NAJBRŽI INTERNET

Ookla potvrdila da Telemach ima najveće 5G brzine downloada i uploada

Telemach: "Prvi u Hrvatskoj gradimo mrežu koja će spremno pratiti daljnji razvoj i rast"

Mreža s najvećim footprintom:
Već danas dostupna je u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru, Varaždinu i Bjelovaru, kao i u Istri i velikom dijelu Primorja, a do kraja lipnja 2022. pokrivat će i cijelu Hrvatsku

 /Shutterstock

U samoj srži ideje i poslovnog modela startupa uz inovaciju i kreativnost nalazi se brzina.

Brzina poslovnih procesa, brzina razmišljanja, brzina razvoja, ali i brzina interneta kao još jedan od ključnih preduvjeta rasta.

Ona je važna iz više razloga - prije svega, velik broj poslovnih aktivnosti odvija se putem interneta, a kada i nije tako, traži se način kako da se procesi koji ih okružuju automatiziraju, digitaliziraju i umreže kako bi se te aktivnosti mogle obavljati još brže i učinkovitije.

Poslovni procesi uključuju i puno "pokretnih dijelova": računala, pametne telefone, operacijske sustave, web stranice, posebno određene sustave koji su spojeni na web stranice, osobe koje njima upravljaju, korisnike koji na njih dolaze...

Svaka izvedena akcija u tom procesu nosi određeno opterećenje internetske mreže, a ako ona nema potporu dovoljne brzine da može istodobno odrađivati dobiveni zadatak, dolazi ili do otežanog rada ili do potpunog zastoja, pucanja veze ili pada sustava.

Brži internet znači brže obavljanje poslovnih procesa, brži pristup resursima potrebnim za poslovanje i uštedu vremena, što nije zanemarivo jer svaka dodatna sekunda može značiti razliku između zadovoljstva i nezadovoljstva korisnika usluga.

Važna je i mobilnost - s obzirom na to da više nije nužno uvijek raditi iz ureda, nego je remote work postao svakodnevica (ali i očekivanje od strane zaposlenika), pristup brzoj i pouzdanoj mreži više ne smije biti vezan uz fiksnu, centralnu lokaciju.

Brzi internet, fiksni i mobilni, jedan je od osnovnih preduvjeta potrebnih za funkcionalnost modernog poslovanja, a u tome na hrvatskom tržištu prednjači Telemach Hrvatska, tehnološki lider koji u Hrvatsku ubrzano uvodi najnaprednije tehnologije zahvaljujući čemu ima najbržu fiksnu i mobilnu mrežu.

Optička 10 giga mreža, koju Telemach gradi prvi u Hrvatskoj, omogućava internetske brzine 20 puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, odnosno do čak 40 puta veće u najvećim dostupnim paketima.

Riječ je o u najbržoj mreži u Hrvatskoj koja će spremno pratiti daljnji rast i razvoj jer je tu tehnologiju moguće nadograđivati na buduće standarde od 50 Gbsp i 100 Gbps.

Najbržom optičkom mrežom Telemach trenutačno pokriva oko 100.000 kućanstava, a plan je do 2025. godine ovu uslugu omogućiti za čak 500.000 kućanstava.

Korisnicima je dostupna u tri povoljna paketa po cijenama približnima onima koje su prije plaćali za nekoliko puta manje internetske brzine i kvalitetu na bakrenoj parici.

Kako su najbrža 5G mreža i najbrža 10 giga optička mreža u Hrvatskoj komplementarne?

Često postavljeno pitanje vezano uz različite vrste pristupa internetu jest: "Zašto nam uopće treba fiksna mreža kad imamo nove mobilne mreže koje su sve brže?"

Mobilne i fiksne mreže nisu oprečne, nego komplementarne, njihove se tehnologije međusobno nadopunjuju. Izrazito brzi internet "u pokretu" donose mobilne mreže pete generacije, čijim se uvođenjem i sve širom dostupnošću osiguravaju gigabitne brzine učitavanja i preuzimanja sadržaja, istodobno povezivanje brojnih uređaja odjednom na istu mrežu te niske latencije.

