TOP 1500

Ulaganja i veći portfelj obilježili su posljednje dvije godine

A1 Data centar ulazi u finalnu fazu gradnje i bit će prvi na području Hrvatske koji nosi Tier III certifikat. Njime ćemo svojim korisnicima omogućiti napredne usluge koristeći najmoderniju tehnologiju
Ivan Gabrić

Proteklu su godinu obilježili brojni izazovi koji su uvelike utjecali na naše, ali i na poslovanje naših korisnika. Kad je krenula korona kriza i lockdown, naš glavni fokus bio je usmjeren na nove potrebe privatnih i poslovnih korisnika, naših zaposlenika te na pomoć zajednici.

Nastavili smo s ulaganjem u optičku infrastrukturu koja je okosnica razvoja kvalitetnog fiksnog interneta namijenjenog kućanstvima, povezivanja poslovnih subjekata vezama visoke propusnosti i razvoja nove generacije mobilne mreže – 5G, ali i s planovima izgradnje infrastrukture i širenje portfelja naših digitalnih i IoT usluga.

Novi Data centar i IoT tehnologija donose nove mogućnosti

Jedan od noviteta koji će omogućiti dosad neviđenu stabilnost poslovanja je A1 Data centar na području Zagreba, koji trenutno ulazi u finalnu fazu gradnje. Ovaj novi podatkovni centar bit će prvi na području Hrvatske koji nosi Tier III certifikat prestižnog UpTime instituta. Njime će A1 Hrvatska svojim korisnicima omogućiti napredne usluge koristeći najmoderniju tehnologiju u regiji. Uz najviše standarde kvalitete i sigurnosti, dizajn infrastrukture osigurava korisnicima nivo redundancije sustava N+1 čime se jamči neprekidan rad. Konstrukcija objekta može izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici. Također, bit će najefikasniji u regiji s maksimalnom energetskom učinkovitošću, odnosno optimiziranom potrošnjom električne energije zahvaljujući naprednom upravljanju sustavom hlađenja i odvođenja zagrijanog zraka. Sve to omogućit će poslovnim korisnicima bezbrižno poslovanje s potvrđenom najvišom razinom pouzdanosti i sigurnosti u Hrvatskoj. Krajnji će korisnik trebati manje brinuti o infrastrukturi i opremi, moći će predvidjeti troškove, koristiti 24/7 podršku te uživati najveću razinu sigurnosti. Zahvaljujući tome zaista će se fokusirati na svoje poslovanje, a A1 Hrvatska preuzima brigu o svim tehničkim pitanjima.

Uz fleksibilnost i pouzdanost koje će pružiti novi data centar i izgradnja 5G infrastrukture, korisnici na raspolaganju imaju brojne usluge koje se oslanjaju na A1 NB IoT mrežu, koja svojom nacionalnom pokrivenošću nudi pametne usluge s raznolikim primjenama. Portfelj A1 Hrvatske tako uključuje pametna brojila, pametni parking, pametnu rasvjetu i raznu senzoriku, ali i izradu rješenja prema specifičnim zahtjevima korisnika. Uz pomoć infrastrukture i A1 Digital IoT modularne platforme moguće je jednostavno i efikasno umrežavanje i upravljanje uređajima te napredna analitika. Primjene ove tehnologije mogu se naći diljem Hrvatske, a među najnovijima su sustav pametnog parkinga postavljen u Općini Okrug na Čiovu te sustav pametnih kanti za zbrinjavanje otpada na području Grada Rijeke. Pametni parking smanjuje gužve tijekom sezone i krajnjim korisnicima uvelike olakšava boravak jer unaprijed mogu vidjeti raspoloživost parkirnih mjesta u naselju, pametni spremnici otpada zahvaljujući svojim prešama omogućuju prihvat 10 puta više otpada, a svoje stanje komuniciraju s komunalnim službama u realnom vremenu.

Digitalizacija kao nositelj društvenih promjena

Primjena svih navedenih tehnologija pokazatelj je konačne široke digitalizacije društva, koja je svoje veliko ubrzanje doživjela tijekom krize uzrokovane pandemijom, kada su brojni pojedinci i tvrtke preko noći postali ovisni o digitalnim alatima. Tijekom ove godine očekuje nas i početak primjene 5G mreže, kao i širenje njene infrastrukture. Ona će služiti kao još jedan veliki akcelerator digitalnog poslovanja i omogućiti još širu primjenu raznih naprednih rješenja. Važnost toga prepoznata je i u Vladinom Nacionalnom planu za razvoj širokopojasnog pristupa do 2027. godine. Njegovim provođenjem ubrzat će se pokrivanje Hrvatske novom infrastrukturom te će se omogućiti razvoj inovativnih tehnologija i aplikacija, posebice u ruralnim sredinama. Time će se smanjiti jaz između takvih sredina i gradova, što predstavlja preduvjet za daljnji ujednačeni razvoj nacionalnih strategija, posebice onih vezanih uz turizam kao glavne gospodarske grane u Hrvatskoj.

Velik dio novih tehnologija je, uz automatizaciju, usmjeren na podizanje održivosti poslovnih procesa u svim sektorima. Uštede na emisijama ugljika, potrošnji električne energije i troškovima održavanja postaju fokus cijelog svijeta, a mnoga pametna rješenja usmjerena su upravo na te ciljeve. Tehnologije poput IoT senzora poslužile su kao dobra najava što nas očekuje nakon potpune integracije 5G mreže – digitalna rješenja koja olakšavaju i automatiziraju poslovanje, uz smanjenje troškova i utjecaja na okoliš. Njihovom širokom primjenom možemo usporiti ili čak promijeniti tijek negativnih promjena u ekosustavima uz održavanje poslovanja i produktivnosti kod kompanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:04