KOMENTAR

Država bi trebala sve darivatelje potresom pogođenih područja osloboditi PDV-a

Dobrodošlu Vladinu inicijativu da otvori prostor za porezno oslobođenje od PDV-a za darivatelje moglo bi se poboljšati u dva aspekta








 
 Vlado Kos/Cropix

Treba pohvaliti inicijativu države što je otvorila prostor za porezno oslobođenja od PDV-a darivatelja na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. Međutim, u dva aspekta postoji prostor za poboljšanje.

Prvo, država bi mogla trajno ukinuti PDV na donacije. Trenutno on je ukinut samo za robne isporuke ili obavljene usluge do kraja 2021. godine na području pogođenom potresom za darovatelje u sustavu PDV-a. Donacija je humanitarni i moralni čin ljudskosti stoga smatram da je protivno samoj svrsi donacije istu oporezivati. S druge strane volonteri daruju svoje znanje, vrijeme i rad. Treba li oporezivati rad volontera ili se takav rad treba tretirati kao „rad na crno“? Ukidanjem PDV-a na donacije država bi dodatno potaknula poduzetnike, građane i udruge na doniranje, ali još bitnije, pokazala solidarnost s onima kojima je pomoć potrebna. Paradoks je da 25 posto novca koji građani uplaćuju za različite humanitarne akcije i u humanitarne udruge odlazi u proračun. Uloga države je da služi građanima, a ne obrnuto.

Drugo, Pravilnikom bi mogla propisati oslobođenje od PDV-a za sve darivatelje bez obzira jesu li ili nisu obveznici PDV-a. Ovako imamo situaciju da darivatelj koji nije u sustavu PDV-a plaća PDV dok darivatelj koji je u sustavu PDV-a ima pravo oslobođenja od PDV-a. Primjerice, udruga koja nije u sustavu PDV-a prikuplja novac kako bi kupila stambene kontejnere, građevinski materijal i robu široke potrošnje. Ako je trošak donacije 100.000 kuna plus PDV dolazimo da stoji 125.000 kuna. Udruga će morati platiti svih 125.000 kuna. S druge strane, trgovačko društvo, od j.d.o.o.-a do d.d.-a, koje je u sustavu poreza na dodanu vrijednost, ima pravo oslobođenje od tog poreza. Drugim riječima, bez PDV-a za takvo je trgovačko društvo trošak donacije samo 100.000 kuna. Znači, ista donacija udrugu stoji 25.000 kuna više nego tvrtku u sastavu PDV-a.

image
Karlo Muratagić, mlađi specijalist korporativnih poreza Atlantic Grupe

Vidljivo je da se trenutnim zakonskim rješenjem darivatelje stavlja u nejednak porezni položaj. Baš zato bilo bi dobro da država i darivatelje koji nisu u sustavu PDV-a, osloboditi tog poreza tako što bi od Porezne uprave mogli tražiti njegov povrat za iznose koje su platili dobavljačima. Dakako, na temelju vjerodostojne dokumentacije koju će darovatelji ispostaviti Poreznoj upravi. Naposljetku, i jedni i drugi darovatelji imaju isti plemeniti i humanitarni cilj.

To bi bila mala dorada itekako pozitivne inicijative Vlade za porezno rasterećenje darivatelja potresom pogođenih područja. Podsjetimo, Vlada je 4. siječnja donijela Odluku o proglašenju katastrofe. Odmah potom usvojene su i dopune Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona, koji je oslobođenje darivatelja od PDV-a, učinio praktično provedivim.

U članku 71. st 1. Pravilnika propisuje se oslobođenje od PDV-a na isporuke robe ili obavljanje usluga na području pogođenom potresom koje obavljaju porezni obveznici upisani u registar obveznika PDV-a. Bitno je naglasiti da se obavljanje usluga ili isporuka robe mora obaviti bez protučinidbe odnosno protuusluge, jer u suprotnom to ne bi bilo darivanje već neki oblik trgovine. Porezni obveznici koji primjenjuju ovo oslobođenje od PDV-a imaju pravo odbiti pretporez za donirana dobra odnosno obavljene usluge.

Iako se ovo oslobođenje donacija od PDV-a primjenjuje u toku 2021. godine, kako stoji u istom članku, oni porezni obveznici koji su donirali robu ili obavili usluge lani u prosincu 2020. također imaju pravo na oslobođenje. No, trebaju ga prijaviti u PDV prijavi za prosinac, odnosno zadnji kvartal prošle godine. Oslobođenje se obračunava na nabavnu cijenu robe. Na novčane donacije ne obračunava se PDV.

Dakako, Porezna uprava očekuje da darivatelji o svemu imaju detaljnu dokumentaciju. Nije pak razjasnila što će smatrati takvom vjerodostojnom dokumentacijom. Za pretpostaviti je da bi to mogli biti ugovori ili odluke o donaciji, računi, potvrda banke o doznaci, potpisana izjava primatelja donacije da je istu zaprimio i slična dokumentacija.

Kada se radi o isporukama uz naknadu unutar RH koje se plaćaju iz primljene novčane donacije, isporučitelj je obvezan obračunati PDV na obavljenu isporuku i ima pravo odbitka pretporeza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:56