DIGITALNA PISMENOST

Vodič za srebrne surfere: Prvi hrvatski priručnik za internet i društvene mreže namijenjen osobama treće životne dobi

Priručnik čitateljima nudi korisne savjete, upute i smjernice za korištenje novih medija, mali rječnik internet pojmova i desetak praktičnih vježbi

Ilustracija

 Richard Johnson/Alamy/Alamy/Profimedia

Agencija za elektroničke medije povodom Dana medijske pismenosti objavila je prvi hrvatski priručnik o internetu i društvenim mrežama za osobe treće životne dobi.

Priručnik "Vodič za srebrne surfere" na više od četrdeset stranica razlaže teorijski dio o novim tehnološkim dostignućima u medijima, načinima prevare na internetu, lažnim i obmanjujućim online oglasima, dezinformacijama i lažnim vijestima te montažama videozapisa, fotografija i audiosnimaka.

Osim toga, priručnik čitateljima nudi korisne savjete, upute i smjernice za korištenje novih medija, mali rječnik internet pojmova i desetak praktičnih vježbi i zadataka namijenjenih prvenstveno starijim osobama.

U posljednjem ispitivanju Eurobarometra, čak 83 posto ispitanika izjavilo je da lažne vijesti ugrožavaju demokraciju. Europljani u prosjeku najviše vjeruju u tradicionalne medije izvore vijesti (radio 70 %, TV 66 %, tisak 63 %), a najmanje u internetske izvore. U isto vrijeme, u Hrvatskoj se najviše vjeruje web-mjestima za videohosting (43%) i društvenim mrežama (40%).

Procjenjuje se da šest od deset vijesti koje korisnik podijeli na društvenim mrežama nije čak ni pročitao. Istraživanje objavljeno u časopisu Science pokazuje da osobe starije od 65 godina dijele gotovo sedam puta više lažnih vijesti na Facebooku od onih u dobi između 18 i 29 godina.

Autori "Vodiča za srebrne surfere", medijski analitičar Tomislav Levak i novinarka Nefreteta Zekić Eberhard, ističu kako je e-priručnik rezultat trogodišnjeg projekta "Novomedijsko doba za treću životnu dob" koji je usmjeren na medijsko opismenjavanje starijih osoba.

"Radi se o prvoj medijskoj publikaciji te vrste u Hrvatskoj, ali i šire, čiji je cilj medijsko obrazovanje i opismenjavanje osoba starije životne dobi, što dokazuje koliko je potrebna. Većina aktivnosti Agencije za elektroničke medije u području medijskoga opismenjavanja usmjerena je djeci i mladima. Ovime zaokružujemo praktički sve generacije", istaknuo je na predstavljanju e-priručnika ravnatelj AEM-a Josip Popovac.

Priručnik će tijekom ovog tjedna biti objavljen na portalu medijskapismenost.hr

Dodajmo i kako institucije EU-a rade na jačanju digitalne pismenosti građana i borbe protiv dezinformacija. Europski parlament objavljuje vodiče za provjeru činjenica, a nedavno je usvojeno i konačno izvješće posebnog odbora o vanjskom uplitanju, s preporukama o tome kako zaustaviti opasne strane napade na demokraciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:37