Izvješće Istraživačkog tima Startup Reporta

Drugdje zima, a u Hrvatskoj ljeto: U prvoj polovici 2022. u startupe uloženo 891,1 mil. dolara

Apsolutna zvijezda i tromjesečja i prve polovice godine je Rimac Grupa Mate Rimca, ali većih je investicija bilo niz. Po broju investicija premašena je cijela 2021. godina

Hrvatska nema rekordno sezonu samo na obali već i u svom startup ekosustavu. Već je sada izvjesno da bi 2022. mogla biti najbolja godina po iznosu ulaganja u hrvatske startupe dosad, ne samo u iznosu već i u broju investicija.

Lani je ukupno u domaće startupe uloženo 1,2 milijarde dolara kroz 44 veće investicije.

» Kliknite i besplatno preuzmite STARTUP REPORT 2022 Q3 «

TOP13 soonicorna za petama Infobipu i Rimcu | Startup exiti u Hrvatskoj: IPO-i na ZSE-u i NYSE-u | Croatian Founders‘ Sentiment: Više od 70% osnivača očekuje brži rast prihoda | Istraživanje Istraživačkog tima Startup Reporta: U hrvatske startupe u 1-6MJ 2022 uloženo $891,1 mil. | Što kad startup pitate: Odakle si? Odakle su tvoji? | Kolumne Josipa Majić Predin, Mirna Marović, Dino Jerković ^^^O STARTUP REPORTU

Ove godine, samo u prvih šest mjeseci, u domaće je startupe prema podacima Istraživačkog tima Startup Reporta investirano 891,1 milijun dolara i to u 48 većih investicija plus desetak NFT projekata.

Zemlja bez zime

Može se na Zapadu pričati o zimi investiranja, ali u Hrvatskoj se za to vrijeme nose T-shirti, havajke i japanke te maže kremama za sunčanje s australskim zaštitnim faktorima.

Kapitala je, čini se, ovdje više nego ikad. Po svim najavama iz VC industrije bit će ga još više.

Simbolično, drugo tromjesečje drugo je najuspješnije po privlačenju kapitala u hrvatske startupe. Od početka ožujka do kraja lipnja u domaće mlade, inovativne, tehnološke tvrtke uloženo je čak 723,7 milijuna dolara.

Iako je apsolutna zvijezda ovog tromjesečja Rimac Grupa Mate Rimca, koja je početkom lipnja objavila pojedinačno najveću startup investiciju fizički izravno uloženu u Hrvatsku uz prethodno još jedno veliko ulaganje, u ovom je kvartalu ukupno bilo 14 većih investicija od čega je njih pet investicija premašilo iznos od 10 milijuna dolara. Znači, bile su na razini scaleupa.

Dvije su Rimčeve, ali tu su i Huddle, Minka i Eridan.

Skriveni asevi

Huddle je hrvatsko-talijanski startup koji razvija B2B platformu za tvrtke koje nude usluge sportskog klađenja.

Igrač, koji ima dva osnivača iz Hrvatske i ured u Zagrebu, primio je od bivšeg vlasnika najpoznatijeg kasina u las Vegasu Venetiana, gdje je sniman film Oceanovih 11, iznos investicije od 15 milijuna dolara. Njegov ulagač, koji je jedan od tri najveća lanca kasina na svijetu i globalno najveći developer kasina, vidi ga kao strateški dio svog budućeg poslovanja.

Minka je jedna od prvih zvijezda Infobipove generacije, slično kao što su Skype u Estoniji i PayPal u Silicijskoj dolini stvorili svoje podmlatke. Startup bivšeg čelnog čovjeka Infobipa za Latinsku Ameriku Domagoja Rožića primio je ulaganje od 24 milijuna dolara od jednog od globalno najvećih i najaktivnijih investitora u startupe Tiger Global Managementa te najvećeg investicijskog društva u Latinskog Americi, Kaszeka.

Ukupno je ovaj kolumbijsko-hrvatski fintech, za koji Google tvrdi da je u stanju novu financijsku uslugu lansirati unutar dana i koji ima cijeli razvoj u Hrvatskoj, dosad primio 27,5 milijuna dolara ulaganja.

Eridan je startup čiji je jedan od osnivača izvanredni profesor na FER-a i ključan čovjek na projektu prvog hrvatskog satelita FERSAT-a, Dubravko Babić. On je s kolegama iz SAD-a napravio startup koji je razvio revolucionarnu eko-tehnologiju za optimizaciju 5G mreža. S njom bazne stanice troše do deset puta manje električne energije i zauzimaju nekoliko puta manje prostora.

