TOP 1500

Tehnix je stvorio vlastiti brend ekoindustrije. Idemo dalje u osvajanje novih tržišta

Investiranje u nove poslovne i proizvodne kapacitete donijet će brži i održivi razvoj kompanije
Đuro Horvat

Kompanija Tehnix vodeća je eko industrija i trendsetter za proizvodnju strojeva, opreme i tehnologija u zaštiti okoliša u Hrvatskoj i EU. Inovativne tehnologije i proizvodi razvijeni u kompaniji Tehnix osiguravaju stalni rast ukupnog prihoda, broja zaposlenih te rast standarda zaposlenih. Utjecaj korona virusa na stalnu zaposlenost imao je negativni utjecaj na proizvodnju.

Poslovna 2020. godina je bila izuzetno uspješna po svim rezultatima poslovanja, što je rezultat dobrih temelja u 2019. poslovnoj godini. Poduzeće Tehnix postiglo je rast kvalitetnih proizvoda. Ulaganje u razvoj novih proizvoda potrebnih globalnom tržištu dovelo je do rasta profitabilnosti i do rasta zaposlenosti. Najveći rast kompanija Tehnix ostvarila je i ove godine na području specijalnih kontejnera, što je potaknulo nove investicije. Učvrstili smo i ugovorili dugoročni izvoz na tržišta koja plaćaju svoje račune, a to su Austrija, Njemačka, Luksemburg, Švicarska. To je osiguralo kompaniji kvalitetnu poslovnu likvidnost. Dobili smo najvišu ocjenu financijske sposobnosti i u 2020. godini, što je još jednom potvrdilo poslovnu profesionalnost kompanije Tehnix. Povećali smo plaće i stabilizirali zaposlenost. Idemo dalje u razvoj i osvajanje novih tržišta, posebno na području zaštite okoliša, odnosno održivog gospodarenja otpadom. Razvili smo nove sustave za pročišćavanje komunalnih voda. Posebne poslovne aktivnosti postigli smo u izvozu. Mobilna arhitektura tipa Tehnix stalno povećava kapacitet proizvodnje za izvoz.

Ono što je ključno pritom naglasiti jest da je naš rast temeljen na aktivnostima istraživanja i razvoja. Gotovo stotine svjetskih priznanja i inovacija, vlastitih patenata doprinijele su poslovnom uspjehu. Moji najbliži suradnici i menadžeri su u srednjim poslovnim godinama s motivirajućim potencijalnom za zajednički uspjeh. Projekt razvoja tehnologije kompostiranja uspješno je priveden kraju. Danas imamo gotovo 350 vlastitih proizvoda razvijenih u Tehnixu. Nikog nismo kopirali, već suprotno, puno njih danas kopira nas, ali loše.

Navest ću samo nekoliko značajnih područja u kojima vidim potencijal za ubrzani nastavak rasta kompanije. Kao prvo, trenutno imamo stabilno i uspješno poslovanje uz vlastiti razvoj proizvoda. Kao drugo, Tehnix neosporno posjeduje adekvatni ljudski potencijal: sposobnost ljudi, stručnjaka, radnika da dalje poslovno napredujemo. Kao treće, potreba tržišta za našom tehnologijom je velika i dalje raste, tako da se s postojećim resursima ne možemo dalje razvijati. Cilj nam je za dvije godine dosegnuti razinu od 100 milijuna eura ukupnog godišnjeg prihoda, te povećati plaće za 10 posto, što znači na razinu od 1500 eura. Svi uvjeti su tu. Zaokružili smo kompletnu suvremenu tehnologiju za održivi razvoj, dobili smo najbolji kreditni rejting AAA+ dvije godine uzastopno, od svjetske kompanije iz Londona koja je ocijenila i potvrdila ono što smo mi već znali - a to je da Tehnix ima rješenje kako biti poslovno sposoban i financijski uspješan.

Visoki standard zaposlenih i kvaliteta proizvoda su dobra osnova za daljnji financijski održivi razvoj kompanije. Prosjek plaće u kompaniji sada je 9 tisuća kuna, što je dovoljno motivirajuće za odgovornu i konkurentnu proizvodnju na globalnom tržištu. Blizu smo Austrije i Njemačke čije tržište treba dobre radnike za veće plaće i manji životni standard od onog koji imaju naši suradnici u Tehnixu.

Unutar firme razvijeni su profitni pogoni – centri, tako da svi imaju profitabilni razvojni kapacitet za budućnost. Odnos zaposlenih u upravi i proizvodnji je 1:12, obučenost naših djelatnika specijalista je velika, prijem novih djelatnika, njihova priprema kod najboljih mentora u upravi, razvoju i proizvodnji je dio kadrovskih razvoja kapaciteta koji daju veliki broj specijalista stručnjaka koji dragovoljno, aktivno doprinose razvoju sebe i kompanije. Stalno usavršavamo poslovne vještine prodaje naših proizvoda.

Prvi i glavni ciljevi razvoja poslovnih aktivnosti u narednom periodu je nastavak primjene naše MO-BO-TO tehnologije i to na globalnom tržištu, čime želimo bitno doprinijeti održivom razvoju i ostvarivanju ciljeva zelenog plana Europske unije. Drugo značajno područje je u razvoju novih tehnologija u zaštiti voda, posebno zato što smo razvili tehnološke modele kojima se omogućuje najveći stupanj pročišćavanja voda. Stalno ulaganje u ljude, tehnologije, prostor i tržište omogućuju stalan i stabilan rast kompanije Tehnix. Naša poslovna budućnost je sigurna, razvojna te motivirajuća za sve zaposlene koji svojim radnim sposobnostima i poslovnim vještinama osiguravaju stalni rast kompanije koja je razvila vlastiti brend eko industrije. To će biti i naša buduća strategija kojom ćemo osigurati zadovoljstvo svih zaposlenih partnera i Republike Hrvatske.

Investiranje u nove poslovne i proizvodne kapacitete donijet će brži i održivi razvoj kompanije Tehnix. Time ćemo zadržati poziciju vodeće kompanije za razvoj novih proizvoda i tehnologija na domaćem i globalnom svjetskom tržištu te tako pomoći u ostvarivanju zelenog plana EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:53