JACK DORSEY

Virtualan novac bit će integriran u usluge Twittera. Čeka se reakcija Facebooka

Čelni čovjek Twittera tvrdi kako ga bitcoin podsjeća na ‘rane dane interneta‘ i da ne postoji ništa na čemu bi više želio raditi
 Costfoto/Ddp Usa/Profimedia

Izvršni direktor Twittera Jack Dorsey potvrdio je investitorima kako će bitcoin biti veliki dio budućnosti tvrtke. Dorsey vidi mnoge mogućnosti za integraciju kriptovalute u postojeće Twitter proizvode i usluge, uključujući trgovinu i pretplate, no kako će to točno virtualan novac biti uključen na njegovu platformu nije pojasnio. Čelni čovjek Twittera nekoliko je već puta javno reklamirao kriptovalutu, rekavši da ga podsjeća na "rane dane interneta" i da u njegovom životu nema ništa važnije na čemu bi želio raditi.

Dorsey je zajedno s reperom i investitorom Jay-Z-em pokrenuo 23,6 milijuna dolara vrijedan bitcoin fond. Jay-Z, inače aktivno razmišlja o načinama kako bi to blockchain tehnologije i kriptovalute mogle promijeniti glazbenu industriju. Pri tome ima potpunu Dorseyevu potporu.

Jack Dorsey je također istaknuo kako Twitter neće biti sam u provođenju kripto strategije, napominjući da Facebook podržava digitalnu valutu Diem. Za vrijeme pandemije Twitter je ostvario visoku zaradu, te zabilježio najbrži rast prihoda od 2014.

U Europskoj uniji puno su oprezniji kada je u pitanju virtualan novac. Direktiva koju je 2018. predložio Europski parlement zamišljena je da spriječi korištenje financijskog sustava za financiranje zločinačkih aktivnosti i pojača transparentnost u svrhu sprječavanja utaje velike količine novca. Prema tim pravilima, mora se znati tko vlasnik virtualnih valuta, čime se zaustavlja anonimnost trgovine. Vlasnici digitalnih valuta trebali bi konvertirati vrijednost u euro kada kupuju na europskom tržištu čime taj novac ulazi u sustav. No, Europska središnja banka (ESB) potvrdila je sredinom srpnja kako pokreće projekt digitalnog eura. “Surađivat ćemo s Europskim parlamentom i drugim europskim donositeljima odluka te ih redovito obavještavati o svojim saznanjima. Uključit ćemo i građane, trgovce i industriju plaćanja”, izjavio je član Izvršnog odbora ESB a Fabio Panetta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:47