SUSRET ŠKOLA AMBASADORA

Zastupnici Europskog parlamenta u Zagrebu raspravljaju s učenicima o zelenom planu, slobodi govora,solidarnosti...

Hrvatski europarlamentarci Karlo Ressler i Sunčana Glavak istaknuli su kako je riječ o prvom ovakvom međunarodnom okupljanju ambasadora Europskog parlamenta uživo

Međunarodni susret škola ambasadora Europskog parlamenta.
Na fotografiji: Frank Piplat, Violeta Simeonova Staničić, Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Stephen Clark i Andrea Lovei
 

 Vanesa Pandzic/Cropix

Gotovo 300 učenika iz Austrije, Mađarske, Slovačke i Hrvatske sudjelovalo je na Međunarodnom susretu škola ambasadora Europskog parlamenta Europskog parlamenta #EPAStogether, koje se ove godine održalo u Zagrebu.

U petak i subotu, 20. i 21. svibnja, Studentski centar u Zagrebu bio je centralno mjesto na kojem su učenici i nastavnici sa stručnjacima i zastupnicima Europskog parlamenta raspravljali o temama poput europske solidarnosti, zelenom planu, digitalizaciji, slobodi govora, volontiranju, ulozi umjetnosti u poticanju društvenih promjena i umjetnoj inteligenciji.

Skup je otvorio Stephen Clark, direktor u Glavnoj upravi za komunikacije Europskog parlamenta, koji je rekao da je EPAS omogućio umrežavanje mladih na način koji do sada nije bio moguć.

image

Stephen Clark i Andrea Lovei

Vanesa Pandzic/Cropix

"Učenici su u školskim programima istaknuli da nedostaje sadržaja o Europskoj uniji. Ovaj međunarodni susret prilika je da se o tome više priča, ali i o ostalim aktualnim temama i izazovima europske svakodnevice", rekao je Clark.

Clark je također pozvao sve sudionike da se, ako to još nisu učinili, što prije priključe komunikacijskom projektu Europskog parlamenta – Zajedno.eu. To je web-stranica koja na jednom mjestu pruža sve informacije o aktivnostima i radionicama za mlade.

Hrvatski europarlamentarci Karlo Ressler i Sunčana Glavak istaknuli su kako je riječ o prvom ovakvom međunarodnom okupljanju ambasadora Europskog parlamenta uživo.

Program Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS) vodeći je program za mlade u EU. Više od 1500 škola diljem Europe uključeno je u ovaj program, samo u Hrvatskoj sudjeluje oko 60 škola.

Zastupnik Ressler je rekao kako s mladim školarcima i studentima voli razgovarati o temama koje oblikuju Europu te da se najčešće pritom nametnu "kontroverzna pitanja" poput migracija i korištenja umjetne inteligencije.

image

Karlo Ressler

Vanesa Pandzic/Cropix

"Kod migracija se obično s jedne strane raspravlja o solidarnosti, a s druge o odgovornosti. Kod umjetne inteligencije, govori se o tome na koji način ona mijenja naša društva i ne samo u apstraktnom smislu", ustvrdio je Ressler, dodavši da nove tehnologije mijenjaju naš pogled na svijet, našu svakodnevicu, način na koji se obrazujemo i dolazimo do informacija.

"Mnogi vas pokušavaju prikazati kao neinformiranu, površnu i euroskeptičnu generaciju. No, mogu reći iz vlastitog iskustva komunicirajući s mladima i putujući Europom, da to nije istina. Upravo suprotno, najčešće ste vi generacija koja razumije prednosti Europske unije, globalne izazove i koliko je nemoguće da svaka država članica zasebno rješava izazove", rekao je Ressler.

Zastupnica Sunčana Glavak govorila je o ulozi obrazovanja i koliko je ključno da EU jača programe poput Erasmusa i eTwinninga. Podsjetila je da je više od 1500 certificiranih obrazovnih ustanova, oko 3700 nastavnika i više od 23 tisuće mladih učenika dio programa EPAS.

image

Sunčana Glavak i Karlo Ressler

Vanesa Pandzic/Cropix

"Toliko mnogo toga možemo naučiti od mlade generacije. U to sam se i sama uvjerila tijekom procesa Konferencije o budućnosti Europe u kojem sam sudjelovala kao jedna od predstavnica Europskog parlamenta. Pozivam vas sve da pratite i daljnji tijek provedbe zaključaka prihvaćenih na Konferenciji", kazala je Glavak.

Podsjetila je da su europske institucije proglasile 2022. godinu Europskom godinom mladih, što znači da će se uložiti povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna politička područja Unije. U svim državama članicama EU-a će se tijekom cijele godine održavati radionice, seminari, konferencije, skupovi i debate usmjereni na mlade.

"Ovo je vaša godina, iskoristite prilike koje se nude“, poručila je Glavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:51