ŠIRENJE

Američki venture builder otvorio softversku tvrtku, a ulaže i u turizam i nekretnine

Hrvatska ima dobar kadar i konkurentna je kada je riječ o troškovima radne snage i regulativi, kaže Masood Tayebi

Masood Tayebi, suosnivač i izvršni direktor Bridgewest Groupe

 Bg/

Investicijska grupacija Bridgewest, sa sjedištem u San Diegu u Kaliforniji, u Hrvatskoj je otvorila vlastitu softversku tvrtku Pontis Technology. Budući da se posljednjih godina priča o rastu IT-ja u nas, bilo je pitanje trenutka kada će igrači iz SAD-a prepoznati priliku. Dosad su je ovdje tražili mahom Talijani, Austrijanci, Nijemci i Poljaci.

Bridgewest je osnovan prije 23 godine s više od tri milijarde dolara temeljnog kapitala. Grupacija nastupa istovremeno i kao partner i VC te pomaže u rastu tvrtkama u svom portfelju, odnosno poput venture buildera. Trenutačno ih ima više od 30 u području biotehnologije, softverskih rješenja, industrije poluvodiča, umjetne inteligencije, financija i nekretninskog poslovanja.

» Kliknite i besplatno preuzmite STARTUP REPORT 2022 Q3 «

TOP13 soonicorna za petama Infobipu i Rimcu | Startup exiti u Hrvatskoj: IPO-i na ZSE-u i NYSE-u | Croatian Founders‘ Sentiment: Više od 70% osnivača očekuje brži rast prihoda | Istraživanje Istraživačkog tima Startup Reporta: U hrvatske startupe u 1-6MJ 2022 uloženo $891,1 mil. | Što kad startup pitate: Odakle si? Odakle su tvoji? | Kolumne Josipa Majić Predin, Mirna Marović, Dino Jerković ^^^O STARTUP REPORTU

Te tvrtke broje više od 3500 zaposlenih. Posluju u SAD-u, Australiji, Novom Zelandu, Kini, Irskoj i sada u Hrvatskoj. Zanimljivo je da gdje god uđu, kupuju i nekretnine, 5G spektar te biotehnološke pogone. Surađivali su s Pfizerom i Qualcommom. Razgovarali smo sa suosnivačem i izvršnim direktorom Bridgewest Grupe Masoodom Tayebijem o planovima na hrvatskom tržištu.

Što planirate s Pontisom?

Pontis razvija, održava i unapređuje softverska rješenja za tvrtke i javne ustanove. On im pomaže u izgradnji digitalnih proizvoda i skaliranju timova. Nadalje, Pontis partnerima pomaže da ostanu konkurentni tako što zajedno osuvremenjuju aplikacije. Tako ti partneri mogu svojim klijentima omogućiti da budu svestrani i da mogu odgovoriti na promjenjive tržišne zahtjeve.

Sada ste prešli brojku od pet zaposlenih. Koliko želite povećati Pontis u idućih godinu dana?

Cilj je od Pontisa stvoriti vodećeg svjetskog pružatelja softverskih rješenja.

Do kraja 2023. godine Pontis će imati više od sto stalnih zaposlenika.

Zašto ste baš u Hrvatskoj otvorili softversku tvrtku?

Napravili smo detaljne analize hrvatskog gospodarskog, socijalnog i institucionalnog tržišta, kao i tržišta rada. Rezultat tih analiza je da je grupacija Bridgewest prepoznala Hrvatsku kao vodeću investicijsku destinaciju.

Usporedbu ste radili s kojim drugim državama?

Usporedili smo relativne prednosti Hrvatske, posebice kada je riječ o industrijskom i uslužnom sektoru, s drugim europskim zemljama kao što su, primjerice, Irska, Italija i Španjolska, kao i s ostalim regijama, poput Sjeverne Amerike, Australije i Novog Zelanda. Zaključili smo kako Hrvatska ima rastući uslužni sektor s iznimno kvalificiranim kadrom, posebice u IT sektoru unutar Europske unije, dok je istovremeno konkurentna kada je riječ o troškovima radne snage i regulativi.

Je li bilo nekih iznenađenja?

Posebno nas je iznenadila baza vrlo kvalificiranih talenata na područjima tehnologije i softvera. Stoga smo ulaganje u tvrtku Pontis shvatili kao priliku da iskoristimo te prednosti i stvorimo vrhunskog pružatelja softverskih usluga.

Hoće li vam u fokusu biti samo softver?

