ŠIRENJE U SAD

Prvi hrvatski interkontinentalni startup akcelerator

Na obrisima najvećeg okupljanja hrvatskih startupa u inozemstvu, konferencije ACAP 2022.u New Yorku, zavrtio se prvi obris infrastrukture za premošćivanje Atlantika INEX360 Growth Accelerator Fund

Na obrisima najvećeg okupljanja hrvatskih startupa u inozemstvu, konferencije ACAP 2022 u New Yorku, zavrtio se prvi hrvatski interkontinentalni startup akcelerator - INEX360 Growth Accelerator Fund.

Pokrenuo ga je u SAD-u poznati hrvatski investitor Damir Yandrich te je u suradnji s udruženjima CISEx i CRO Startup odmah inicirao akceleracijski program koji je uključio hrvatske startupe. Unutra je 15 domaćih igrača.

» Kliknite i besplatno preuzmite STARTUP REPORT 2022 Q4 «

Spanov poučak: ESOP dvostruko učinkovitiji od ostalih HR mjera | Anita Čavrag: Jesu li talenti postali razmaženi? | Matija Srbić: Može li Hrvatska stvoriti svoje deeptech gigante? | U hrvatske startupe u devet mjeseci uloženo gotovo milijarda dolara | Zašto ne postoji popis kultnih hrvatskih programera? | Startup koji prkosi klimatskim promjenama | Fortenovin AI raspolaže s 50% više podataka od američke Kongresne knjižnice | Hoće li mirovinci krenuti stopama EIF-a i podržati lokalne VC-e? | Slovakinja koja se preselila u Hrvatsku i pokrenula projekt CroCube ^^^O STARTUP REPORTU

Yandrich kaže da su Infobip i Rimac pokazali u svijetu da u Hrvatskoj ima jako potentnih startupa, ali da manjim projektima koji jos nisu dosegli takav razvoj nedostaje infrastruktura preko koje bi mogli brže i jednostavnije izaći na strana tržišta, posebno ona Sjeverne Amerike.

- CISEx i CRO Startup su nam pomogli da pronađemo u Hrvatskoj startupe koji imaju najviše potencijala za rast na američkom tržištu, a zadnjih mjeseci smo s njima radili na jačanju njihovih kapaciteta kako bi se mogli odvažiti na taj korak - kaže Yandrich.

image

NYSE

Gerald Holubowicz/Alamy/Profimedia/Gerald Holubowicz/alamy/profimedia

Navodi da program uključuje i mogućnost financiranja startupa. Yandrich navodi da INEX360 ima coworking i poslovnu infrastrukturu u New Yorku i Cincinnatiju, koja hrvatskim startupima omogućuje da u SAD-u pokrenu podružnicu, pronađu talente, dobiju pomoć oko leadova i druge usluge. Slično ima i u Londonu.

- Startupi za takve iskorake znaju ići u prikupljanje kapitala na tržištu gdje prodaju neki svoj udjel. Ovdje imaju mogućnost napraviti isto to, ali ciljano, uz više kontrole i manje rizika - kaže Yandrich.

29%

skok prodaje SaaS-a u 2021. na 408,6 milijardi dolara, dominantno u SAD-u

Dodaje da su u takvim razgovorima s tri hrvatska startupa. Yandrich je bio regionalni direktor Gallupa, a potom je formirao zatvoreni fond preko kojeg ulaže u nekretnine, turizam i tehnologiju.

INEX360 u kojem, među inim razvija tehnološku platformu za širenje hrvatskih startupa u SAD, tek je posljednji u nizu novih investicija u koje je ušao. U New Yorku je managing partner u agenciji za istraživanje potrošačkih trendova Foresight Factory, a u Londonu je suosnivač i direktor Ledgerstatea, ICT integratora koji naglasak stavlja na blockchain i s kojim je 2019. bio sudionik na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

image

Davor Runje (CISEx), Damir Yandrich (INEX360) i Hajdi Ćenan (CRO Startup)

Cs/

Davor Runje, predsjednik CISEx-a kaže da konferencija ACAP 2022. pokazala da postoji potreba za boljim umrežavanjem poduzetnika iz Hrvatske i SAD-a.

- Veseli me što je već na početku interes hrvatskih startupa za ovakvom suradnjom tako velik i plan nam je takve mogućnosti dalje razvijati.

O STARTUP REPORTU

Preuzmite PDF najnovijeg STARTUP REPORTA 2022 Q4 | Pročitajte prijašnje brojeve i saznajte više o magazinu STARTUP REPORT | Saznajte više o našim meetupima | Pretplatite se na naš besplatni newsletter

image

Prva novinska naslovnica u Hrvatskoj koju je kreirala umjetna inteligencija

Jl/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:32