TOP10 AI STARTUPA

AI je moderan, ali u Hrvatskoj ima i zdrave korijene

U svijetu geopolitičkih i makro-ekonomskih nestabilnosti direktori najvećih svjetskih kompanija nade polažu u AI, a slično su prepoznali i mnogi direktori u Hrvatskoj, od najvećih pa sve do najmanjih tvrtki

Na kraju smo godine ChatGPT-a. Ne bez razloga. Imamo pojam koji objedinjuje startupe, znači poslovni i tehnološki razvoj, s nevjerojatnim tržišnim uspjehom u velikom biznisu.

Iako se o 2024. često govori kao godini u koje ulazimo s velikom geopolitičkim nestabilnostima i tektonskom promjenama na tržištima, poput početka ere rasta kamatnih stopa, ono što najveće kompanije na svijetu vide je početak nove industrijske revolucije.

Početak dominacije AI-ja

EY u studenom je objavio da su direktori najvećih kompanija na svijetu po pitanju 2024. prilično optimistični. Njih 66 posto očekuje brži rast prihoda, a 65 posto veću profitabilnost.

Razlozi se mogu tražiti u inflatornom učinku, gdje se na rastu cijena knjiže i veći prihodi, a smanjenjem broja zaposlenika bilježi rast profitabilnosti, takav je pogled vrlo kratkoročan i ograničen.

Deloitte pak u svom istraživanju navodi da 94 posto menadžera smatra AI ključnom tehnologijom za biznis u idućih pet godina. Već u 2024., prema Deloitteu, 76 posto direktora planira povećati investicije u AI.

Čak i u regiji pa tak i Hrvatskoj, kako je u četvrtom tromjesečju objavila BE-terna, potražnja za implementacijama AI-a raste u prosjeku 60 posto godišnje. To se odnosi na velike igrače.

Pitali smo ključne ljude u domaćem ekosustavu koje bi nam AI startupe preporučili kao svijetle primjere

Deset novih nada domaćeg AI-ja

U vrijeme kad je sve u znaku AI-ja teško je definirati što je zaista AI startup. Gotovo svi startupi, kao što to radi i sve veći broj velikih kompanija, primjenjuju AI. Njih treba razlikovati od onih koji razvijaju AI proizvode i to im je temeljno poslovanje. No, onda tu još treba razlikovati i male od jako velikih startupa, takozvanih scaleupova.

Krenuli smo stoga drugim principom. Pitali smo ključne ljude u domaćem ekosustavu koje bi nam AI startupe preporučili kao svijetle primjere. Dakako, time nismo obuhvatili sve AI startupe u Hrvatskoj već isključivo one koji su podigli najviše prašine u ekosustavu pri tome smo pazili da izvučemo što više novih imena, a ona već poznata smjestimo u neke druge kategorije.

TOP10

​Crobot Buddies - razvija modularni, programabilni robot koji olakšava učenje napredne robotike, što obuhvaća razvoj robotskih aplikacija temeljenih na AI-u.

JellyRide - razvio AI turističkog asistenta za koje se zanimaju i turisti i agencije. Riječ je o prvom turističkom digitalnom asistentu u Hrvatskoj koji je iskoristio mogućnosti ChatGPT-a.

Omnisearch - razvili tražilicu, poput Googlea za korporacije, koja može pretraživati i indeksirati bilo koju vrstu podataka, uključujući YouTube ili videe s TikToka.

Polypharm Solutions - razvio AI koji analizira način na koji lijekovi imaju međusobne interakcije pa tako, među inim, sprečava da dođe do neželjenih nuspojava. Cilj mu je razviti personalizirano propisivanje lijekova. Dio je BIRD Incubatora.

Pupilayzer - detektor pijanog oka ugrađen kao dio senzorike u automobilima. Na razvoju ovog startupa radi osnivač i direktor Muzeja Mamurluka Rino Duboković.

Pythagora - startup koji radi na automatizaciji testiranja web aplikacija pomoću AI-ja, ujedno je razvio i zaseban proizvod GPTPilot, open-source razvojni alat za izradu aplikacija korištenjem large language modela.