Bridgewest u Hrvatskoj trenutačno ulaže u softverski, turistički i nekretninski sektor. S obzirom na hrvatski potencijal rasta i dostupnost vrlo kvalificiranih kadrova, potencijal za širenje vidimo upravo u tim područjima.

Kakva su vam očekivanja kad je riječ o softverskom razvoju ovdje?

U području softverskih rješenja nadamo se kako ćemo naše postojeće poslovanje razviti u vrhunsku tvrtku za razvoj softvera, što bi s vremenom moglo dovesti do daljnjih akvizicija i spin-offa.

Osim softvera, Bridgewest se može pohvaliti i golemim iskustvom u razvoju uspješnih tvrtki u industriji poluvodiča i umjetne inteligencije, što je vidljivo iz našeg iskustva na tržištima u SAD-u, Kini i Irskoj te na Novom Zelandu. Osim toga, Hrvatska bi mogla postati meta takvih ulaganja, a potom bi se omogućilo stvaranje intelektualnog vlasništva i inovacija na lokalnoj razini.

Biotehnologija je još jedno područje u kojem je Bridgewest stekao globalnu reputaciju i uvijek smo spremni za nova, oportuna ulaganja u ugovorne razvojne i proizvodne organizacije (CDMO), pronalazak novih lijekova i biofarmaceutsku industriju, s obzirom na naše postojeće ekosustave u SAD-u, Aziji i Australiji, kao i na Novom Zelandu.

Na Novom Zelandu se bavite i venture buildingom, odnosno pomažete osnivačima podizati tvrtke. Kakva vam je strategija po tom pitanju ovdje?

Aktivno ulažemo u nove venture tvrtke s transformacijskim konceptima koji povećavaju operativne i prodajne rezultate tvrtki diljem svijeta. Ključna značajka naše investicijske strategije jest stvaranje vrijednosnih lanaca, mreža i ekosustava u kojima portfeljne tvrtke ne egzistiraju u vakuumu, već koriste naše zajedničke stručne usluge i razmjenu znanja među portfeljnim tvrtkama. Tako je Bridgewest stvorio i održao niz tvrtki u brojnim zemljama s industrijama koje se temelje na uslugama, sa sofisticiranim tehnologijama i distribucijskim kanalima.

» Upišite mail i besplatno primajte NEWSLETTER STARTUP REPORTA «

Sve o startupima u Hrvatskoj, jednom mjesečno, u vaš mail sandučić ^^^O STARTUP REPORTU

Tijekom razvoja naših venture poslovanja alociramo značajan kapital i menadžerske resurse kako bismo poslovnim liderima u našim portfeljnim tvrtkama omogućili da razviju i patentiraju nove tehnologije i kreiraju brzi rast prodaje, što onda omogućuje daljnje širenje i tržišno konsolidiranje. Takav pristup omogućio je većini naših venture poslovanja da postignu značajnu vrijednost, otvore nova radna mjesta i stvore potencijal za povrat ulaganja.

Gdje još želite biti prisutni u Europi?

Bridgewest je trenutačno prisutan u Irskoj i Hrvatskoj, i to u tehnološkom, softverskom i nekretninskom sektoru.

Osim toga, prepoznali smo Ujedinjeno Kraljevstvo i Portugal kao zemlje s potencijalom za buduća ulaganja. Pogledamo li većinu naših ulaganja, ono što tražimo jesu gospodarska i politička stabilnost kao polazište za ulaganje u neku zemlju. Nadalje, analiziramo pravni sustav zemlje kako bismo ocijenili prava vlasništva i vladavinu prava. Naravno, važni su nam i potencijal gospodarskog rasta i pristup tržištima.

Koje sličnosti vidite između Irske i Hrvatske?

I Irska i Hrvatska mogu se pohvaliti stabilnim društvima i rastućim ekonomijama s vrlo kvalificiranom radnom snagom. To je ključno za tehnologiju, a Hrvatska u tom smislu stoji iznimno dobro. Nadalje, kao članice Europske unije, i Irska i Hrvatska imaju nesmetan pristup najvećoj svjetskoj zoni slobodne trgovine s jednakim uvjetima poslovanja, što za nas predstavlja prirodne temelje za izgradnju vrhunskih tvrtki.

O STARTUP REPORTU

Preuzmite PDF najnovijeg STARTUP REPORTA 2022 Q3 | Pročitajte prijašnje brojeve i saznajte više o magazinu STARTUP REPORT | Saznajte više o našim meetupima | Pretplatite se na naš besplatni newsletter
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 15:04