Renesansa coworkinga

Od pandemije se udvostručio kapacitet coworkinga, a koriste ga i Infobip, HT i Entrio

Sve jača startup scena, hibridni i remote načini rada, kompanije koje žele biti bliže izvoru R&D-a i digitalni nomadi obrnuli su igru

WESPA Spaces, najaktivniji coworking u Hrvatskoj. Coworking je na domaćem tržištu doživio preporod tijekom i nakon pandemije što je odlična vijest za startupe

 Wespa Spaces/

Hrvatska ima više od 21.700 kvadrata coworking prostora s više od 1.300 raspoloživih radnih mjesta.

Rezultat je to blic ankete magazina Startup Report (PDF), koja moramo naglasiti nije potpuna, jer zbog trenda otvaranja novih coworkinga za digitalne nomade u ovom trenutku nije moguće u cijelosti izračunati. Izvjesno je da se već u ovom trenutku u Hrvatskoj nalazi oko 25.000 kvadrata coworkinga.

Lockdown ih je, logično bi bilo pretpostaviti, trebao uništiti.

Ali naša anketa ukazuje da se upravo u zadnje dvije-tri pandemijske godine broj kvadrata u coworkingu doslovno udvostručio. K tome, od deset najvećih coworkinga u Hrvatskoj njih šest otvoreno upravo oko i nakon pandemije.

Brojke, dakle, ukazuju da svjedočimo renesansi coworkinga u Hrvatskoj.

Coworking nikad jači

Coworking ili usluge iznajmljivanja radnog stola ili ureda opremljenih sa super brzim internetom, u poticajnoj radnoj atmosferi i s nizom popratnih sadržaja prije se moglo opisati kao trend. No, sve jača startup scena u Hrvatskoj, hibridni i remote načini rada koji postaju standard nakon pandemije, rastući interes kompanija da se približe izvorima R&D-a i u Hrvatskoj turistički interes - digitalni nomadi, donijeli su preporod biznisu koji je lockdown zamalo uništio.

Renesansa coworkinga izravno utječe na razvoj hrvatske startup scene, jer coworkinzi su iznimno aktivni u organizaciji društvenih događanja.

Rade hackathone, edukacije, radionice, prezentacije, konferencije, meetupe i druge networking evente koji povezuju osnivače startupa, stručnjake, entuzijaste, investitore, gospodarstvenike, znanstvenike i sve koji kroz te aktivnosti jačaju startup ekosustav u Hrvatskoj. Najaktivnijih pet coworkinga u Hrvatskoj radi gotovo 900 evenata godišnje. I to već sada, dok okupljanja još nisu postala tako učestala kao prije pandemije nego se postupno oporavljaju.

Stvaraju zajednice

U najvećem privatnom coworkingu u Hrvatskoj, zagrebačkom WESPA Spacesu kažu da se trudi realizirati koncept poduzetničke zajednice.

- Coworking je samo infrastruktura za to, a fokusom na sadržaj, okupljanja, povezivanje i dijeljenje resursa i znanja u zajednici, predstavljamo jedinstven koncept, kojem je radni i društveni prostor sekundarna pogodnost, a ne osnovna funkcija - pojašnjavaju u WESPA Spacesu.

U PISMO-u u Novskoj kažu da su fokusirani na razvoj industrije video igara.

- Jedini smo takve vrste u Hrvatskoj. Oprema u PISMU je najmodernija i ne postoji nigdje drugdje u regiji, a razvili smo i osigurali sustav financijskih potpora za startupe, kao i šestomjesečne edukacije za nezaposlene osobe - kažu u PISMO-u.

U riječkom PORIN-u navode da imaju uslužni i radionički coworking.

- Radionički coworking je specifičan jer oni koji nemaju "garaže" mogu koristiti naš prostor kao radionu - koristeći našu opremu i alate te pomoć naših zaposlenih inženjera - pojašnjavaju u coworkingu Riječke razvojne agencije.

Otvoreni digitalnim nomadima

U ZICER-u, koji je u vlasništvu Grada Zagreba i kojeg vodi Frane Šesnić, također navode da imaju infrastrukturu s vrhunskim laboratorijima koji startupima služe za istraživanje, prototipiranje i razvoj proizvoda.

