REPORT G. DRLJAČE

Stručnjaci opet previđaju ekonomski pad: ‘Nova recesija apsolutno je moguća‘

Glavni ekonomist UniCredita, Erik Nielsen, boji se da će oprez potrošača zbog očekivanja nove recesije značajno smanjiti potrošnju te uvesti EU u novu recesiju u četvrtom kvartalu
 Tolga Akmen/AFP

Novi val slučajeva COVID-19 zaraze uvodi Europu u scenarij recesije s dvostrukim dnom. Teza je to s kojom izlazi The Financial Times. Cijeli niz europskih vlada zaoštrava epidemiološke mjere, a rast broja slučajeva dovodi do pada potrošačkog optimizma. Nakon pada broja slučajeva tijekom ljeta, popuštanja epidemioloških mjera te oporavka europskih ekonomija, sada bi mogli svjedočiti nastavku scenarija koji u slučaju povećanja broja slučajeva predviđa produživanje pa čak i produbljivanje recesije.

Zbog rasta broja slučajeva pooštravanje epidemioloških mjera najavile su sve velike europske zemlje. Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Španjolska i Nizozemska sve su zabilježile veliki rast broja infekcija i sve su prošli tjedan donijele nove mjere. Identično se ponašaju manje zemlje suočene s rastom broja slučajeva. Češka, koja bilježi najveći rast broja slučajeva, posegnula je za visokom razinom restrikcija. Belgija je objavila zatvaranje kafića i restorana na četiri tjedna. Švicarska je proširila obvezu nošenja maski. U Parizu je od subote uveden noćni epidemiološki policijski sat od ponoći. Slovenski premijer Janša najavio je u nedjelju navečer proglašenje 30-dnevnog stanja epidemije u Sloveniji. U Švedskoj se regionalnim vlastima prepušta savjetovanje građana za smanjenje mobilnosti i veću disciplinu socijalnog distanciranja. Itd.

Starija ekonomistica Allianza Katharina Utermohl komentirala je iznenađujuću brzinu rasta slučajeva u Europi te je naglasila kako u četvrtom kvartalu već vide novi gospodarski pad u cijelom nizu zemalja. 'Nova recesija apsolutno je moguća', poručuje Utermohl.

image
FT

Iako se očekivalo da bi podaci za treći kvartal trebali pokazati rekordni rast kao posljedicu brzog oporavka, cijeli niz ekonomista reže svoje procjene rasta za četvrti kvartal te mnogi najavljuju gospodarski pad.

'Brzina povratka virusa i zatvaranje pojedinih biznisa kao i šokantni utjecaj na povjerenje čine scenarij recesije s dvostrukim dnom centralnim scenarijem', poručuje Lena Komileva iz G+ Economicsa, koja smatra kako će Brexit dodatno pojačati očekivani pad u četvrtom kvartalu.

Europska središnja banka, koja je donijela procjene rasta u četvrtom kvartalu, vrlo vjerojatno će morati promijeniti tezu kako će se europska ekonomija vratiti na staru razinu već u 2022. godini.

Guverner Nizozemske centralne banke, Klaas Knot, također upozorava kako će zbog rasta broja infekcija oporavak biti dalje nego što su se nadali te se ekonomski utjecaj pandemije produbljuje.

Na recesiju s dvostrukim dnom ukazuje i rujanski PMI indeks menadžerskih očekivanja u uslugama.

Političari ovaj put pokušavaju izbjeći striktne lockdown politike koje su izazvale najgoru recesiju od drugog svjetskog rata jer su naučili lekciju iz prvog vala.

'Drugi nediferencirani lockdowni se ne očekuju zbog ogromnih ekonomskih troškova', procjenjuje glavni ekonomist Commerzbank Jorg Kramer.

Glavni ekonomist UniCredita, Erik Nielsen, boji se pak da će oprez potrošača zbog očekivanja nove recesije značajno smanjiti potrošnju te uvesti EU u novu recesiju u četvrtom kvartalu.

Googleovi podaci o mobilnosti u listopadu ponovo ukazuju na značajni pad u velikim europskim gradovima.

Posebno krupne probleme iznova će imati zemlje s velikim uslužnim sektorima poput Francuske, Španjolske i Portugala.

Očekuje se da će se morati i redefinirati procjena hrvatskog gospodarskog rasta do kraja godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:42