TRANSPARENTNOST

Konzum prvi krenuo s dvojnim cijenama u internetskoj i fizičkim trgovinama: Kupci će moći odmah sve vidjeti

Oni su prvi od velikih trgovačkih lanaca počeli s dvojim iskazivanjem cijena i prije zakonskog roka

Zaposlenik Konzuma

 Danijel Bartolic/Cropix

Konzum je krenuo s dvojnim iskazivanjem cijena pa ih kupci već mogu vidjeti u kunama i eurima za sve proizvode u internetskoj prodavaonici, a ovaj tjedan kreću i u zamjenu cijena u fizičkim trgovinama. U svih 600 trgovina Konzuma zamjena svih etiketa s dvojnim cijenama biti će, najavljuju, gotova do kraja srpnja.

Nakon ovotjedne odluke Vijeća Europske unije o fiksnom tečaju konverzije od 7,53450 kuna za euro, potvrđen je i ranije predviđen rok o obveznom dvojnom iskazivanju cijena za sve poslovne subjekte od 5. rujna ove godine. Konzum je tako prvi od velikih trgovačkih lanaca počeo s dvojim iskazivanjem cijena i prije zakonskog roka.

Iz Konzuma poručuju da je dvojni prikaz cijena i prije zakonske obveze nastavak politike otvorenog i transparentnog odnosa kompanije prema kupcima. Jedan od sličnih primjera je i Konzumovo sniženje cijena preko tisuću artikala u veljači ove godine u skladu s odlukom Vlade o smanjenju PDV-a.

image

Konferencija Jutarnjeg lista

Jl/

"Transparentan odnos prema kupcima imperativ je našeg poslovanja na temelju kojeg iz dana u dan zaslužujemo i jačamo njihovo povjerenje. Uvijek nastojimo biti otvoreni u svemu što radimo pa tako i u ovom izazovnom razdoblju uvođenja eura. Na vrijeme smo krenuli s pripremama i naši su zaposlenici spremni nastaviti sa svim fazama implementacije ovih povijesnih promjena kako bismo pomogli svojim kupcima da se što lakše prilagode tranziciji na novu valutu“, izjavio je Zoran Mitreski, predsjednik Uprave Konzuma.

Tri faze uvođenja eura

Proces uvođenja eura podijeljen je u tri faze. Prva se odnosi na prikaz dvojnih cijena i fiksnog tečaja. Dvojne cijene će se iskazivati do 31. prosinca 2023. na svim proizvodima u svim Konzumovim prodavaonicama, uključujući i internetsku prodavaonicu. Pritom će se cijene u objema valutama prikazivati kroz cijeli proces odabira i kupnje artikala – na policama u prodavaonicama, u online košaricama, tijekom checkouta i potvrde narudžbe prilikom online kupnje te na izdanim računima. Druga faza će početi 1. siječnja 2023. s uvođenjem eura, s tim da će se u kunama moći plaćati do 14. siječnja, uz povrat novca u eurima. Treća faza odnosi se na razdoblje od 15. siječnja 2023. kad će euro biti jedina valuta kojom će kupci moći plaćati.

Konferencija Jutarnjeg lista: 19. 07. 2022.

Što će nam donijeti ulazak u eurozonu?

O mogućim kratkoročnim i dugoročnim posljedicama uvođenja eura na hrvatski financijski sustav, bankarstvo i tržište kapitala raspravljat će vodeći hrvatski stručnjaci u utorak 19. srpnja 2022. godine u hotelu Esplanada.

Jutarnji list organizira konferenciju „Što će nam donijeti ulazak u eurozonu“ a kroz uvodna izlaganja, prezentacije i panel raspravu pokušavamo projicirati predvidjeti posljedice ulaska u eurozonu u 2023. godini, ali i srednjoročno tj. sljedećih 5 godina.

Ulazak Hrvatske u eurozonu sam je po sebi povijesna prekretnica, a stiže u trenutku kada ekonomska neizvjesnost u EU nije bila na višoj razini od svjetskih ratova. Globalna ekonomija još se nije oporavila od pandemije, a eksplodirao je geopolitički sukob s također teškim gospodarskim posljedicama. Inflacija je postala novom brigom zapadnih demokracija, baš kao što su i potencijalni odgovori centralne banke na rast cijena također mogući izvor problema. U kakvu to eurozonu ulazi Hrvatska, što će nam donijeti euro kao valuta u kojoj ćemo obavljati svakodnevne transakcije?

Ključna pitanja koja postavljamo na konferenciji: Jesmo li doista spremni za euro? Koji su najveći tehnički izazovi uvođenja eura u financijskom sektoru? Kakav je utjecaj na kretanje kamatnih stopa odnosno cijenu zaduživanja građana? Je li realno očekivati povoljnija izdanja obveznica hrvatskih kompanija? Ako jest, u kojoj mjeri? Je li naivno vjerovati da će ulazak u eurozonu značajno ohrabriti strane investitore na dolazak u RH? Dilema: Što ako uđemo u eurozonu u kojoj ESB neće uspješno kontrolirati inflaciju? Što ako ESB prvim najavljenim mjerama ipak zaustavi inflaciju, ali izazove recesiju? Donosi li ulazak u eurozonu povećani pritisak strane konkurencije na hrvatske financijske kompanije – banke i osiguravatelje? Otvara li ulazak u eurozonu prostor za dodatno popuštanje poreznog pritiska ili u razdoblju pred nama ipak realno očekivati rast poreznog pritiska? Hoće li hrvatske dionice, pa i IPO-i, biti atraktivniji stranim investitorima nakon ulaska u eurozonu? Što će se dogoditi s kreditima odobrenim u kunama nakon ulaska u euro? Može li uvođenje eura imati značajan utjecaj na bilance obaveznih mirovinskih fondova? Koji su realni rizici odricanja dijela monetarnog suvereniteta u situaciji kada pratimo dramatične promjene u međusobnom ‘plesu‘ velikih svjetskih valuta?

Na konferenciji očekujemo govore guvernera HNB-a Borisa Vujčića, potpredsjednika Vlade i glavnog ekonomista HNB-a Vedrana Šošića, te brojne predstavnike hrvatskih banaka, financijskih institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:36