AGILNO U PROMJENE

Bivši igrač futsala danas je direktor transformacije poslovanja u Hrvatskom Telekomu

Ekipa iz moje generacije čudi se zašto nisam otišao van ili u neki startup, no htio sam srušiti mit da korporacije ne mogu razmišljati i djelovati kao startupi

Ivan Runje, Transformation Director & Telco i TV Product Director Hrvatskog Telekoma

 Ivana Nobilo/Cropix

Ivan Runje (34) odmalena ima dvije ljubavi - nogomet i brojke.

Nije bilo kvarta u Splitu gdje kao dječak nije odigrao utakmicu i s igrališta je otišao tek kada bi ga mrak potjerao kući.

U isto vrijeme rasturao je matematiku. Tablicu množenja samostalno je naučio s četiri godine, a domaće zadaće pisao je bez previše muke pod malim odmorom u školi, samo kako bi poslije imao više vremena za ganjanje baluna.

Nekako prirodno, spojio je ova dva na prvu nespojiva svijeta. Kao mali, znao je na salvetama zapisivati statistike igrača te iz njih vaditi zaključke za bolju igru. Taj mentalitet multitaskinga i brzog rješavanja problema s vremenom se sam od sebe prelio i na ostatak njegova života, posebice na posao. Poput igrača na utakmici, veoma se brzo prilagođava promjenama, a uz pomoć svojeg matematičkog mozga lako pronalazi rješenja tamo gdje ih drugi ponekad ne vide.

Ne čudi zato što je danas direktor transformacije poslovanja (Agile Transformation Director) u Hrvatskom Telekomu, jednoj od najvećih tvrtki u Hrvatskoj, gdje je njegov zadatak da voditeljima timova pomaže u razvoju novih pametnih rješenja.

- Kolegama dajem kontekst i smjernice za razvoj proizvoda, a na njima je da iskoriste autonomiju koju imaju te odgovorno prionu osmišljavanju i realizaciji svojih ideja. Moj je cilj smanjiti šumove i administraciju u razvojnom procesu - navodi Runje.

Da bi se bolje razumjelo koju ulogu obnaša, najbolje je poslušati anegdotu s njegova prvog posla u struci. Bilo je to u Iskonu, kada je morao premještati informacije iz jedne baze podataka u drugu.

- Predvidjeli su da će dva studenta raditi taj posao tri mjeseca. Ferovac sam, tako da nisam baš volio odrađivati zadatke pješke, pa sam napravio kod i skriptu zahvaljujući kojima su cijeli taj posao mogli napraviti u nekoliko sati - priča Runje.

S viškom vremena, istraživao je druge odjele u tvrtki, odlazio na teren i pomogao kolegama u drugim sektorima. Nakon što su istekla tri mjeseca ponudili su mu stalan posao i u Iskonu je ostao devet godina, nakon čega je prihvatio novu ulogu u B2B razvoju poslovanja HT-a.

S 34 godine, iza njega je već niz uspješnih projekata. U Iskonu je radio na uvođenju prvog SmartHome rješenja u Hrvatskoj, izvedenog isključivo s hrvatskim vendorima, kao i na razvoju prvog "recommendation engine" sustava na TV-u, koji preporučuje sadržaj prema korisnikovim afinitetima. U HT-u je, pak, s timom implementirao brojne promjene za korisnike kao što su dvostruko veće brzine kućnog interneta, bolja Wi-Fi pokrivenost rutera, a svakodnevno rade i na razvoju novih proizvoda 5G generacije koji će ponuditi bolja rješenje za kućni internet.

- Ekipa iz moje generacije čudi se zašto nisam otišao van ili u neki startup, no htio sam srušiti mit da se u korporaciji ne rade zanimljivi projekti. Dapače, eto mi radimo dinamično, njegujemo taj start up mentalni sklop i svatko - pojedinac i tim može dati svoj obol. U HT-u moramo razumjeti promjene u društvu i reagirati na njih na razini cijele države, što je velika odgovornost, ali i prilika - ističe Runje.

