Crne brojke

I u našem susjedstvu panika zbog loše sezone: 'Privatni smještaj je poluprazan!'

Podaci govore o skoro 40 posto manje pojedinačnih rezervacija u Crnoj Gori
Resort Milocer u blizini Budve
 Ivan Milutinović / REUTERS

Turistička sezona ne ide prema zacrtanom planu ni u hrvatskom susjedstvu – Crnoj Gori. Prema pisanju tamošnjih Vijesti.me turistički se radnici žale da je stanje znatno gore nego lani te da, ako se ovako i nastavi, postoji realna bojazan da sezona u Budvi, perjanici crnogorskog turizma, doživi kolaps.

Petar Ivković, predsjednik sektora turističkih agencija u Crnogorskom turističkom udruženju, istaknuo je za Vijesti da podaci govore o skoro 40 posto manje pojedinačnih rezervacija. Muči ih, naime isti problem kao i Hrvatsku, povratak Turske, Grče i Egipta na velika vrata na svjetsku turističku scenu. Ako se njega pita Hrvatska je, nakon što se suočila s problemom reagirala, no Crna Gora još nema adekvatan odgovor na slabiju sezonu.

- U Hrvatskoj ljudi su počeli pričati da postoji problem u privatnom smještaju. Oni priznaju da su bili bahati i pohlepni i podizali cijene, ali sada oni to priznaju i počinju rješavati problem. Kod nas se o tome ne govori, imate jednostavno lošu popunjenost privatnog smještaja, ali nitko se ne želi time pozabaviti. Konkurencija snižava cijene, struka im se uključila u cijeli problem, a kod nas jednostavno nitko javno ne želi da govori - kazao je Ivković.

Privatni je smještaj, praktički poluprazan, što je za Vijesti potvrdio i jedan od privatnih iznajmljivača u Starom gradu u Budvi.

- Idemo iz gore u goru sezonu, a to je posljedica prije svega što smo bili zamorčići bukinga, bez jasne strategije. Sada nam smještaj popunjavaju neki mnogo lošije platežni gosti ili oni koji zakupljuju na noć - dvije. Oslonili smo se na buking i sve se pretvorilo u jedan veliki bazar - požalio se Petar Antonioli.

Ugostitelji oko Starog grada tvrde za Vijesti da su im prometi u odnosu na prošlu godinu do deset posto manji, a nadaju se da će nadolazeći vrh sezone to ipak popraviti.

Čini se da je jedino što trenutno raste naplata boravišne pristojbe. Uprava lokalnih javnih prihoda Općine Budva do 7. srpnja ove godine naplatila je ukupno 1.188.507 eura, što je skoro 200 tisuća eura više nego u istom razdoblju lani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:47