Nema više gotovine

Stigla je nova aplikacija za mobilno plaćanje: Uskoro ćemo njome plaćati i u pekarnicama

Korisnici mogu slati novac sa svojih debitnih i kreditnih kartica ili sa svojeg bankovnog računa na bilo koji broj mobilnog telefona
Daniel Döderlein
 Ronald Goršić / CROPIX

Hrvatska je danas dobila novu aplikaciju za mobilno plaćanje Settle koja, kako su pojasnili iz kompanije Auka koja je osmislila aplikaciju, uklanja sve nepraktičnosti vezane uz gotovinske transakcije i dugačke brojeve transakcijskih računa. Auka je europski lider u mobilnim plaćanjima i elektroničkom poslovanju, a Lijepu našu odabrala je kao prvo tržište na kojoj je Settle dostupan.

- Na domaćem tržištu promijenili smo način na koji ljudi plaćaju i primaju novac, a sada je vrijeme da prednosti mobilnog plaćanja podijelimo i s ostatkom svijeta - ponosno je na predstavljanju aplikacije kazao Daniel Döderlein, izvršni direktor i osnivač tvrtke Auka, koji je u Hrvatskoj partnerstvo ostvario sa Sberbankom koja će na našem tržištu distribuirati i promovirati aplikaciju.

- Naš cilj je tržištu ponuditi nove tehnologije na području mobilnog plaćanja te poboljšati iskustvo mobilnih korisnika u što jednostavnijem upravljanju vlastitim novcem - rekao je Csaba Soós, predsjednik Uprave Sberbank d.d.

Zagreb, 040719.
Verde Brunch & Caffe Bar.
Predstavljanje Settle aplikacije za mobilno placanje.
Na fotografiji: Daniel Doderlien, Csaba Soss.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX
Daniel Döderlein i Csaba Soón

Settle će do kraja godine biti dostupan na još četiri te u 2020. na novih šest tržišta, a iako je Auku u Hrvatskoj privukao velik broj korisnika interneta i pametnih telefona, pri odabiru prvog tržišta za Settle zapravo je ključnu ulogu odigrala visoka fluktuacija gotovine u Lijepoj našoj. Kako je pojasnio Döderlein, "u Hrvatskoj smo primijetili raširenu pojavu sive ekonomije i korupcije rođene upravo zbog gotovinskog plaćanja, a budući da se jako mali broj potrošača i poduzeća koristi mobilnim plaćanjem, uvidjeli smo velik broj potencijalnih korisnika".

- Uz Settle svatko može platiti ili primiti uplatu u trenu samo korištenjem svojeg mobitela. Korisnici mogu slati novac sa svojih debitnih i kreditnih kartica ili sa svojeg bankovnog računa na bilo koji broj mobilnog telefona. Primljeni novac postaje odmah dostupan unutar korisničkog računa u Settleu. Primljeni novac također se može automatski preusmjeriti i pohraniti na račun u banci, bez ikakve naknade - pojasnili su iz Auke.

Konkurencije se, kako nam je povjerio šef kompanije, ne boje, budući da su unutar aplikacije razvili i poslovno rješenje koje će trgovcima omogućiti slanje i primanje novca od svojih kupaca, a nekoliko suradnji već su i ostvarili. Iako još uvijek nisu htjeli javno otkriti o kome je riječ, doznajemo da Hrvati uskoro neće morati svako jutro imati "sitno" u svojim novčanicima, već će putem mobitela moći plaćati i u jednom hrvatskom lancu pekarnica.

- Funkcionalnosti za trgovce predstavit ćemo u sklopu Settlea u narednim mjesecima. Korisnicima će to omogućiti brže plaćanje proizvoda ili uslugu, korištenjem QR kodova ili NFC funkcionalnosti, dok će trgovcima to omogućiti jednostavnije primanje ove vrste uplata, bez kompliciranih ugovora - najavio je Döderlein.

Ipak, Settleom će premijerno svoju hranu i piće moći plaćati posjetitelji zagrebačkog Crossover Festivala koji danas počinje i koji je time i prvi glazbeni festival s podrškom za mobilna plaćanja.

Auka
Settle

Auka
Settle

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:35