Startup Report

Od siječnja do ožujka 2022. u hrvatske startupe uloženo gotovo 100 mil. dolara

Kvartal u kojem je briljirao Cognism, afirmirao nove startup ulagače- Modrića, Rimca i Sequoia Capital te ukazao na interes dijaspore

Q STARTUP REPORT

 Startup Report/

Unatoč trendovima na globalnoj sceni, gdje burze padaju a jednorozi odgađaju IPO-e, hrvatskim startupima i dalje ide jako dobro. Gotovo 100 milijuna dolara investirano je u domaće šampione u prvom tromjesečju 2022. godine.

Brojka je možda i veća jer se u kripto dijelu pojavio niz igrača koji su od početka siječnja do kraja ožujka prikupljali kapital kroz desetak NFT mint projekata.

NFT-e u posljednje vrijeme prati negativan publicitet, ali kod mintova je riječ o tipu kripto imovine, najčešće kolekciji NFT-a, kojima se dodaje i neka uslužna funkcija pa u igru s mintima polako ulaze i neki od najvećih svjetskih brendova. Naši izvori iz kripto svijeta ukazuju nam da su hrvatski mintovi, koji se drže ispod radara te ih je stoga teško sve detektirati i o njima prikupiti sve informacije, znaju prikupljati u prosjeku i po 700.000 pa i 2 mil. dolara kapitala.

BESPLATNO: Ovdje preuzimite prvi mainstream magazin o startupima u Hrvatskoj STARTUP REPORT (2022 Q2)

⊕⊕

Za domaće prilike, najblaže rečeno, nemali iznosi. Zato smo ukupnu procjenu ulaganja u domaće startupe podebljali za dva milijuna dolara. To je vrlo oprezna, konzervativna procjena.

Velike brojke

Kad smo popisali sve investicije u hrvatske startupe u kvartalu, došli smo do točne brojke od 98,44 mil. dolara ili okruglo 700 mil. kuna. Toliko su poslovni anđeli, VC-i, čak i EU uložili u domaće startupe od siječnja do ožujka ove godine.

Ukupni broj investicija u hrvatske mlade, tehnološke tvrtke, koje razvijaju proizvode i usmjerene su izvozu, u prvom kvartalu bio je 22. Na to se može dodati deset NFT mint projekata. U tom se slučaju ukupni broj investicija penje na 32.

Timski rad ekosustava

U izradi ovog izvješća sudjelovao je osmeročlani istraživački tim Startup Reporta, koji čine vrsni poznavatelji hrvatske startup scene. U prvom broju magazina formirali smo istraživački tim kako bi timskim radom stvorili najrelevantniji kvartalni pregled startup investicija u Hrvatskoj. Od ovog broja našem se timu priključio i VentureXchange, jedan od stupova investicijske zajednice u Hrvatskoj.

Naš osmeročlani istraživački tim čine: principal South Central Venturesa Vedran Blagus, principal Fil Rouge Capitala Stevica Kuharski, direktorica VentureXchangea Mirna Marović, partner AYMO Venturesa Božidar Pavlović, predsjednik CISEx-a Davor Runje, partner Meta Change Capitala Luka Sučić, direktor ZICER-a Frane Šesnić i urednik magazina Startup Report Bernard Ivezić.

Mirna Marović, direktorica VentureXchangea kaže da je možda još prerano govoriti o usporavanju trenda eksponencijalnog rasta ulaganja u hrvatske startupe kojemu svjedočimo posljednjih četiri-pet godina. Navodi kako je u pogledu ulaganja u hrvatske scaleupe moguće da postoji utjecaj pada vrednovanja visokotehnoloških kompanija.

- Ali, to se još zasigurno nije odrazilo u većoj mjeri na naše startupe u ranoj fazi razvoja. U toj fazi razvoja ključna je dostupnost lokalnih hrvatskih i regionalnih VC fondova, a, nažalost, jedan od najaktivnijih ulagača u cijeloj CEE regiji, Fil Rouge Capital, tijekom ove godine završit će ulaganje u nove startupe - kaže Marović.

