DIGITALNA EUROPA

Valter Flego: Ne smijemo propustiti ovu generacijsku šansu

Kroz ovaj program sa 7 i pol milijardi eura financirat će se projekti u pet ključnih područja
Valter Flego
 Boris Kovacev/Cropix

- Ovoga će tjedna na plenarnoj sjednici u Bruxellesu Europski parlament dati svoje zeleno svijetlo Digitalnoj Europi. Riječ je o jednom od najvažnijih novih programa Europske unije! Kao izvjestitelj Parlamenta za taj 7 i pol milijardi eura vrijedan program, sretan sam što priča dobiva svoj formalni kraj, odnosno operativni početak. To je odlična vijest za sve koji imaju namjeru digitalizirati svoj rad i poslovanje, odlična vijest za Hrvatsku. Iz ovog programa moći ćemo financirati digitalnu transformaciju u područjima obrazovanja, poslovanja, turizma, poljoprivrede, zdravstva i svega onoga što zovemo digitalnom tehnologijom i digitalnim društvom – istaknuo je eurozastupnik Valter Flego (IDS, Renew Europe) u odgovoru na naš upit uoči ovotjednog glasanja u Parlamentu o tom programu.

Kroz ovaj program sa 7 i pol milijardi eura financirat će se projekti u pet ključnih područja: superračunalstvo, umjetna inteligencija, kibersigurnost, napredne digitalne vještine i osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu.

Kako pojašnjava eurozastupnik Valter Flego, 2,2 milijarde eura idu na kupnju najboljih i najjačih superračunala, namijenjenih korištenju u područjima javnog interesa. To su zdravstvo, okoliš, sigurnost i industrija, malo i srednje poduzetništvo… Zatim 2,1 milijarda eura za jačanje postojeće umjetne inteligencije u područjima zdravstva i mobilnosti, prometa i prometne infrastrukture.

- Za kibernetičku sigurnost ide 1,6 milijardi eura. Prijetnje i problemi evoluiraju s razvitkom tehnologija, a kiber napadi danas mogu nanijeti ogromnu štetu svima - privatnim i javnim tvrtkama te građanima. Takvih je primjera mnogo – krađa podataka, identiteta ili financijska krađa, tzv. phishing odnosno lažna komunikacija koja potiče korisnika na online radnju kojom svoje podatke predaje napadačima, napadi na lozinke i čitav niz drugih kibernetičkih napada, sve do terorizma i špijunaže. Pretposljednje područje u koje DEP ulaže 580 milijuna eura su napredne digitalne vještine. To podrazumijeva osnivanje specijaliziranih programa i praksi te digitalnu obuku postojeće radne snage. Na kraju, 1,1 milijarda eura ide na osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu. Tu mislim na osnivanje europskih digitalnih inovacijskih centara (EDIH) – koji će omogućiti malim i srednjim poduzećima i javnom sektoru profit od digitalizacije – pojasnio je izvjestitelj Europskog parlamenta za program Digitalna Europa.

Na upit o očekivanjima u pogledu provedbe tog programa, Valter Flego kaže kako nakon formalnog usvajanja programa na plenarnoj sjednici, očekuje vrlo skoro i raspisivanje prvih natječaja od Europske komisije, ali i od hrvatske javne uprave.

- U trenutku objave takvih natječaja, krajnjim je korisnicima – poduzetnicima, tvrtkama, obrazovnim institucijama, zainteresiranim udrugama - najvažnije da budu spremni i pripremljeni za pravovremeno apliciranje - naglašava.

Dodaje kako Digitalna Europa nije zakonski obvezujući program, što znači da je odgovornost za korištenje europskog novca najvećim djelom na državama članicama.

- Hrvatska se, nažalost, do sada nije pokazala vičnom u tom iskorištavanju. Usporedimo li, primjerice, Hrvatsku s jednom Estonijom, razlika korištenja EU fondova i gospodarskih posljedica tog korištenja je dan-noć. DEP otvara ogromne mogućnosti za digitalnu transformaciju Hrvatske, našeg gospodarstva i društva. Europa nam nudi novce, velike novce, a na nama je koliko ćemo od tih novaca iskoristiti – ističe hrvatski eurozastupnik Valter Flego.

Zanimalo nas je i na što posebno treba obratiti pozornost u očekivanju natječaja koji će uslijediti.

- Svaki natječaj ima jasno definirano koji su subjekti prihvatljivi i tko može pristupiti natječaju. S obzirom da su dva najveća cilja EU-a u narednom periodu digitalna transformacija, koja ide ruku pod ruku sa zelenim politikama, ono što vam mogu reći je da se svaka projektna ideja treba bazirati na tim načelima – zeleno i digitalno.

Primjerice, Mehanizam za oporavak i otpornost – RRF – pomaže državama članicama u borbi protiv gospodarske krize, a prema pravilima Komisije, najmanje 37 posto sredstava RRF-a treba ići za zelenu tranziciju, a 20 posto za digitalnu – odgovorio je Flego.

Nadalje, kaže kako je udio digitala i u ukupnoj ekonomiji EU-a u ovom proračunskom razdoblju nikad veći, a DEP je prvi program financiranja namijenjen isključivo digitalnoj transformaciji EU-a. Čak 30 posto ukupne potrošnje svakog programa ide za uključivanje klimatskih ciljeva, a stavka potrošnje za digitalnu transformaciju nalazi se u svim programima.

- Zato pozivam javni sektor, sveučilišta i obrazovne institucije, privatni sektor, mala, srednja i velika poduzeća da takve projekte pripremaju, jer EU novaca će biti kao nikad u povijesti. Ne smijemo propustiti ovu generacijsku šansu – poručuje Valter Flego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:33