STUDENT DIGI AWARD

Tim SEA ID: Splićani razvili aplikaciju koja prepoznaje ribe

Ako je vrsta manja od zakonski propisane minimalne duljine ili je na snazi lovostaj, aplikacija upozorava korisnika da ribu vrati u more

Članovi tima Sea ID Sandi Kavara, Andro Rudan, Andrija Kević, Kristina Odžak i Ana Maria Vujević razmišljaju i o širenju baze podataka na cijeli Mediteran

 Ante Cizmic/Cropix

SEA ID aplikaciju razvijaju studenti Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu uz podršku kolega s još nekoliko splitskih fakulteta. Radi se o aplikaciji koja prepoznaje vrstu morske ribe.

- Nakon što se fotografiraju ribe, aplikacija pomoću algoritma, koji je napravljen po metodi ML-a, prepoznaje o kojoj je vrsti riječ. Osim što prepoznaje vrstu ribe, daje vam do znanja radi li se možda o otrovnoj vrsti, kolika je minimalna lovna duljina vrste, pruža informacije o statusu ugroženosti vrste...

Ako je vrsta manja od zakonski propisane minimalne duljine ili je na snazi lovostaj, aplikacija upozorava korisnika i obavještava ga da ribu vrati u more. Uz veliki broj dodatnih korisnih informacija, korisnik preko aplikacije može saznati, primjerice, službeni hrvatski i latinski naziv vrste - pojašnjava Sandi Kavara, voditelj projekta SEA ID aplikacije i član udruge Oceanus. Aplikacija se razvija u sklopu udruge Oceanus, u kojoj su, uz Kavaru, još i predsjednica, magistrica agronomije Kristina Odžak i Andro Rudan, koji je na završnoj godini diplomskog studija Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu

Dugoročni plan

Udrugu Oceanus je u siječnju 2006. godine osnovala grupa studenata Sveučilišnog odjela za studije mora, i to kao neprofitnu udrugu koja okuplja ambiciozne i kreativne studente. Osnovni ciljevi Oceanusa su promicanje biologije i tehnologije mora te morskog ribarstva kao struke, poticanje i unapređenje kulturnih, zabavnih, sportskih i edukativno-istraživačkih djelatnosti studenata, vrednovanje, očuvanje i zaštita prirode i biološke raznolikosti te doprinos ostvarivanju modernog, slobodnog, demokratskog, pluralnog i tolerantnog, nenasilnog društva.

image

Sandi Kavara, Andro Rudan, Andrija Kević, Kristina Odžak i Ana Maria Vujević

Ante Cizmic/Cropix

- Osim što studiramo na istom odjelu, aktivni smo članovi udruge studenata Sveučilišnog odjela za studije mora Oceanus, koja nas je sve dodatno povezala. S rastom i razvojem projekta proširio se i tim za dodatne članove. Tako su se ekipi pridružili Ana Maria Vujević te Andrija Kević, koji se već godinama samostalno bavi informacijskim tehnologijama.

U timu imamo i studente koji pomažu sa stvaranjem relevantne baze podataka i od velike su nam pomoći, a pogotovo kolegica Katarina Tvrdić. Uloge smo podijelili, možemo reći demokratski i u skladu sa željama samih članova - pojašnjava Sandi Kavara.

Kavara kaže da je dugoročni plan ekipe koja radi na razvoju aplikacije SEA ID njezino širenje na ostale morske organizme na području Jadrana te širenje baze podataka i aplikacije na ostatak Mediterana.

- U planu je i razvoj dodatnih značajki koje će aplikacija imati, ali to ćemo to ostaviti kao iznenađenje u budućnosti - otkriva Kavara.

U ovom trenutku aplikacija SEA ID je u razvojnoj fazi. Namijenjena je sportskim i rekreacijskim ribolovcima, studentima i znanstvenicima koji su već pokazali interes.

Brojne nagrade

- U online anketi na reprezentativnom uzorku od 610 ispitanika, koju smo proveli unutar 48 sati, saznali smo da više od 90 posto ispitanika želi koristiti ovakvu aplikaciju, a čak 88 posto njih vjeruje da će aplikacija SEA ID povećati svijest o održivom ribolovu. Takve povratne informacije su nam dale još veći vjetar u leđa i dodatni su motiv za još predaniji angažman - otkriva Sandi Kavara.

Kavara dodaje kako je jedan od ciljeva autora i ekipe koja radi na projektu SEA ID aplikacije kreiranje baze podataka koja će cjelokupnom društvu pomoći pozitivno utjecati na svijest o održivom ribolovu.

image

Sandi Kavara, Andro Rudan, Andrija Kević, Kristina Odžak i Ana Maria Vujević

Ante Cizmic/Cropix

- Baza podataka će znanstvenoj zajednici pružiti informacije potrebne za pravovremenu zaštitu područja u svrhu očuvanja bioraznolikosti. Aplikaciju će zainteresirani korisnici moći koristiti u edukativne i društvene svrhe.

Vjerujemo kako će izrada ovakve aplikacije doprinijeti IT industriji na području Hrvatske, ali i ribarskoj industriji, što će se moći vidjeti u skoroj budućnosti - uvjeren je Sandi Kavara.

Autori i ekipa koja radi na projektu SEA ID aplikacije trenutačno sudjeluju u radu splitskog Studentskog poduzetničkog inkubatora.

- U Studentskom poduzetničkom inkubatoru pomažu nam u poslovnom razvoju projekta. Također, u planu nam je surađivati sa SPARK-om Split te ICT županijom u Splitu. U daljnjem razvoju projekta u planu nam je suradnja s raznim institutima i sveučilištima diljem Europe. No, moramo zahvaliti Studentskom zboru Sveučilišta u Splitu, koji je prvi prepoznao vrijednost našeg projekta - otkriva Kavara.

Iako je još u razvojnoj fazi, SEA ID kao projektna ideja osvojila je nagrade na raznim poznatim natjecanjima.

Prošle je godine ova aplikacija osvojila drugo mjesto na natjecanju Ocean Hackathon, a ove godine treće mjesto na finalu SEA-EU Makeathona. Treće mjesto su osvojili i na nedavno održanom natjecanju Hack4Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:37