Rearm - pomaže startupima da sami izrade automatizirana rješenja za poslovne procese putem AI-a i no-code-a koji je dobio višestruke preporuke. Inicijalno softverska, razvojna agencija koja se sad fokusira na svoj AI proizvod.

Recall - razvili mobilnu aplikaciju koja fotografiranjem upija sadržaj udžbenika i pretvara ga u interaktivni sadržaj kako bi učenik mogao učiti s digitalnim tutorom. Dio je nove generacije u ZICER-u.

TensorPix - online AI platforma za obradu videa i slika koja prosječnom korisniku pojednostavljuju složenu montažu. Startup broji više od 500 tisuća aktivnih mjesečnih korisnika.

Thorondrone - razvija specijalizirane bespilotne zračne sustave za nadzor i monitoring na temelju AI-a. Ima vlastitu metodologiju brze izrade visoko specijaliziranih električnih letjelia s fiksnim krilima.

(nisu numerirani već su složeni po abecedi)

image

Članovi stručnog žirija za izbor TOP 10 najboljih AI novih startupa u Hrvatskoj, koji je koordinirao urednik Startup Reporta Bernard Ivezić

Jl/

U Hrvatskoj je ove godine nacionalna udruga za AI zvana CroAI proslavila četvrtu godinu postojanja. Ova udruga, koju operativno vodi Martina Silov, trenutačno je u izradi novog presjeka hrvatske AI scene, a po onoj objavljenoj prije dvije godine, unas je već tada bilo više od 115 AI startupa.

Hrvatski AI igrači

U razgovoru s ključnim ljudima na hrvatskoj startup sceni doznajemo da je otad situacija značajno napredovala u korist AI-ja.

Silov kaže da su od početka prepoznali da će u razgovoru o AI-ju biti važno uključiti hrvatske kompanije, od onih najvećih do najmanjih, i to iz svih industrija - od banaka, marketinških agencija i odvjetničkih društava preko industrije do IT-a i startupa.

image

Martina Silov, izvrsna direktorica CroAI-ja

DARKO TOMAS/CROPIX

- Danas, četiri godine kasnije, ti isti startupi surađuju i pomažu u razvijanju i skaliranju tih banaka, agencija i drugih tvrtki, jer u razvoju gospodarstva ključno je graditi takve ekosustave - kaže Silov.

image

Hajdi Ćenan

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Hajdi Ćenan, predsjednica udruge CRO Startup i suosnivačica i direktorica AI startupa Airta kaže da se unazad godinu dana u području AI-a događa veliki pomak upravo zbog pojave velikih jezičnih modela i generativnog AI-ja, svega onoga što simbolizira ChatGPT.

- Danas vjerujem da ne postoji niti jedan hrvatski AI startup koji na ovaj ili onaj način ne koristi ili razvija alate koji se temelje na njemu, a primjećujemo i pomak u stopi prihvaćanja AI-ja kao tehnologije u velikim kompanijama, koje ubrzano shvaćaju da moraju držati korak s napretkom tehnologije i puno su otvorenije za pilotiranje - kaže Ćenan.

Navodi da dolazi ubrzani period automatizacije s AI rješenjima koja će se, za razliku do sada, moći vrlo jednostavno i brzo implementirati.

Nova prilika

- To će rezultirati zaista velikom uštedom vremena i novaca, a one tvrtke i institucije koje to prve shvate i prihvate najviše će profitirati - kaže Ćenan.

image

Jerolim Dragojević, suosnivač i direktor tvrtke Martian & Machine

M&M/SR/

Jerolim Dragojević, suosnivač i direktor venture building tvrtke Martian & Machine hvali činjenicu da udruga CroAI radi puno edukacija i evenata po pitanju AI-a čime dodatno jača scenu u Hrvatskoj.

- Treba ipak primijetiti da je lokalna AI scena još uvijek u ranoj fazi razvoja, kao i općenito startup scena, te nema puno timova koji imaju tehničke kapacitete da razvijaju stvari koje su konkurentne zapadnijim startupovima, a nedostaje i više financiranja za eksperimentalne stvari - kaže Dragojević.