Njegov poslovni put pritom nije krenuo od Iskona. Počeo je raditi već s 14 godina, kada je u turističkim dalmatinskim mjestima prodavao ženski nakit na ujakovu štandu. Bilo je poslije još nekih studentskih poslova, od nošenja stolaca do dijeljenja letaka, a dio prihoda dolazio mu je i od nogometa, točnije futsala. Njegova ljubav prema sportu, naime, nije nimalo jenjavala kako se broj svjećica na torti povećavao.

Tijekom studija vikendom bi katkad redao utakmicu na utakmicu, što mu je na drugoj godini FER-a zamalo ugrozilo akademsku karijeru. Ipak, izvukao je semestar i tada shvatio da je vrijeme da se više počne koncentrirati na poslovni put. Iako, ako ga danas pitate, ne žali ni za sekundom provedenom u sportu.

- U nogometu svaka sezona donosi nove izazove. Recimo, promijeni se trener i moraš se ponovno dokazivati i trenirati da bi zaslužio mjesto u momčadi. U sportu, osim toga, izvučeš pouku iz poraza te naučiš slaviti pobjedu. Prema tome, puno se paralela može povući između timskog sporta i timskog rada na poslu - objašnjava Runje te ističe kako se na terenu vidi kakva ćeš biti osoba na radnom mjestu.

Uzmimo njega za primjer. On kaže da se uvijek trudi voditi momčad i spreman je napraviti prekršaj kada je to potrebno da se ekipa pomakne u pravom smjeru. Ne osjeća se dobro kada ima loš nastup i uvijek prvo krivi sebe za poraz jer smatra da treba biti primjer drugima ako očekuje da suigrači imaju dobar performans.

Njegov pobjednički i pozitivni smjer razmišljanja osjeti se i u razgovoru, neovisno o tome govori li o poslu ili o sportu. Zapravo, kod njega se granica između ta dva svijeta nekako briše. No, on nije jedini u svojem timu koji s posebnim žarom govori o temama koje voli.

Kako nam je otkrio, s njim rade ljudi koji imaju jednako strastven stav prema vlastitim hobijima. U odjelu ima velike kulinarske zaljubljenike u slow cooking, vrsne majstore koji samostalno obnavljaju kuću, pa i još aktivne sportaše.

- Svi su veoma strastveni u tome što vole, tako da od njih mogu naučiti sve o kvaliteti cementa ili vrstama šparoga. I to je bitno - nikome nije ideja da razmišlja jedino poslu, nego da postoji balans između privatnog i poslovnog života - kaže Runje.

Ako se pitate, on i dalje igra nogomet, no uz ulogu nogometaša preuzeo je njih još nekoliko. Runje je i suprug te otac troje djece, predstavnik stanara u svojoj zgradi te volonter u jednoj humanitarnoj udruzi koja pomaže odraslim osobama s teškoćama u razvoju. Uz sve to, stigne i putovati.

Iz svega rečenog, odaje dojam osobe koja točno zna što želi u životu i gdje se vidi za, recimo, deset godina. No, priznaje, da to zapravo nije tako. Prije dvije godine nije očekivao da će biti na poziciji na kojoj je danas te ni sam ne zna gdje će biti u bližoj ili daljoj budućnosti. Sve što zna jest da se ne boji promjena, štoviše, čak im se i veseli.

- Ako se otvori prostor za napredak, prihvatit ću ga. Što da kažem - volim promjene. Uostalom, mijenjaš zato da bi bio bolji. Primjerice, ako imaš igrača na desnom beku koji je spretan i spreman za gol, nećeš čekati 1. rujna da ga premjestiš na mjesto napadača, nego ćeš to učiniti odmah kako bi poboljšao igru, ali i igrača. Po meni, promjena je uvijek nova prilika za poboljšanje - kaže Runje.

Besplatno preuzmite izdanje STARTUP REPORTA

image

Startup Report 2022 Q1

Tomislav Botic

na ovom linku i slobodno shareajte našu publikaciju s prijateljima preko WhatsAppa, Vibera, Messengera, Discorda, Slacka, Teamsa pa čak i maila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:31