OKOSNICA POSLOVANJA

Vladislav Veselica, član Uprave Janafa: Hrvatska je spremna podržati energetsku sigurnost Slovenije

Zahvaljujući strateški smještenim terminalima Janafa i LNG-ja, Hrvatska je postala energetsko čvorište srednje Europe te može zadovoljiti vlastite potrebe za uvozom energenata, ali i zemljama regije osigurati opskrbu

Vladislav Veselica, clan Uprave JANAF-a

 CROPIX

Izazovna globalna geopolitička situacija u proteklom razdoblju iz korijena je izmijenila svjetske energetske tijekove, a svakako najznačajnija promjena kojoj smo svjedočili odnosila se na umanjenje europske energetske ovisnosti o Rusiji. Ovdje nije riječ samo o materijalnim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu i rata koji tamo bjesni, sada već dulje od godinu i pol, nego i o strateškom političkom zaokretu Europske unije. Uz plansko uvođenje sankcija Rusiji, Europska unija odlučila je poduzeti i niz proaktivnih mjera kojima bi se dodatno umanjile posljedice dugotrajnog razdoblja oslanjanja Europe na ruske izvore ugljikovodika.

Kao jednu od takvih mjera svakako valja istaknuti odluku najviših tijela Europske unije, Vijeća Europe i Europske komisije, o proglašenju Jadranskog naftovoda dijelom strateške infrastrukture EU.

Zahvaljujući strateški smještenim terminalima Janafa i LNG-ja, Hrvatska je u kratkom roku postala energetsko čvorište srednje Europe. Republika Hrvatska može stoga zadovoljiti vlastite potrebe za uvozom energenata morskim putem, ali i puno šire od toga, osigurati zemljama regije sigurnu opskrbu.

Protekle tri godine obilježile su raznovrsne krize, ali i potvrdile spremnost i otpornost Janafa za poslovanje u zahtjevnom okruženju. Istodobno, stavili smo naglasak na razvoj i jačanje odnosa s aktualnim i potencijalnim partnerima u široj regiji. Zahvaljujući strateškom opredjeljenju za kvalitetu i sigurnost usluge, njegovanju dugoročnih partnerstava i kontinuiranom ulaganju u razvoj i održavanje, formiran je krug uglednih regionalnih i globalnih partnera koji su darovali svoje povjerenje Janafu za vlastite potrebe transporta i skladištenja nafte i naftnih derivata. Budući da je povod ovog izdanja gospodarska suradnja Hrvatske i Slovenije, među Janafovim partnerima ovom prilikom svakako treba istaknuti vodeću slovensku naftnu kompaniju Petrol, koja koristi skladišne kapacitete na našoj lokaciji na Žitnjaku.

Upravo su skladišni kapaciteti u ovom trenutku jedan od fokusa razvojnih aktivnosti Janafa. Kao što je javnosti vjerojatno već poznato, Janafovi skladišni kapaciteti već su neko vrijeme rasprodani te je razmišljanje o njihovom proširenju opravdano. Kako znamo da postoji određeni broj kompanija zainteresiranih za produljenje, proširenje ili zasnivanje nove suradnje s Janafom, procjenjujemo da je vrijeme za ulaganje u nove skladišne kapacitete.

Ulaganje će biti i lakše s obzirom na to da Janaf u mandatu aktualne uprave iz godine u godinu ruši povijesne rekorde poslovanja i financijskih rezultata, ali ujedno ćemo i predložiti Vladi Republike Hrvatske da izgradnju novih spremnika u Omišlju proglasi strateškim investicijskim projektom.

U poslovanju je pravodoban odgovor na izazove ključ uspjeha, pa tako pristupamo i realizaciji ove predstojeće infrastrukturne investicije. Povezivanje naftnih kompanija s rafinerijama u okruženju i njihovim krajnjim korisnicima čini okosnicu poslovanja Jadranskog naftovoda, a rezultat takvog razmišljanja je energetska sigurnost za države regije, među koje svakako ubrajamo i Sloveniju. Od rođenja samostalne Hrvatske govorimo o važnom strateškom položaju koji zauzimamo, a sada smo napokon u jednoj od rijetkih situacija u kojima smo uspjeli taj položaj i staviti u službu razvoja i dobrobiti cjelokupne zajednice u kojoj živimo. Pametnim ulaganjima i strateškim promišljanjem nastavit ćemo jačati taj položaj te osiguravati opskrbu prijateljskih zemalja u okruženju energentima koji su im prijeko potrebni. Kad je o sigurnosti opskrbe riječ, Slovenija može računati na Hrvatsku i naše kapacitete za skladištenje energenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:08