Naglašava ipak da je AI za hrvatsku scenu velika prilika.

- Primjena AI tehnologija svima nama mora biti visoko na popisu prioriteta, i u startupima također, jer SaaS alati koji se baziraju na jednostavnim listama i dashboardima neće biti konkurentni u budućnosti pa im je zato skoro nemoguće od VC-a dobiti sredstva ako nemaju i AI strategiju - kaže Dragojević.

Točno to su nam potvrdili i u investicijskim krugovima.

Put prema novome

Janko Gabrić, partner i voditelj investicija u SQ Capitalu, prvom fondu koji je napravio zajedničku investiciju s Matom Rimcem kaže da su se hrvatski startupi dobri prilagodili novonastaloj situaciji.

image

Janko Gabrić, partner i voditelj investicija u investicijskom drustvu SQ Capital

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

- Više-manje svi novi projekti koji nam dolaze ili već koriste AI ili imaju jasnu viziju i plan kako ga implementirati i poboljšati proizvod. Jasno, tu postoje razredi kvalitete no svima je potpuno jasno da povratka nema - kaže Gabrić.

Navodi da ostatak gospodarstva tradicionalno kaska, ali i da je ugodno iznenađen popisom klijenata koji već koriste ovu tehnologiju.

- Očito je neminovno da postoji neko zaostajanje, ali ciklusi su sada kraći i tradicionalne firme spremnije su i brže u prihvaćanju novih tehnologija, čak i kad im vrijednost koju mogu dobiti nije potpuno jasna i materijalno izračunljiva - kaže Gabrić.

image

Božidar Pavlović, stručnjak za finteche i izvrsni direktor Jackie Agencyja

RONALD GORSIC/CROPIX

Božidar Pavlović, osnivač AYMO Venturesa kaže da je ChatGPT samo ubrzao ono što se prethodnih godina moglo zamijetiti u nekolicini domaćih tvrtki koje su počele koristiti AI za specifične namjene, poput analize velikih količina podataka, preko prevencije zloupotreba kartica i klasičnih chatbotova.

Efikasnost goaspodarstva

- Stoga ne čudi što se sada relativno veliki broj hrvatskih kompanija hvali upotrebom AI-ja u poslovanju, premda tu treba biti vrlo oprezan i razgraničiti radi li se uistinu o AI-ju, "samo" o strojnom učenju - ML-u ili pak robotskoj automatizaciji procesa - RPA - navodi Pavlović.

Ističe da je svima danas jasno će AI značajno povećati efikasnost gospodarstva i to će imati ogroman utjecaj na BDP. No, navodi da to treba promatrati cjelovitije.

- Taj će učinak biti samo za one koji uspiju zaista realizirati uštede pametnim korištenjem AI tehnologija. Potencijalni efekt na radna mjesta uspoređuje se s efektom industrijalizacije nastalim nakon izuma parnog stroja. Drugim riječima, nestat će potreba za nekim poslovima, ali otvorit će se mnoštvo novih, drukčijih - kaže Pavlović.

image

Stevica Kuharski, partner u Fil Rouge Capitalu

MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX

Stevica Kuharski, partner Fil Rouge Capitala također upozorava da će već samo ChatGPT stvoriti cijelu jednu novu startup nišu koja će imati opipljiv utjecaj na biznise.

AI prompting

- Novi vid programiranja, prompting, i kreiranje agenata uzima sve više maha i očekujem kako će se pojavljivati sve više i više startupa koji će prvenstveno na OpenAI platformi razvijati svoje proizvode. Nakon početnog hypea počinje se nazirati dodana vrijednost koju takvi proizvodi stvaraju koja će se povećavati s vremenom - pojašnjava Kuharski.

Navodi da u promatranju ove nove revolucije treba razlikovati startupe koji koriste AI kao dio svog proizvoda ili se u potpunosti baziraju na korištenju generativnog AI za svoj proizvod s jedne strane i startupe koji rade na svojim modelima i na taj način su pravi AI startupi.

