Velika prevara

Obećali joj luksuz, pa ju poslali u ruševinu. Sve je prijavila, ali Airbnb nije reagirao

Tek nakon velike istrage novinarke Vicea u lov na prevarante uključio se i FBI OBEĆALI JOJ LUKSUZNI SMJEŠTAJ PA JU POSLALI U RUŠEVINU Novinarka razotkrila kriminalnu hobotnicu na poznatoj booking platformi TEK NAKON NJENJE ISTRAGE UKLJUČIO SE I FBI 'Nisam se mogla otarasiti osječaja da se ovdje dogodilo nešto veće'
Fotografije apartmana i novinarka Allie Cont u krugu
 Hanza Media

S tim Airbnbom nikad ne znaš: može to ispasti odmor iz snova, a može se, kao u slučaju američke novinarke Allie Conti, jedan običan vikend pretvoriti u noćnu moru s nepostojećim vodoinstalaterom, anonimnim parom iz Chicaga, trošnom kućom i, za kraj, razotkrivanjem nacionalne nekretninske prevare koja stoji u pozadini najveće međunarodne platforme za iznajmljivanje.

To je vrlo skraćeni opis onoga na što je Conti slučajno naletjela kad je u rujnu ove godine sletjela u Chicago gdje je s prijateljima trebala ići na koncert Blink 182.

Sudbina je htjela da će je desetak minuta prije nego što je trebala ući u iznajmljeni stan nazvati njegovi navodni vlasnici koji su se na Airbnbu oglašavali kao “Becky and Andrew”: strašno im je žao, no prethodni stanar začepio je WC školjku i sad cijeli slučaj ovisi o dolasku vodoinstalatera.

“Dok kvar ne bude otklonjen, nudimo vam zamjenski smještaj... Triput je veći od stana koji ste rezervirali....”, nagovarao ju je muški glas, a kako je prijetilo da svi skupa ostanu bez smještaja, pristali su na ponudu.

Slike zamjenskog smještaja koje je poslao Andrew izgledale su dobro, no problemi su se pokazali čim je Conti naručila Uber.

Adresa koju im je vlasnik dao, naime, nije postojala, a kad su napokon pronašli zamjenski smještaj, ništa nije valjalo: kuća je doista bila velika, no imala je rupu u zidu, sobe su bile ispunjene neobično postavljenim krevetima, u cijeloj kuhinji uspjeli su pronaći samo jednu bocu soja sosa, a od dekora na zidu bio je jedan drveni križ, i to je to.

Drugo jutro dočekao ih je novi šok: vlasnik javlja da njihov originalni smještaj još nije popravljen, ali i da moraju napustiti zamjensku kuću – jer u nju stižu novi stanari.

Tu su Conti i prijatelji odlučili bookirati hotel, a cijelu stvar naknadno riješiti s Airbnbom koji, ispostavilo se, baš i nije dijelio njihovu uzrujanost zbog situacije.

Komunikacija je bila neobična i s parom iznajmljivača: iako su je zeznuli za smještaj, tražili su od Allie da im obavezno pod ocjenu “stisne” pet zvjezdica, a kad je počela tražiti da joj vrate novac, prestali su odgovarati.

Znakovi za uzbunu

Airbnb joj je pak od utrošenih 1221 dolara, koliko je platila smještaj, pristao vratiti samo 399 nakon čega se odlučila ozbiljno pozabaviti cijelim slučajem.

“Nikako se nisam mogla otarasiti osjećaja da se ovdje dogodilo nešto puno veće od slučajno propalog aranžmana pa sam odmah počela tražiti bilo kakve znakove za uzbunu koje sam u startu previdjela”, piše Allie u tekstu koji je početkom mjeseca objavila na Viceu.

Prvo, broj telefona s kojeg ju je zvao navodni Andrew bio je Google broj kojeg nije moguće otkriti, a profilna fotografija koju je par koristio na Airbnb profilu – zapravo je bila generirana fotka.

Nove detalje potom je pronašla u komentarima drugih stanara koji su imali gotovo identična iskustva kao i ona, a potom je uslijedio najjači dokaz da je bila prevarena: fotografije stana koji je prvotno unajmila pronašla je kao dio ponude najmanje još tri druga para – Kris i Becky, Alex i Brittany te Rachel i Pete što je zapravo značilo da Airbnbom kolaju lažni profili nekolicine korisnika koji, zahvaljujući očito prelabavim uvjetima ove online platforme, uspješno varaju putnike.

Dok je čekala na odgovor iz ove kompanije, kontaktirala je putnike koji su doživjeli ista iskustva kao i ona.

Poput Jane Patterson iz Michigana, odvjetnicu koju je početkom godine, taman prije check-ina, vlasnik stana također obavijestio da joj nudi zamjenski smještaj jer u stanu postoji problem s kupaonicom.

Ili Juana Davida Garrida, studenta iz Minnesote.

I Garrido i Patterson dobili su od navodnih vlasnika zamjenski smještaj koji se pokazao katastrofom – ulazna vrata kuće bila su otvorena, namještaj kao da je u stan stigao direktno s otpada, naslonjači pregoreni cigaretama.

Kasnije im se, zbog prilično kompliciranih uvjeta povrata novca koji ima ova platforma, učinilo nemogućim povratiti kompletan iznos novca koji su platili za smještaj koji ne postoji, a nakon što je Patterson Airbnbu poslala i fotografije zamjenskog smještaja koje su trebale poslužiti kao dokaz da je prevarena, platforma ih je proslijedila lažnim oglašivačima koji su joj, u znak odmazde, onda još lijepo snizili i rejting na stranici. Najtragičnije priča bila je ipak ona Marije LaSote.