Tvrtka Eridan Communications inicijalno je dobila 5 milijuna dolara investicije od DARPA-e pa još osam milijuna dolara u tajnoj rundi da bi u drugom tromjesečju objavila investiciju od čak 46 milijuna dolara, jednu od najvećih u neki startup hrvatskih osnivača.

Ali sve te investicije, koje bi u svako drugo vrijeme bila posebne same po sebi, nadmašio je za nekoliko magnituda Mate Rimac.

Kopernikanski preokret

Rimac je investicijski gledao imao kvartal života, a hrvatski startup ekosustav doživio je kopernikanski preokret. Postoje tri trenutka koja su obilježila hrvatski startup ekosustav na svjetskoj razini.

» Upišite mail i besplatno primajte NEWSLETTER STARTUP REPORTA «

Sve o startupima u Hrvatskoj, jednom mjesečno, u vaš mail sandučić ^^^O STARTUP REPORTU

Prvo je najveći europski investicijski fond Atomico 2017. stavio Hrvatsku na svjetsku startup mapu objavivši da su lokalni startupi ukupno od 2012-2016. primili 100 milijuna dolara investicija. Bilo je to veliko iznenađenje.

Onda je Infobip 2020. objavio da je primio 200 milijuna dolara investicije od američkog ulagača, One Equity Partnersa, i da je time postao prvi hrvatski jednorog.

I sada, je u drugom tromjesečju 2022. objavio da je primio ulaganje od 500 milijuna eura ($ 507 milijuna) od SoftBanka i Goldman Sachsa. Ne samo da je to pojedinačno najveća izravna startup investicija u Hrvatsku, nego ju je dobio od dva najveća tehnološka investitora na svijetu.

SoftBank je inače ulagač u Uber, vlasnika TikToka Bytedance, Slack, zatim ARM i NVIDIA-u, što su mu sve bile uspješne investicije. Od onih neuspješnih ističe se WeWork.

Priprema zimnice

Osim pojedinačno najveće investicije dosad, Rimac je imao i investicijski najuspješniji kvartal. Ukupno je njegova tvrtka dosad primila 875,8 milijuna dolara investicija. Od toga je u drugom tromjesečju primio čak 632 milijuna dolara ulaganja.

Nije Rimac jedini koji je skupljao i skuplja kapital kako bi se pripremio za nadolazeće razdoblje. Velika većina najvećih hrvatskih startupa, takozvanih scaleupa, pripremila se investicijsku zimu.

No, ne može se reći da su domaći startupi prošli potpuno neokrznuto. Jedan od najuspješnijih domaćih startupa, Gideon, na pritisak ulagača prešao je u ‘tihi‘ model rada. To se obično događa prije prodaje ili kad ulagači procjene da fokus treba staviti na razvoj, a ne prodaju. Naši izvori uvjeravaju nas da trenutačno prodaja nije opcija.

Gideon je lani prikupio 31 milijun dolar investicije, tako da kapitala ima i za predstojeću zimu, a nakon te investicije snažno je krenuo u promociju. Sad je pak potpuno raspustio marketing, suosnivač Gideona Matija Kopić se povukao iz operative na mjesto savjetnika, dok je upravljanje scaleupom preuzeo dosadašnji direktor proizvodnje Steve Petrović.

Ispod površine

Jedini razlog koji smo pronašli za sve to je što je Amazon u lipnju objavio da je u svojim skladištima počeo koristiti Proteusa, potpuno autonomnog robota koji je sam razvio. Amazon je prije koju godinu preuzeo tvrtku koja je razvijala sličnu tehnologiju kao i Gideon, a čim se to dogodilo prešla je u ‘tihi‘ način rada da bi sad objavila rezultat. Inače, najveći ulagači u Gideon su najveći europski logističar, DB Schenker, koji je dio Deutsche Bahna, te najveća američka privatna tvrtka Koch Industries.

Ukupno gledano, posebno kad se vidi kakav su interes pobudili hrvatski startupi na dosad najvećoj investicijskoj konferenciji u inozemstvu posvećenoj upravo njima, ACAP-u 2022 u New Yorku, kao i najavama novih lokalnih VC fondova te dolasku Stripea, vidljivo je da hrvatsko tržište prkosi globalnim trendovima. A ako je išta konstanta kroz povijest na ovim prostorima, onda je to da smo odlični u - prkosu.

O STARTUP REPORTU

Preuzmite PDF najnovijeg STARTUP REPORTA 2022 Q3 | Pročitajte prijašnje brojeve i saznajte više o magazinu STARTUP REPORT | Saznajte više o našim meetupima | Pretplatite se na naš besplatni newsletter
image
Tomislav Botić/Startup Report

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:36