- Pogled na startupe iz prve perspektive se može usporediti sa startupima i kompanijama koje rade svoje produkte za Windows platformu, macOS, iOS, Android, Web gdje razni generativni AI modeli - OpenAI GPT, Google PaLM, Claude, LLaMA i derivati - predstavljaju platforme i operativne sustave. S tim u vidu, puno je više startupa iz prve kategorije i tu Hrvatska polako hvata korak s ostatkom tehnološki razvijenog svijeta - navodi Kuharski.

image

Mirna Marović

DAMJAN TADIC/CROPIX

Mirna Marović, predsjednica hrvatske udruge PE i VC fondova - CVCA i direktorica VentureXchangea kaže da sve to potvrđuje zašto je AI trenutačno najbrže rastuća tehnologija na svijetu. Slično, smatra, može se zamijetiti i u Hrvatskoj.

- Velike i tradicionalne kompanije poput Croatia osiguranja - Laqo, Fortenove, Konzuma, Erste banke i mnogih drugih imaju i koriste AI u svojim proizvodima i procesima - kaže Marović.

Dodaje da to nije specifičnost samo Hrvatske već i cijele Europe. Navodi da je to istaknuo i Atomico u novom izvješću State of European Tech 2023.

AI ekosustav

Sven Harjaček, voditelj razvoja BIRD Incubatora, prvog startup inkubatora u Hrvatskoj specijaliziranog za AI, kaže da je ta tehnologija postala iznimno značajna za startup ekosustav.

image

Sven Harjaček, voditelj razvoja BIRD Incubatora

SVEN HARJACEK/

- Brojne operativne zadatke koji su prije bili van budžeta nekog startupa sada može obaviti AI te zahtijevaju samo finalno uređivanje. Mi u BIRD-u vidimo sve veći priljev novonastalih startupa koji koriste AI, kako u svojim proizvodima, koje žele plasirati na tržište, tako i u svojoj operativi i pospješenju svojeg poslovanja - kaže Harjaček.

Dodaje da se takvo raspoloženje osjeti i u razgovorima s kompanijama u Hrvatskoj, koje i same prepoznaju slične koristi primjene AI-ja.

image

Matija Srbić, izvršni direktor Nuqleusa

DARKO TOMAS/Cropix

Matija Srbić, izvršni direktor FER-ovog Nuqleusa kaže da unatoč sve većem korištenju AI-ja, da ga posebno veseli da to domaći startupi ne rade na silu.

Neminovni val

- Na temelju slučaja ChatGPT-ja vidimo da je moguće zainteresirati i kompanije na brzu reakciju i praćenje najsuvremenijih trendova. Iako je većina ušla u svijet AI-ja kroz chatbotove, vjerujem da je to samo početak i da uskoro ni jedna kompanija neće moći ostati konkurentna na tržištu bez primjene AI-ja, kao što, ne tako davno, nisu mogle ako nisu postale prisutne na internetu - kaže Srbić.

image

Filip Stipančić, partner u Smionu

PETAR STARCEVIC/

Filip Stipančić, izvršni partner u Simonu, bivšem Lean Startup Croatia, kaže da, iako startupi i IT scena jako dobro razumiju važnost AI-ja da nije siguran koliko je to slučaj s ostatkom industrije.

- Po prirodi startupi su ograničenih resursa. Pokušavaju napraviti više uz manje resursa i učinkovitošću pružiti bolju uslugu ili iskustvo i time zamijeniti postojeće igrače. Stoga, svaki ozbiljan startup ili tehnološka kompanija već koristi i implementira AI u svoje procese, razvija rješenja i konkurira zahvaljujući AI - navodi Stipančić.

Mnogi ispod radara

Navodi da se već nekoliko godina u startup ekosustavu priča o AI-ju koji se bavi predikcijom, personalizacijom, optimizacijom, ali da se to u većini slučajeva to nije moglo ‘opipati‘.

- U posljednjih 12 mjeseci popularizacijom ChatGPT-a i alata koji su temeljeni na njemu, toga je još više, ali također se nadam da postoji puno timova u stealth modu koji rade ozbiljno napredne AI stvari, a za koje još nismo imali prilike javno čuti - kaže Stipančić.

image

Ivor Bihar, operativni direktor Bornfighta

MARKO MISCEVIC/CROPIX

Ivor Bihar, operativni direktor Bornfighta kaže da AI vidi kao novu infrastrukturu koju možemo razvijati sami.

