SURADNJA

Vozači u Hrvatskoj uskoro bi trebali dobiti jedinstvenu aplikaciju za punjenje električnih vozila

"Ovo nas stavlja nas ispred većine drugih država Europske unije. Ako ovako nastavimo, Hrvatska će postići 100 posto prodaje novih električnih vozila i prije 2032. godine"
Ilustracija
 Mihajlo Maricic/Panthermedia/Profimedia

Udruga Strujni krug okupila je pet najvećih operatera punionica u Hrvatskoj kako bi osnovala zajedničku platformu za punjenje električnih vozila.

Naime, iako ih je svakim danom sve više, vozači električnih automobila još uvijek se suočavaju s problemom velikog broja aplikacija koje je potrebno instalirati da bi mogli aktivirati punjač na koji će spojiti svoje vozilo.

Razlog tome je što svaki hrvatski operater punionica ima svoju aplikaciju koju je potrebno instalirati i registrirati se kako bi korisnik pokrenuo punjenje.

Pet hrvatskih operatera - ELEN, Petrol, Hrvatski Telekom, MOON i Absolute - zajedno čine 99 posto tržišta, a ovom će suradnjom omogućiti vozačima električnih vozila da instalacijom samo jedne aplikacije imaju pristup gotovo svim punjačima u Hrvatskoj, kao i velikom broju punjača u ostatku Europske unije.

Osim uspostavljanje zajedničke platforme, predloženo je i da se naprave bilateralni ugovori kojim bi se izbjegli dodatni troškovi roaminga. Krajnjim korisnicima će biti dovoljno koristiti samo jednu aplikaciju, od bilo kojeg od operatera, kako bi imali pristup svim javno dostupnim punionicama navedenih partnerskih operatera.

"Ovo što smo postigli u Hrvatskoj, stavlja nas ispred većine drugih država Europske unije. Ako nastavimo ovim putem, siguran sam da će Hrvatska postići 100 posto prodaje novih električnih vozila i prije 2032. godine, kada se očekuje dostizanje tog cilja", objasnio je predsjednik udruge Strujni krug Hrvoje Prpić.

Europska unija ima za cilj postići ugljičnu neutralnost do 2050. godine, a za postizanje tog cilja razmatra se potpuno ukidanje automobilskih emisija od 2035. godine.

Europarlamentarci su predložili postavljanje višeg cilja za smanjenje emisija štetnih plinova u EU za nove automobile i to za 40% do 2030. godine, s ciljem od 20% do 2025. Također su zatražili da proizvođači automobila moraju osigurati da vozila s nultim i niskim emisijama imaju tržišni udio od 35 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:19