Dnevni report Gojka Drljače

Merkel: Uopće još ne razmišljamo hoće li Nijemci na ljetni odmor

Hrvatske hotelijere neće obradovati razmišljanja njemačke kancelarke
Angela Merkel
 Michael Kappeler / AFP

Paneuropska akcija opreznog popuštanja epidemioloških mjera svakim danom donosi nova iskustva, ali zapravo nema previše dileme oko toga kako mora doći do oživljavanja ekonomskih aktivnosti. Još sredinom tjedna njemački ministar gospodarstva, Peter Altmaier, poručio je kako će zemlja ove godine doživjeti najtežu recesiju od 2. svjetskog rata.

U Danskoj koja je već otvorila ne samo škole nego frizerske i kozmetičke salone, pa čak i mjesta za tetoviranje, pomno prate ključne parametre - reprodukcijsku stopu zaraze i slobodne kapacitete u jedinicama intenzivne njege. Prema riječima šefa danskog Instituta za serume, Kare Molbaka, zadovoljni su jer još nisu popunjeni svi kapaciteti u jedinicama intenzivne njege, što znači da mogu održavati blaže epidemiološke mjere. Za razliku, u Hrvatskoj broj jedinica intenzivne njege s respiratorima na razini je popunjenosti od oko 5 posto.

Najviše pažnje javnosti u Danskoj privlači, naravno, parametar reprodukcijske stope COVID-19 zaraze. U osnovi broj reprodukcije stope otkriva koliko ljudi se prosječno zarazi virusom tj. govori hoće li broj oboljelih ubrzati ili usporiti. Ako je reprodukcijska stopa ispod 1, to znači da širenje zaraze usporava. U trenutku kad je Danska otvorila škole 14. travnja do ovog tjedna, reprodukcijska stopa u Danskoj narasla je s 0,6 na 0,9. To znači da je zaraza i dalje kontrolabilna, ali odlazak djece u školu ipak statistički signifikantno diže reprodukcijsku stopu. Danci su sada otprilike u situaciji da mogu održavati blaže epidemiološke mjere, ali ne i ići u njihovo daljnje popuštanje.

Za razliku od Danaca, Nijemci su nešto više zabrinuti po pitanju otvaranja škola, ali nema čvrstih dokaza koliko širenje COVID-19 zaraze među djecom utječe na broj oboljelih s teškim ishodima. Otvaraju za početak dječja igrališta i crkve, ali ne i škole i dječje vrtiće.

I pored epidemioloških upozorenja njemačke kancelarke Merkel, realno je očekivati da će i Nijemci ići s daljnjim popuštanjem mjera koje će osigurati podizanje poslovnih aktivnosti. U osnovi Nijemci će inzistirati na socijalnom distanciranju tj. držanju razdaljine od 1,5 metara, što čine već tjednima, kao i drugim jednostavnim zaštitnim mjerama.

Hrvatske hotelijere neće obradovati to što je Merkel na direktno pitanje hoće li Nijemci ovog ljeta putovati na godišnji odmor odgovorila kako takvo promišljanje u ovom trenutku još uopće nije na vladinoj agendi. Što je i logično, jer Nijemci ne moraju brinuti o spašavanju turističke industrije Hrvatske, Španjolske ili Italije, nego o svojoj izvoznoj ekonomiji.

COVID-19 svakodnevno otvara nova pitanja na koja nije lako dati odgovore. Danas je tako objavljena informacija iz Kine prema kojoj čak tri petine novih oboljelih od COVID-19 zaraze nije imalo nikakve simptome. Znanstvenici još ne znaju kako to tumačiti jer nije jasno kako tako veliki udio ljudi, koji uopće niti ne primjećuju da su zaraženi, u konačnici utječe na broj oboljelih s teškim ishodima. Moguće je da je taj utjecaj zanemariv. No, ako tri petine novih oboljelih, što je dokazano agresivnim testiranjem, ne zna za bolest, onda je također pitanje koje sve epidemiološke mjere imaju smisla, a koje nemaju.

Preporuke za dnevno štivo:

The New Yorker: Sjajna reportaža iz epicentra epidemije

Santa Fe institut: Što nam govori R koji prate svi epidemiolozi, a što nam ne može reći

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:50