S druge strane, još veće brzine dostupne su na Telemachovoj 10 giga optičkoj mreži, a na kraju dana obje mreže koriste istu infrastrukturu, samo na drugačije načine.

Optička infrastruktura je okosnica, "kostur" za razvoj i nadogradnju iznimno brzih mreža.

Njezine značajke do punog izražaja dolaze kada je potrebno, primjerice, prenijeti velike sadržaje u iznimno visokim rezolucijama (UHD, 8K i sl.) bez zastoja, uživo, dok se bazne stanice za mobilnu mrežu povezuju s optičkom infrastrukturom kako bi se osigurali dovoljno veliki kapaciteti i niska latencija koja omogućava vrlo malu odgodu između radnji koje se prenose putem takve mreže.

Velika većina sadržaja toliko visoke kvalitete i veličine danas se distribuira iz cloud i internetskih platformi, stoga nije nelogično razmišljati o prelasku na te mreže.

Kad se uzme u obzir brzina razvoja digitalnih tehnologija, mogućnost nadogradnje, fleksibilnost optičke infrastrukture te predviđanja trendova za sljedećih nekoliko godina, prelazak na mrežu pete generacije i optički internet za startupe se mijenjaju iz mogućnosti prema kategoriji nužnosti.

Kako Telemachov brzi internet pomaže u digitalizaciji?

Digitalizacija podrazumijeva povećanje učinkovitosti poslovnih procesa, smanjenje troškova poslovnih aktivnosti, veću sigurnost čuvanja podataka, veće analitičke i podatkovne mogućnosti, umanjuje mogućnost ljudske pogreške, automatizira procese, olakšava i povisuje kontrolu poslovanja te drastično ubrzava responzivnost i daljnji razvoj.

No, preduvjet svemu tome je pristup brzom internetu, 5G i optičkoj mreži koje mogu pružiti brzine, raspon i pouzdanost dovoljno veliku kako bi tvrtke, bez obzira na svoju veličinu, mogle razvijati najnaprednije usluge.

Upravo je Ookla®, svjetski lider u testiranju i analizi interneta i tvrtka koja stoji iza Speedtesta®, potvrdila da od svih mobilnih operatora u Hrvatskoj Telemach postiže najveće 5G brzine downloada i uploada.* Ova mreža pete generacije ima najveći footprint te je već danas dostupna u svim ključnim većim gradskim središtima Hrvatske - u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru, Varaždinu i Bjelovaru, kao i u Istri i velikom dijelu Primorja, a do kraja lipnja 2022. pokrivat će i cijelu Hrvatsku.

Upravo su brzine i mogućnosti koje donose brza fiksna i mobilna mreža ono što digitalizacija iziskuje, a čime se ujedno eliminira potreba za razvijanjem i održavanjem vlastite IT infrastrukture, mogućnost fleksibilnog i neopterećujućeg premještanja poslovanja i aplikacija u cloud servise, povećanje učinkovitosti poslovanja i učinkovitosti rada.

Telemach u tome nije sam, iza njega stoji United Grupa koja vlastite fiksne mreže gradi više od 20 godina, a mobilne mreže sedam godina te je danas prisutna na osam tržišta.

** Priča o Telemachovim 5G i 10G mrežama objavljena je u novom broju magazina STARTUP REPORT 2022 Q2 kojeg možete preuzeti u digitalnoj verziji (PDF) i slobodno shareati s prijateljima preko WhatsAppa, Vibera, Discorda, LinkedIna, Slacka pa i maila.

image

Startup Report 2022 Q2

Tomislav Botic/jl/sr/

O STARTUP REPORTU

Ovdje možete pročitati opširnije o magazinu Startup Report i pretplatiti se na newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:43