke. Preduvjet za predopskrbu novcem, osim kod opskrbe početnim paketom kovanica eura, jest sklapanje ugovornog odnosa s bankom, kojim će biti definirani detalji oko preuzimanja predopskrbnih eura i dinamika preuzimanja, uz odgovarajuće financijsko osiguranje do dana uvođenja eura", kažu u Zagrebačkoj banci.

U Erste banci potvrđuju da je predopskrba poslovnih subjekata novcem eura moguća od početka listopada, a provodit će je prema unaprijed utvrđenom rasporedu za što će svaki klijent dobiti obavijest o dolasku u poslovnicu u točno određenom tjednu.

"Poslovni subjekti sami utvrđuju vlastite potrebe u iznosu i apoenskoj strukturi predopskrbe te s bankom definiraju daljnje korake. Predopskrba se provodi bez naplate naknade klijentima", ističu u Erste banci.

Tvrtke će za gotov novac morati dati instrument osiguranja

Tvrtke će za gotov novac eura koji od banaka preuzmu u posrednoj predopskrbi morati dati odgovarajući instrument osiguranja. Banka, primjerice, može onemogućiti raspolaganje novčanim sredstvima na računu poslovnog subjekta u protuvrijednosti gotovog novca eura kojim ga je predopskrbila, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje. Sredstva će biti naplaćena s računa tek na dan uvođenja eura.

Dakle, u trenutku predopskrbe nema preračunavanja (konverzije), nego tek na dan uvođenja eura poslovni subjekt plaća eure koje je primio u posrednoj predopskrbi. Novčana sredstva smatraju se financijskim osiguranjem i ne mogu biti predmet ovrhe.

Dok kod posredne predopskrbe banka može zatražiti neki drugi instrument osiguranja, kod pojednostavljene posredne predopskrbe instrument osiguranja je unaprijed propisan, a to je onemogućavanje raspolaganjem novčanim sredstvima na računu poslovnog subjekta.

S druge strane, kod opskrbe početnim paketima eurokovanica nema instrumenta osiguranja jer se plaćanje izvršava odmah. Poslovni subjekt paket eurokovanica plaća odmah kod preuzimanja, i to u kuni po fiksnom tečaju konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje. U poslovnim knjigama tako stečena valuta euro evidentira se u deviznoj blagajni prema srednjem tečaju HNB-a. Na dan 31. prosinca 2022. srednji tečaj HNB-a bit će jednak fiksnom tečaju konverzije.

Propisano je da banke klijentima posao posredne predopskrbe odrade bez naknade za obradu i isplatu gotovog novca. S druge strane, banke koje pri obavljanju posredne predopskrbe, kao i pojednostavljene posredne predopskrbe neće biti u ulozi poslovne banke svog klijenta kod koje klijent ima otvoren poslovni račun imaju pravo zaračunati naknadu za obradu i isplatu gotovog novca.

Hodogram zamjene kune u euro

30. rujna 2022.

HNB će sa svim bankama do kraja rujna sklopiti ugovore o predopskrbi novčanicama eura

listopad 2022.
HNB kreće s posrednom predopskrbom banaka novčanicama eura

listopad 2022.
banke započinju posrednu predopskrbu velikih poslovnih subjekata

1. prosinca 2022.
počinje prodaja početnih paketa kovanica eura građanima i tvrtkama

27. prosinca 2022.

najranije pet dana prije uvođenja eura banke započinju pojednostavljenu posrednu predopskrbu mikrotvrtki iznosima do 10.000 eura

1. siječnja 2023.
početak zamjene gotova novca bez naknade u svim poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:35