Lažne nekretnine

Ona je bila nasamarena na isti način kao i ostali, ali je potom Conti otkrila da je zgrada u kojoj joj je ponuđen zamjenski smještaj bila krcata ljudima s identičnim pričama, iz čega su izvukle zaključak kako su iznajmljivači, vrlo vjerojatno, vlasnici cijele te zgrade. A biznis lažnog rentanja nekretnina daleko je veći i jači od onoga što su mogle zamisliti.

Conti će stoga pokušati kontaktirati stanovitog Shraya Goela, službenog zastupnika vlasnika zgrade, a nakon što on neće odgovarati na njene pozive, nazvat će tvrtku u kojoj je zaposlen gdje će joj jedini sugovornik biti stanoviti Patrick.

Od njega će biti nešto malo koristi: napomenut će kako je kompanija Goela isplatila prije nekoliko mjeseci te joj potvrditi da tvrtka ima nekretnine u ulicama u kojima su odsjedali Garrido i LaSota, no samo minutu nakon razgovora, cijela stranica kompanije za koju radi misteriozno će biti uklonjena s weba. Goel, kojemu je poslala email, neće odgovarati, a Conti si konačno potvrditi kako je u stvarnosti naletjela na ono što su još 2015. u svojem radu opisali američki ekonomisti: da velike kompanije koje se bave rentom uspješno zaobilaze ionako slabe uvjete Airbnba i verifikaciju osobnih podataka kako bi eksploatirali putnike te kroz prevaru stjecali profit. Ironično, na prijavu koju će ponovo poslati Airbnbu stići će kratki odogovr.

“Zavaravajuće ponašanje, jednako kao i nuđenje zamjenskog smještaja, predstavljaju povredu standarda naše zajednice. Nekretninu ćemo suspendirati dok ne istražimo slučaj”, pisat će. I to će biti posljednja službena informacije iz kompanije. A od šest profila koje će Conti prijaviti platformi – u funkciji će i dan danas ostati njih pet...

Kako si pomoći

Praksa pokazuje da mnogi korisnici imaju teškoća u slučajevima u kojima nisu zadovoljni smještajem te žele dobiti povrat novca. Savjetuje se sljedeće:

- Prije nego što se zbog lošeg smještaja žalite Airbnbu, prvo obavezno kontaktirajte vlasnika kako bi pokušao otkloniti nedostatak. Ako ne uspijete, kontaktirajte Airbnb.

- Nije obavezno, ali bolje ćete proći ako dokumentirate sve čime niste zadovoljni. Fotografirajte sve ono što ne valja te slike pošaljite platformi kako biste im lakše dočarali svoj problem.

- Ako na prvu niste zadovoljni smještajem, nemojte u njemu odsjesti niti jednu noć. U suprotnom, ako u plaćenom smještaju ostvarite noćenje, izgledno je da nećete ostvariti pravo na puni povrat novca.

- Ako nedostatke uočite odmah nakon check-ina, zahtjev za povrat novca pošaljite u roku od 24 sata. Ako se problemi pojave tijekom boravka, prijavite ih čim ih uočite.

- Za ostvarivanje povrata Airbnb će vas tražiti pismenu potvrdu da ste problem prethodno pokušali riješiti s vlasnikom. Njega obavezno kontaktirajte putem Airbnb obrasca jer bi vam u suprotnom mogli odbiti vratiti novac.

Hrvatske prevare

Lažna vila na Hvaru

Posljednja zabilježena prevara ove godine odnosila se na platformu Booking.com, preko koje je desetak Francuza za 6240 eura rentalo vilu s bazenom na Hvaru, da bi ih u stvarnosti dočekala šikara s bagerima i kamionima. Uspostavilo se da vila s fotografija doista postoji, ali na otoku Braču, a da su mladi Francuzi nasjeli na oglas koji je bio lažan. Booking.com je ponudu brzo uklonio, a Francuzima ponudio povrat novca u roku 10 dana ili rezervaciju novog smještaja, ali o njihovom trošku.

Srbin iz Rijeke rentao lažne apartmane

U lipnju ove godine New York je podigao tužbu protiv skupine iznajmljivača, koju je vodio srpski hokejaš Elvis Tominović, podrijetlom iz Rijeke, a u čijoj su organizaciji pod lažnim profilima prodavali smještaj u zgradi ilegalno pretvorenoj u hotel. Tominovića terete da je samo na toj zgradi zaradio 210 tisuća eura, a istraga je otkrila da je diljem Manhattana na sličan način iznajmljivao 24.330 soba.

Lažni Airbnb podaci za uplatu

2017. godine jedan je Dubrovčanin lokalnim medijima otkrio prevaru s najmom stanova u Zagrebu. Na jednom oglasniku, naime, pronašao je povoljan stan u centru, no kad mu je vlasnica poslala link putem kojeg je trebao izvršiti uplatu, shvatio je da je to lažna Airbnb stranica te da ga vlasnica, koja se predstavljala kao Soufiane Genovese iz Poljske, zapravo želi prevariti. Sve je prijavio dubrovačkoj policiji koja je ustanovila da mu ne može pomoći - jer se nekretnina nalazi u Zagrebu. Slično je doživjela i jedna Hrvatica koja je pokušala iznajmiti stan u Puli, ali odustala nakon što joj je vlasnica rekla neka novac uplati također putem lažne Airbnb stranice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:00