Infografika Aircash

Kako je rastao prvi hrvatski mobilni novčanik?

Mobilne aplikacije mogu biti vrlo profitabilne. Hrvatski fintech s više od pola milijuna korisnika, koji se ubrzano širi na zapadna europska tržišta, dokaz je tome

Kada je krajem prošle godine Aircash ušao među TOP25 najperspektivnijih hrvatskih startupa u 2022. (izbor Novac.hr TOP25 startupa za pratiti u 2022.) bilo je očito da je riječ o vanserijskom igraču.

Tada smo već vidjeli da je Aircash bio najbrže rastući hrvatski fintech. Prvi je hrvatski fintech koji je na tržište izbacio vlastiti mobilni novčanik i potom prvi domaći startup koji je izdao vlastitu karticu, i to u suradnji s MasterCardom.

» Kliknite i besplatno preuzmite STARTUP REPORT 2022 Q3 «

TOP13 soonicorna za petama Infobipu i Rimcu | Startup exiti u Hrvatskoj: IPO-i na ZSE-u i NYSE-u | Croatian Founders‘ Sentiment: Više od 70% osnivača očekuje brži rast prihoda | Istraživanje Istraživačkog tima Startup Reporta: U hrvatske startupe u 1-6MJ 2022 uloženo $891,1 mil. | Što kad startup pitate: Odakle si? Odakle su tvoji? | Kolumne Josipa Majić Predin, Mirna Marović, Dino Jerković ^^^O STARTUP REPORTU

Prije tri godine od HNB-a je dobio EU licenciju za elektronički novac, potom je ugovorio suradnju s nizom trgovaca i omogućio osim transfera novca i usluge plaćanja parkinga i cestarina, kupnji autobusnih i brodskih karata, karata za razne sportske i muzičke događaje, nadoplate telekom i računa za online igre te plaćanje komunalnih računa.

Od početka 2021. Aircash je povećao broj korisnika u Hrvatskoj za 70 posto na njih više od 200.000. Ukupno, je tada bio bliži brojci od četvrt milijuna korisnika, jer je imao još desetak tisuća korisnika u Sloveniji, te nekoliko desetaka tisuća korisnika u Austriji i Njemačkoj. Sad je već na preko 500.000 korisnika.

» Upišite mail i besplatno primajte NEWSLETTER STARTUP REPORTA «

Sve o startupima u Hrvatskoj, jednom mjesečno, u vaš mail sandučić ^^^O STARTUP REPORTU

Osnivači Aircasha su Hrvoje Ćosić i Jakov Pinjuh. Zanimljivo je da ovaj startup dosad nije primao vanjske investicije već raste takozvanim bootstrapanjem.

image
Tomislav Botić/Startup Report/

O STARTUP REPORTU

Preuzmite PDF najnovijeg STARTUP REPORTA 2022 Q3 | Pročitajte prijašnje brojeve i saznajte više o magazinu STARTUP REPORT | Saznajte više o našim meetupima | Pretplatite se na naš besplatni newsletter
image
Tomislav Botić/Startup Report
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:13