Analiza

Više od polovice privatnih investitora u nekretnine provodi ESG strategije

PlanRadar o primjeni ESG-a u nekretninskoj industriji kao pokretaču razvoja tog sektora

PlanRadar vidi ESG kao motor razvoja nekretninskog biznisa

 Jl/

PlanRadar, austrijsko-hrvatski soonicorn objavio je analizu primjene ESG-a u nekretninskoj industriji.

U startupu ističu da su ESG prakse više od pukog ispunjavanja regulatornih smjernica. Navode da nude znatne poslovne koristi.

Prema PlanRadaru, 52 posto privatnih investitora provodi ESG kao strategiju koja povećava vrijednost imovine, a polovica provodi politiku ulaganja koja specifično uključuje ESG.

PlanRadar je vodeća europska platforma za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji te tržištu nekretnina. Među inim, koristila se prilikom izgradnje Pelješkog mosta.

Ova analiza temelji se na postojećim istraživanjima vodećih konzultantskih kuća, uključujući Deloitte, ističući kako dubinska analiza ESG-a čini građevinske tvrtke koje se bave gradnjom zgrada s niskim emisijama ugljika te zelenih građevina privlačnim za investitore.

Procjenjuje se da ukupna svjetska vrijednost ESG imovinskih vrijednosti iznosi više od 23 bilijuna dolara.

Jedan od ključnih nalaza izvješća jest da vlasnici nekretnina koji su usredotočeni na postizanje ESG ciljeva često imaju viši povrat uloženog.

Štoviše, analiza sugerira da što se brže postignu ciljevi održivosti, to je brži povrat uloženog.

Ovo je stavilo naglasak na integraciju ESG strategija u tehničku dubinsku analizu nekretnina kako bi se ostvarile veće koristi, uključujući razumijevanje trenutnog stanja zgrade i potencijalnih troškova popravaka i usklađenosti s građevinskim propisima.

Međutim, izvješće također uzima u obzir činjenicu kako se postizanje ovog cilja ne može riješiti preko noći budući da proces integracije može biti dugotrajan, oslanjajući se na stručnost treće strane za procjenu podataka, sastavljanje izvješća i usklađivanje ciljeva.

Također, postizanje ovog cilja dolazi uz značajne početne troškove, s podacima utemeljenim na dokazima, koji pokazuju kako su procesi i propisi ispravno poštivani za sigurne i useljive zgrade.

Prikupljanje podataka i izvješćivanje o ESG-u je zahtjevno, s obzirom na širinu standarda i propisa koji se stalno pojavljuju, zajedno s održavanjem robusne evidencije projektne dokumentacije, ugovora, planova i protokola kroz fragmentirane lance opskrbe projekta.

Bojan Petković, direktor PlanRadara za istočnu Europu kaže da ESG postaje ključni pokretač ulaganja s investicijskim memorandumom koji treba sadržavati sve ESG rizike, strategije ublažavanja, povezane troškove i pretpostavke koje su identificirane tijekom postupka dubinske analize.

- Oni u sektoru nekretnina koji ozbiljno shvaćaju ovaj korporativni kriterij i razmatraju potencijal digitalnih alata za potporu učinkovitijem upravljanju evidencijom, poboljšat će svoje upravljanje, povećati društvenu vrijednost i smanjiti negativan utjecaj na okoliš, omogućujući tržištu prijeko potreban porast povjerenja i zaštitu od ekonomske nestabilnosti - kaže Petković.

Knjiga također skreće pozornost na to kako digitalne platforme mogu olakšati integraciju podataka povezanih s ESG-om.

Prema analizi, najnoviji softver omogućuje brzu procjenu troškova rekonstrukcije i preinaka zgrade, što uvelike pomaže investitorima u donošenju informiranih odluka.

Detaljno bilježenje tehničkih podataka za nekretnine znači da je učinkovitost procesa kao što je dubinska analiza značajno povećana.

Antonio Radovčić, menadžer PlanRadara za jugoistočnu Europu kaže da dok se taksonomija i propisi vezani uz ESG još uvijek razvijaju, tvrtke koje implementiraju učinkovite strategije za praćenje ESG-a otvorit će vrata za veći povrat uloženog u budućnosti.

- Opsežna dokumentacija imovinskih vrijednosti, kao dio dubinske analize, zahtijeva puno vremena. Digitalna rješenja čine ovaj proces mnogo učinkovitijim i pomažu u osiguravanju dugoročnog povećanja vrijednosti imovine, zadovoljstva stanara i ukupnog povećanja vrijednosti tvrtke - zaključuje Radovčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:37