KOMENTAR

HNB presjekao: U Hrvatskoj se na Revolut ne može isplatiti plaća

Možda se ne može primati plaća, ali je depozit kod Revolut Banka osiguran do iznosa od 100 tisuća eura
 Jaap Arriens/NurPhoto/NurPhoto via AFP

U Hrvatskoj na Revolut nije moguće isplatiti plaću. Zaključak je to koji se da iščitati iz priopćenja HNB-a koji se nakon brojnih upita odlučio očitovati o tom pitanju. Revolut je za središnju banku u Hrvatskoj prisutan u dvije instance, Revolut Payments UAB ili kao institucija za elektronički novac, i Revolut Bank UAB, kao banka koja ima depozitni račun. U oba slučaja to nije dovoljno da bi mogao potpuno konkurirati postojećim bankama u Hrvatskoj. No, to ne znači da u budućnosti neće moći.

Priča počinje prije već skoro godinu i pol. Krajem prosinca 2019. Porezna uprava izdala je mišljenje kojim zabranjuje isplatu plaće na Revolut Payments UAB. "S obzirom na to da se prema očitovanju HNB-a pravne osobe koje su postavile upit smatraju digitalnim institucijama za elektronički novac, odnosno posebnom vrstom pružatelja platnih usluga čije je osnivanje i poslovanje uređeno Zakonom o elektroničkom novcu, mišljenja smo da se isplata plaće radnika na kunski račun digitalne institucije za elektronički novac ne smatra isplatom na račun kod banke sukladno odredbama zakona i pravilnika", navela je Porezna uprava.

Razlog je, dakle, bio upravo taj da je riječ o instituciji za elektronički novac. Kreditna institucija iz druge države članice može osnovati podružnicu u Hrvatskoj i preko nje pružati uzajamno priznate usluge koje je ovlaštena pružati u matičnoj državi članici. Također kreditna institucija iz druge države članice može početi neposredno pružati uzajamno priznate usluge na području Hrvatske od dana kada HNB primi obavijest o tome.

Revolut je to bio ispunio. Ispunio je te zahtjeve i za svoju specijalnu banku. U svom priopćenju HNB navodi da su zaprimili Revolutovu obavijest, odnosno od Lietuvos bankas, o pružanju usluga na području Hrvatske za Revolut Bank UAB. Međutim, to se odnosi samo za primanje depozita i ostalih povratnih sredstava, dok ostale usluge iz Priloga I. Direktive 2013/36/EU, a što znači i platne usluge poput primanja plaće, nisu uključene i ne smije ih pružati u Hrvatskoj.

Platne usluge u nas definirane su čl. 4. Zakona o platnom prometu. U dokumentu "Revolut Bank UAB Deposit Terms" propisano je, pak, da Revolut Bank UAB nije ovlašten pružati usluge platnog prometa ili izdavati elektronički novac. Jedino može vlasnik oba računa, putem računa za plaćanje, odnosno Revolut Payments UAB-a, uplatiti novac na Revolut Bank UAB ili ga povući s depozitnog računa.

Sumirano, Revolut jest došao u Hrvatsku, ali ne još potpuno. Fizičke osobe koje koriste Revolut preko te aplikacije imaju dva računa. Inicijalno dobiju račun za plaćanje u instituciji za elektronički novac, odnosno Revolut Payments UAB-u. No, kako je to račun za elektronički novac, Porezna uprava ne dopušta da se na njega vrši isplata plaće. Plaća se može isplatiti samo na tekući ili žiroračun, i to u kunama. Drugi račun, koji korisnik Revoluta otvara naknadno, depozitni je račun u kreditnoj instituciji. To je nova usluga Revolut Bank UAB, ali taj račun nije registriran kao račun za usluge platnog prometa. Zato HNB navodi da se na njega ne može isplatiti plaća. No, prednost tog računa u odnosu na onaj institucije za elektronički novac jest što je, kao i svi drugi bankovni računi, osiguran, i to do iznosa od 100.000 eura u Litvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:23