- Tu su na raspolaganju i konferencijske i prezentacijske dvorane, sobe za sastanke, kuhinja i sva ostala potrebna infrastruktura, a imamo i najveći startup ekosustav u Hrvatskoj s 80 startupa u inkubaciji, 20 korisnika coworkinga i desetak virtualnih korisnika - navode u ZICER-u.

Dodaju da su im korisnici, među ostalim, tvrtke koje žele biti bliže startupima, profesionalci, freelanceri i digitalni nomadi.

- Surađujemo s domaćim i stranim sveučilištima, velikim korporacijama, bankama, VC fondovima, državnim institucijama i stranim veleposlanstvima - navode u ZICER-u.

U zadarskom COIN-u trenutno su, kako doznajemo, 32 stalna korisnika uz, ističu, svakodnevni priljev povremenih korisnika osobito u ljetnim mjesecima kad je povećan dolazak stranih državljana. Interes za COIN pokazuju digitalni nomadi.

- Želimo Zadar brendirati kao atraktivnu destinaciju za digitalne nomade. U Hrvatskoj ima potencijala za širenje coworkinga, pogotovo u gradovima na obali - napominju u COIN-u.

Ante Magzan iz HUB385, koji je jedan od najvećih pružatelja coworking usluga u Hrvatskoj, kaže da trenutno broje 270 aktivnih korisnika.

Od Infobipa i HT-a do udruga

- Neki od njih u prostoru su svakodnevno, neki samo povremeno, a neki koriste samo poslovnu adresu HUB-a te imaju virtualnu uslugu. Od početka rada do sada kroz HUB385 prošlo je više tisuća ljudi, od malih obrtnika, freelancera i startupa do vodećih tvrtki i timova ljudi - kaže Magzan.

Gordana Brkić Žagar iz riječke Gradske uprave kaže da je RiHub otvoren u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture 2020., a danas uz coworking imaju i program inkubacije.

- Riječ je o multifunkcionalnom prostoru u središtu grada koji uključuje Startup inkubator i prostrani open space coworking prostor - kaže Brkić Žagar.

Božidar Petrinec, voditelj i suosnivač StirUp Zaboka kaže da trenutno na 140 kvadrata pruža usluge za desetak korisnika.

- Posebnosti su nam mogućnost plaćanja usluga kriptovalutama, pozicioniranost u središtu Zaboka i status prvog coworking prostora u Hrvatskom zagorju - navodi Petrinec, a kao tvrtke s kojima je dosad surađivao navodi Bornfight, Vizualiju i Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije.

U našoj anketi otkrili smo da veliki broj tvrtki koristi usluge coworkinga, među inim, Infobip, Erste banka, Hrvatski telekom, PB Grupa, Async Labs i Entrio te brojne udruge počevši od Split Tech Cityja do Lean Startup Croatia.


Što o renesansi svog biznisa kažu stručnjaci iz branše

Frane Šesnić (ZICER): Imamo sveobuhvatni pristup startupima

- U ZICER-u se na godišnjoj razini održava više od 200 događanja, od kojih su mnoga međunarodnog karaktera. Gotovo svakodnevno imamo različite meetupe, predavanja, konferencije i ostala događanja, koji u fokus stavljaju startup teme. Među njima, najveći i nama najznačajniji je Zagreb Connect, najveća startup konferencija u Hrvatskoj koju održavamo tradicionalno krajem godine, a koja je ujedno i veliko finale našeg Startup Factory akceleracijskog programa. Jedan od nama najdražih meetupa je Business Over Breakfast koji na mjesečnoj razini okuplja ZICER-ove startupe kako bi se što bolje upoznali, povezali, počeli nove suradnje, razmijenili iskustva i stekli nova znanja. Uz ZICER-ovu zajednicu, gosti tog druženja su domaći i strani eksperti iz različitih područja relevantnih za startupe. Naše korisnike coworkinga ravnopravno uključujemo u zajednicu. Najveća je prednost ZICER-a cjeloviti i sveobuhvatni pristup razvoju startupa, neovisno o fazi u kojoj se nalaze, od ideje preko prototipa do prodora na globalno tržište.

