Report Gojka Drljače

Bolni pad europske autoindustrije: Prošli mjesec jedan je od najgorih ikad, potop slavnog brenda

U rujnu u Europi prodano 2,2 milijuna automobila manje nego u kolovozu
Mercedes-Benz
 Silas Stein/AFP

Europska automobilska industrija doživjela je u runu jedan od najgorih padova u svojoj povijesti. Prodaja automobila u zapadnoj Europi u rujnu je pala na 9,7 milijuna vozila s 11,9 milijuna u kolovozu. Nijemci su tako prodali 2,3 milijuna vozila ili najmanje još od sredine 2020. godine. Radi se o oko pola milijuna automobila manje prodanih u odnosu na kolovoz. Prosječna prodaja na njemačkoj nacionalnoj razini u razdoblju 2017.-2019. iznosila je pak 3,5 milijuna vozila. Britanska automobilska industrija doživjela je pak u rujnu najgori mjesec u zadnjih 20 godina prodavši ukupno 1,2 milijuna automobila. Francuski proizvođači pali su s prosjeka od 1,7 milijuna vozila od siječnja do kolovoza na 1,6 milijuna vozila. Prije pandemije, u 2019. godini, prodavali su po 2,2 milijuna vozila mjesečno. U Italiji je pak u rujnu prodano 1,3 milijuna vozila, što je 400 tisuća manje nego u prethodnom mjesecu. Podaci su to organizacije LMC Automotive.

Eksperti procjenjuju kako su razlog pada prodaje prvenstveno zastoji u lancima opskrbe, naročito kad je u pitanju opskrba poluvodičima. Potražnja na tržištu nije problem jer proizvođači ne stignu zadovoljiti narudžbe. Pretežito automobilska industrija pokušava odgovoriti na ovu situaciju tako što dijelove koji nedostaju pokušava većim dijelom iskoristiti u svojim skupljim modelima koji se najbolje prodaju jer na takvim vozilima imaju najviše profitne margine.

Ispod je grafikon koji pokazuje bolni pad europske autoindustrije

Procjene LCM Automotivea govore kako sada više ne vjeruju kako će prodaja u 2021. godini nadmašiti onu u groznoj 2020. godini. Uz to predviđaju da će se problemi u opskrbi nastaviti i tijekom sljedeće godine. S obzirom da postoji relativno snažna potražnja za novim vozilima, može se očekivati rast cijena.

Ispod je grafikon koji zorno pokazuje koliko je bolan pad prodaje europske automobilske industrije

Ako se gledaju velike proizvođačke grupe čini se kako je najlošije prošao Daimler. Kompanija je značajno smanjila procjene ukupne prodaje Mercedes-Benza. U rujnu im se prodaja praktično prepolovila.

Ispod je tablica koja pokazuje rast/pad prodaje po ključnim automobilskim industrijama Europe

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:21