TRENDOVI

Tko su generacije rođene od 1990. naovamo? GAMERI!

Najveći regionalni dom gamera, Hall of Game, proslavio drugi rođendan spektakularnim brojkama. U zadnjih 12 mjeseci ugostio više od 17.000 gamera

Najveći regionalni dom gamera, zagrebački Hall of Game, u listopadu proslavio je svoj drugi rođendan. Umjesto dvije svjećice na svojoj torti može se nakititi s daleko većim senioritetom.

Samo u proteklih 12 mjeseci HOG je u svojih 1400 kvadrata ugostio preko 17 tisuća gamera i zabilježio fascinantnih 70 tisuća posjetitelja.

Besplatno preuzmite PDF magazina:
Startup Report No8

Marko Matijević, osnivač Hall of Gamea kaže da je početak bio izazovan, ali su bili sigurni u sebe jer su znali za koga to rade.

- Devet od deset osoba rođenih od 1990. godine naovamo su gameri - kaže Matijević.

Dodaje da to ne isključuje generaciju X i milenijce, ali pokazuje da se svijet “gamificira” i da je ovo industrija i sadašnjosti i budućnosti. Najuzbudljiviji dio im je stoga, navodi, bio stvoriti fizički dom za digitalnu generaciju koja živi u igrama kao što su Fortnite, Valorant, Counter Strike i Warzone.

Novo iskustvo

- Nevjerojatno je iskustvo biti jedno od glavnih gaming centara u regiji te gledati kako sve gaming generacije napokon imaju mjesto koje je puno više od “lokalne igraonice” - kaže Matijević.

image

Marko Matijević, osnivač i izvršni direktor Hall of Game (HOG) i Gamio.GG

JL/

Nevjerojatni su benefiti koji igrači svakodnevno mogu koristiti te isprobati iz prve ruke što znači imati tih par milisekundi prednosti zbog ultrabrzog optičkog interneta

Marko Matijević, osnivač Hall of Gamea

Navodi da nisu imali uzor u regiji pa su morali graditi svoju samostalnu priču.

- To je značilo i prepoznati partnera koji će s nama pomicati granice i pokazati svu širinu gaminga za sve generacije, a od početka godine to je prepoznao Telemach te postao stalni partner i pružatelj usluga za sve naše gamere - kaže Matijević.

Benefiti našeg partnerstva vidljivi su od prvog dana kroz samu 10 GIGA optičku mrežu zahvaljujući kojoj korisnici imaju potpun doživljaj igranja s gotovo neprimjetnom latencijom. Igračima je to izuzetno važno!

- S druge strane, baš zahvaljujući tome, privukli smo i profesionalne gaming timove diljem Europe koji su jedni od najzahtjevnijih korisnika, i ono najvažnije, uspješno smo ispunili njihova očekivanja. Štoviše, svi timovi najavili su povratak i u 2024. godini - kaže Matijević.

Dodaje da su njihovi najzahtjevniji igrači ti koji obraćaju pozornost na detalje u vezi mreže. Bitni su im lag, gubitak paketa i “jitter”. Navodi da im je u tome Telemach jako dobro došao jer se fokusirao na to. Mreža 10 GIGA ima latenciju do 1ms čime pruža vrhunsko gaming i streaming iskustvo te podržava virtualnu realnost (VR) i proširenu realnost (AR), i to u rezolucijama od čak 4 K i 8 K.

Do maksimuma

- Nama u HOG-u je to važno, jer su tako i naši kapaciteti maksimalno iskorišteni - naglašava Matijević.

Navodi da tehnologija eksponencijalno napreduje pa mnogo ulažu kako bi kontinuirano držali korak s njom. Od pokretanja HOG-a, znači u svega dvije godine, već su dio opreme zamijenili novom. Dijelom zbog zadržavanja statusa pružatelja vrhunskog gaming iskustva, a dijelom i zbog noviteta koji su došli s VR-om što, ističe, ne bi došlo do izražaja bez kvalitetne mrežne infrastrukture.

- Nevjerojatni su benefiti koji igrači svakodnevno mogu koristiti te isprobati iz prve ruke što znači imati tih par milisekundi prednosti zbog ultrabrzog optičkog interneta - tumači Matijević.

Dobro gaming iskustvo prelilo se na odlične rezultate HOG-a. Osnivač HOG-a navodi da to pokazuje kako su benefiti gaminga nemjerljivi - jer “sve je lakše uz igru”. Kaže kako svakodnevno svjedoče tome da 75 posto njihovih gamera dolaze u HOG u društvu jednog ili više prijatelja. Čak i oni koji dođu sami, ako žele brzo postanu dio zajednice te nađu osobe sličnih interesa.

- Uz cijeli aspekt socijalizacije identificirali smo benefite o kojima smo već čuli poput poticanja timskog rada, odlučivanja pod pritiskom, kritičkog razmišljanja, stvaranja ideja i brojnih drugih - navodi Matijević.

Naglašava da će ubuduće staviti još veći fokus na tome da upoznaju mlade o poslovima budućnosti upravo kroz gaming. Pojašnjava da su postali potencijalni inkubator mladih umova te im je stoga bitno pokazati kako se kroz gaming mogu steći izvrsni temelji za buduća zanimanja.

Učenje kroz gaming

Nastavlja da su u dvije godine mnogo istraživali i zadirali u razne sfere društva gdje možda ne bi prvotno niti zamišljali gaming. Bilo im je važno ispitati tržište i pronaći smjernice, ali i izaći iz okvira isključivo profesionalnog gaminga, odnosno esporta. U tome u prvom tromjesečju 2024. pripremaju brojne novitete.

- Siguran sam da će suradnja Telemacha i HOG-a pomaknuti granice gaminga u regiji te smo na putu da to i dokažemo s velikim projektima koje zajedno pripremamo, a koje smo započeli početkom ove godine - zaključuje Matijević.

Mreža 10GIGA za 500 tisuća kućanstava

Telemachova mreža 10GIGA najbrža je optička mreža u Hrvatskoj. Upravo je Zagreb bio prvi grad u regiji u kojem je ta mreža lansirana.

U međuvremenu se proširila u najveće gradove u Hrvatskoj, a sad ide i u one veće. Postala je dostupna u Vinkovcima, Čakovcu, Zaprešiću i Karlovcu, a upravo se širi na Sisak te Vukovar.

Unutar većih gradova nastavlja se širiti po preostalim četvrtima, a do kraja 2027. godine Telemach s njom planira pokriti trećinu Hrvatske ili 500 tisuća kućanstava.

Izgradnja nove mreže dio je investicijskog plana operatera usmjerenog na izgradnju najbržih optičkih i 5G mreža u Hrvatskoj. Samo u optičku mrežu Telemach je najavio investiciju od 100 milijuna eura.

image
Jl/Tomislav Botic

*Tema je iz magazina Startup Report No8, kvartalne publikacije Hanza Medie koja izlazi u print izdanju uz Jutarnji list te u obliku PDF-a i na webu Jutarnji.hr u rubrici Startup Report.

Magazin je dostupan online:

> PDF izdanje Startup Report No8

> WEB izdanje Startup Report No8

> SVI brojevi Startup Reporta dosad

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:45