Veći broj manjih investicija

U usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine kada je ukupno bilo 17 investicija u hrvatske startupe, u vrijednosti od 245,1 milijun dolara, i kad su dominirala krupnija ulaganja velikih startup igrača, sada imamo veći broj manjih investicija. Kako je očekivano, i dalje je velika razlika u visini investicija u startupe i scaleupe.

Startupi u Hrvatskoj, oni koji su na početku puta, u prosjeku su primali do milijun dolara investicije. S druge strane, hrvatsko-britanski scaleup Cognism, čiji je suosnivač zadarski programer Stjepan Buljat i koji se ubrzano globalno širi, zabilježio je najveću investiciju u hrvatske startupe u prvom kvartalu. Cognism je primio čak 87,5 mil. dolara, i to je jedna od TOP10 investicija u hrvatske startupe dosad.

Davor Runje, predsjednik CISEx-a ističe da je visina investicije u Cognism značajna vijest za hrvatski startup ekosustav.

- To je jedna od pojedinačno deset najvećih startup investicija u Hrvatskoj dosad. Kad je riječ o tolikom iznosu, jasno je da je Cognism na putu da postane novi domaći jednorog, uz Infobip i Rimca - kaže Runje.

Dodaje kako je jako dobro da u ovom kvartalu prevladavaju manje investicije, odnosno da ih je mnogo.

- Treba biti svjestan situacije. Burze padaju. Kad imamo rat i neizvjesnost, puno je teže dobiti investicije. A vidimo da u Hrvatskoj ima dosta startupa koji, unatoč tome, uspijevaju dobiti ulaganja. Dok se situacija u Ukrajini ne stabilizira, startupima neće biti lako. Investitori su plahi. Zato je dobro da startup scena u Hrvatskoj diše i da se događaju investicije - napominje Runje.

Aktivno grupno financiranje

Drugo najveće ulaganje u prvom kvartalu, od dva milijuna dolara, bilo je u startup 57hours Viktora Marohnića. Na popisu investitora mnogo je poznatih domaćih ulagača, ali i Roko Zorko, suosnivač prvog regionalnog jednoroga, slovenskog Outfit7, startupa koji je stvorio Talking Toma.

Treće veliko ulaganje od 1,21 mil. dolara napravilo je Europsko vijeće za inovacije (EIC) u Agrivi (Novac.hr TOP 25 startup). Napravit će poljoprivrednog AI digitalnog savjetnika.

Četvrti je Sportening Ivana Klarića, jednog od prvih hrvatski foundera-investitora, a koji je za svoj startup primio novu investiciju u kojoj je sudjelovao nogometaš Luka Modrić i Ralph Ho, PayPalov alumni koji je bio glavni operativni direktor u Sequoia Global Equities i Clarium Capitalu.

Na petome je mjestu hrvatski startup Miret (Novac.hr TOP 25 startup), koji je preko Funderbeama SEE napravio crowdfunding kampanju prikupivši 590.000 dolara kapitala za daljnji razvoj. Ovo je zanimljivo jer je crowdfunding ostao investicijska oaza za domaće startupe. U prvom tromjesečju tako je kapital prikupio i Include.

Modrić, Rimac i Sequoia

Mirna Marović navodi da uz Cognism, za koji se slaže da je na putu da postane jedan od novih hrvatskih jednoroga, treba u prvom kvartalu primijetiti i investicije koje su se događale u sferi grupnog financiranja. Aktivan bio je Funderbeam SEE.

- Zatvorene su i dvije runde financiranja na toj crowdfunding platformi koje su počele prikupljanjem kapitala krajem 2021., Miret i Include. Bilo je i nekoliko značajnih investicija neformalne business angel scene koje su iznimno važne za razvoj našeg startup ekosustava, primjerice u CodeMap, Sportening, BiteMe Nutrition i Cidrani, a u nekima su sudjelovali i VC fondovi - kaže Marović.

Između ostalog, ovo je kvartal u kojem su poslovni anđeli i investitori u hrvatske startupe postali Mate Rimac i Luka Modrić. Marović navodi da je Ivan Klarić sa svojim startupom Sportening učinio veliku stvar privukavši kapital Sequoia Capitala.