Ante Magzan (HUB 385): Namećemo se kao pioniri u popularizaciji novih tehnologija

- Uz ustupanje prostora vanjskim klijentima za meetupe koji su većinom usmjereni na IT, programske jezike i novitete koji se događaju u digitalnom svijetu, svojedobno smo organizirali i vlastite meetupe poput Commsa te HR i PR meetupa. Uz meetupe organiziramo i radionice usmjerene na djecu i mlade kroz koje ih učimo osnovama programiranja i kodiranja. Od većih evenata koje organiziramo, naš Brave New World jedno je od prvih hrvatskih javnih događanja posvećenih tehnologijama budućnosti, a u sklopu njega smo dosad organizirali i cijeli niz gostovanja, predavanja i prezentacija na temu blockchaina, kriptovaluta, STEM-a, umjetne inteligencije, IoT-a i drugih aktualnih tehnoloških trendova koji oblikuju sutrašnjicu. Već nekoliko godina smo domaćini konferencija Mreža Smart Day, koja se bavi aktualnim tehnološkim temama, te natjecanja Idea Knockout, poznatog startup natjecanja koje pobjednike vodi na sajam CES u Las Vegasu. Kad su u pitanju događanja naših klijenata koje sam spomenuo, riječ je o internim treninzima, konferencijama i radionicama.

Slavica Kosović (Coin Zadar): Dobili smo podršku partnerskih institucija u Zadru

- U Coin coworkingu organiziramo događanja namijenjena mladim poduzetnicima i onima koji to planiraju postati te im pružamo prilika upoznati naše korisnike, razmijeniti iskustva i ostvariti suradnju. Riječ je o događanjima Co-Biz Meetup i Zadar Digital Meetup. Isto tako, organiziramo i događanja namijenjena digitalnim nomadima koji borave u Zadru. Cilj je i kroz događanja poticati poduzetništvo, samozapošljavanje i povećanje konkurentnosti mikropoduzetnika. Isto tako, osluškujemo potrebe naših korisnike te im, osim radnog prostora i događanja, nastojimo pružiti kvalitetnu mrežu kontakata i potaknuti ih na međusobnu suradnju. Za organizaciju rada i događanja bitno je da su naše partnerske institucije, koje zajednički upravljaju Coin coworkingom, Udruženje obrtnika Zadar i gradska uprava Zadra. Također surađujemo s Inovativnim Zadrom, Sveučilištem u Zadru te INOVAcijom, ustanovom za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije.

Gordana Brkić Žagar (RiHub): Želimo biti one-stop-shop za poduzetnike

- Razvojni plan RiHuba i Startup inkubatora uključuje neprestano osvježavanje postojećih i implementaciju novih programa, dostupnih širem krugu Riječana zainteresiranih za poduzetništvo i unapređenje poslovnih vještina. Od osnivanja do danas imali smo 366 edukacija u kojima je sudjelovalo 215 timova s 520 korisnika te 1144 individualne konzultacije s mentorima. Uz redovne inkubacijske programe uvedeni su dodatni specijalizirani programi Startup Lite i Startup Creative. Osim novih edukacijskih programa te organizacija i suorganizacija eventa i meetupa, u perspektivi je otvaranje one-stop-shop mjesta za poduzetnike, odnosno poduzetničkog informativnog centra sa svrhom pružanja cjelovite podrške poduzetnicima u okvirima Rijeke i poduzetničke infrastrukture u njegovu vlasništvu. RiHub je otvoren i za druge poduzetničke i šire društvene inicijative i aktivnosti koje doprinose jačanju poduzetništva i poduzetničkih kompetencija, ali i poticanju urbane kulture i drugih potencijala zajednice.

**Veliko istraživanje o coworkingu u Hrvatskoj objavljeno je u novom broju magazina STARTUP REPORT 2022 Q2 kojeg možete preuzeti u digitalnoj verziji (PDF) i slobodno shareati s prijateljima preko WhatsAppa, Vibera, Discorda, LinkedIna, Slacka pa i maila.

BESPLATNO: Preuzimite novi broj magazina STARTUP REPORT 2022 Q2

image

Startup Report 2022 Q2

Tomislav Botic/jl/sr/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:02