- Iako i to postaje resursno sve zahtjevnije, i dalje možemo razvijati rješenja na postojećoj infrastrukturi, koju za sada najuspješnije nudi OpenAI, i tu vidim najveću prednost za hrvatske startupe. S obzirom na dosadašnje uspjehe hrvatskog IT-a vjerujem da ćemo i u primjeni AI imati nekoliko novih zvijezda - kaže Bihar.

image

Ivana Čuljak, operativna direktorica Invento Capital Partners

ICP/

Ivana Čuljak, operativna direktorica Invento Capital Partnersa, koji su fokusirani na industriju, kaže da držanje koraka s napretkom u području AI postaje ključno za i za pojedince i za institucije i za gospodarstvo.

Sve više žena u AI-ju

- Razumijevanje kako AI funkcionira, koje su njene prednosti i izazovi, te kako ju ispravno primijeniti postali su nužnost - kaže Čuljak.

Dodaje da važno u te trendove uključiti što šire segmente društva pa tako surađuju sa stručnjacima iz Norveške na novom projektu "Ladies in AI" usmjerenom na podršku ženama koje žele razvijati svoju karijeru u korak s trendovima. Navodi da interes za takve inicijative pokazuje koliko je u društvu prepoznata važnost AI-ja.

- U vrlo krakom roku smo zaprimili preko 160 prijava žena iz različitih industrija od IT-a i građevine preko tekstila i HR-a do marketinga i prehrane. AI scena u Hrvatskoj je u razvoju, a nadamo se da će u budućnosti biti i sve veći broj žena sudionica - zaključuje Čuljak.

image

Helena Matuša, direktorica Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije

HM/

Helena Matuša, direktorica Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije

Trebamo razgovarati o etičkim primjenama i zaštiti podataka

Iako scena AI startupova nije možda tako razvijena u Hrvatskoj kao u nekim drugim zemljama, vidljiv je porast interesa i ulaganja u području AI tehnologija, kaže Helena Matuša, direktorica Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije. Navodi da startupovi sve više koriste AI za optimizaciju poslovnih procesa, analizu podataka i razvoj inovativnih proizvoda i rade to vrlo brzo i kvalitetno.

- Kompanije, posebice u sektorima poput zdravstva, financija i općenito IT sektora prepoznaju važnost AI-a u poboljšanju konkurentnosti. U proizvodnom sektoru vidi se trend ulaganja u tehnologije industrije 4.0, no sama umjetna inteligencija nije zastupljena u većoj mjeri u svrhu optimizacije proizvodnog procesa - kaže Matuša.

Dodaje da očekuje da će se trend promijeniti s obzirom na sve veća ulaganja kroz bespovratna sredstva koja su najavljena, a usmjerena su na istraživanje i inovacije. No, ističe i da je važno još više razgovarati, debatirati, istraživati aspekte AI i njegovu primjenu u raznim industrijama i staviti veći naglasak na te teme javnom prostoru.

- Kroz sve razgovore treba provući pitanje njegove etičke primjene i zaštite sigurnosti podataka - zaključuje Matuša.

image

Frane Šesnić, ZICER

ZICER/

Frane Šesnić, direktor ZICER-a

Daleko smo napredovali od 2018. godine

Sve je više startupova u Hrvatskoj koji uz pomoć AI algoritama daju rješenja za probleme iz raznih područja – od medicine i edukacije, do marketinga i energetike, kaže Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Navodi da tome u prilog govore i timovi nove generacije ZICER-ovog Startup Factory akceleratora koji je usmjeren startupovima u najranijoj razvojnoj fazi, a koji već od početka posao grade na prednostima rada s AI-jem.

- Kada smo 2018. godine radili analizu startupova baziranih na tehnologijama AI-ja, mogao se vidjeti velik potencijal, ali mala implementacija. Danas su brojke i na strani implementacije znatno bolje - kaže Šesnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:58