- Svi neformalni poslovni anđeli istaknuta su imena poduzetničke i poslovne scene, a djelovanje poslovnih anđela izuzetno je važno za razvoj hrvatskog startup ekosustava - naglašava Marović.

Novi investicijski val

Davor Runje, predsjednik CISEx-a kaže da nam do kraja godine predstoji još jedan investicijski val, i to iz hrvatske dijaspore.

- Postoji velik interes naše dijaspore u SAD-u za ulaganje u hrvatske startupe, a hrvatski startupi su počeli užurbano tamo tražiti investicije. Sad, prije ljeta, organizira se i veliki skup u New Yorku na kojem će biti čelni ljudi najvećih startupa iz Hrvatske, a to će otvoriti mnogo novih kontakata čiji će se rezultati pokazati u sljedećem razdoblju - kaže Runje.

Božidar Pavlović, partner AYMO Venturesa, upozorava, pak, da apsolutni iznos ulaganja u hrvatske startupe u pojedinom kvartalu ne smije biti mjerilo jer se trend može prepoznati tek na godišnjoj ili čak višegodišnjoj razini.

- Ekonomska i geopolitička događanja globalnih razmjera svakako imaju utjecaj na razmišljanje i svojevrsni konzervativizam investitora, ali Hrvatska i cijela regija duboko su podinvestirana tržišta s mnogim vrijednim prilikama za ulaganja kako u rane tako i u zrelije faze razvoja startupa - kaže Pavlović.

Dodaje da zato ne očekuje ozbiljnije usporavanje investicija u hrvatske startupe. U prilog, navodi, ide i odlično pozicioniranje domaćih igrača. U vojnoj i industriji kibernetičke sigurnosti su neki od prvaka, poput Orqe (Novac.hr TOP 25 startup) i ReversingLabsa (Novac.hr scaleupa najbližeg statusu trećeg hrvatskog jednoroga).

- Usto, očekujem da se u skorije vrijeme na regionalnom tržištu formira još nekoliko novih VC fondova, što će dodatno potaknuti investicije - kaže Pavlović.

Francuzima se sviđamo

Za kraj, primijetili smo da je Prosperus Invest uložio u vodećeg svjetskog izdavača Open Access knjiga, riječki startup IntechOpen, a čiji je jedan od osnivača Aleksandar Lazinica, pokretač Submarina. No, investicija je zaključena u prosincu pa nije ušla u ovaj kvartal.

Treba spomenuti i kako je jedan od pokazatelja atraktivnosti hrvatske startup scene činjenica da se igrači iz drugih država žele s njom povezati. Jedan od načina je i preko hrvatske vršne domene ‘.HR‘. Figures, jedan od poznatijih francuskih startupa, specijaliziran za ljudske potencijale, kao svoju matičnu, službenu domenu postavio je figures.hr. I tako dok hrvatski startupi i dalje jurišaju na ‘.COM‘ domenu, jedan francuski odabrao je hrvatsku.

Figures je u siječnju primio investiciju od 1,8 mil. dolara od velikih igrača - Kima Venturesa, SeedCampa i BpiFrancea pa smo se ponadali da je na još neki način povezan s Hrvatskom.

No, nije.

Bit će prilika.

Nije ovo prvi put da se Francuzima svidjelo nešto hrvatsko. Sjetite se kravate.

**Kvartalno izvješće o ulaganjima na hrvatskoj startup sceni objavljeno je u novom broju magazina STARTUP REPORT 2022 Q2 kojeg možete preuzeti u digitalnoj verziji (PDF) i slobodno shareati s prijateljima preko WhatsAppa, Vibera, Discorda, LinkedIna, Slacka pa i maila.

BESPLATNO: Preuzimite novi broj magazina STARTUP REPORT 2022 Q2

image

Startup Report 2022 Q2

Tomislav Botic/jl/sr/

O STARTUP REPORTU

Ovdje možete pročitati opširnije o magazinu Startup Report i pretplatiti se na newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:26