DOBITNICI NAGRADE

‘U sve aktivnosti Fotokluba Split utkano je puno volonterskog rada i entuzijazma‘

Radi svog angažmana i postignuća Fotoklub Split zaslužio je i uglednu Državnu nagradu tehničke kulture ‘‘Faust Vrančić‘‘ za 2021.

Predsjednica Maja Prgomet i tajnica Ana Žanko u u galeriji Fotokluba Split

 Tom Dubravec/Cropix

Unatoč pandemiji, nastojali smo realizirati program. Kad smo organizirali izložbe, puštali smo u galeriju deset po deset ljudi, održavali smo tečajeve digitalne fotografije koji su bili besplatni za djecu, kao i besplatne radionice camere obscure, kazuju nam Maja Prgomet, predsjednica i Ana Žanko, tajnica Fotokluba Split.

Nije to naravno sve, još je puno više aktivnosti kojima se fotoklub bavi. Uz izložbenu djelatnost, cijeli je niz edukativnih sadržaja za djecu i mlade, kao i zanimljivosti za ljubitelje fotografije. Osim već spomenutih aktivnosti naše sugovornice izdvajaju i Photo Talkove s gostujućim autorima, kao i razne humanitarne i kulturne projekte poput Help!Portraita, Split Formata i Split fotomaratona. Ove godine pokrenuli su i Foto utorak, novi edukativni program na tragu nekadašnjih Foto utoraka koji su se počeli održavati pedesetih godina prošlog stoljeća, a sve to, ističu, kako bi osnažili važnost fotografije kao medija. Surađuju sa školama, s drugim udrugama i javnim ustanovama, kako na području Splita tako i u drugim gradovima, kao primjerice u Sinju.

Radi svog angažmana i postignuća Fotoklub Split zaslužio je i uglednu Državnu nagradu tehničke kulture ''Faust Vrančić'' za 2021. godinu.

image

Dodjela državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić
Na fotografiji: Zdenko Kovačić, Maja Prgomet i Tomislav Paljak

Tomislav Kristo/Cropix

Državna nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić" utemeljena je Zakonom o tehničkoj kulturi i dodjeljuje se od 1992. godine pojedincima, udrugama i drugim pravnim osobama za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture. Godišnje se dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, do deset godišnjih nagrada pojedincima i do pet godišnjih nagrada udrugama tehničke kulture, poduzećima i drugim pravnim osobama. Fotoklubu Split nagrada je dodijeljena u kategoriji “Godišnja nagrada udrugama i drugim pravnim osobama”.

Fotoklub Split jedna je od najstarijih splitskih udruga, još 26. travnja 1911. godine osnovali su ga profesori Umberto Girometta i Juraj Božičević. Aktivnost udruge zamrla je u međuratnom razdoblju, te je ponovno oživjela pedesetih godina prošlog stoljeća. Od 1956. godine Fotoklub Split djeluje u Marmontovoj ulici, u centru Splita, a sama udruga i njegova Galerija fotografije proglašeni su zaštićenim kulturnim dobrom pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske.

image

Predsjednica Fotokluba Split, Maja Prgomet

Tom Dubravec/Cropix

- Državna nagrada ”Faust Vrančić” stvarno nam iznimno znači i sve nas je jako obradovala. Ali, isto tako smatram da smo je u potpunosti zaslužili jer doista u Fotoklubu neumorno radimo na svim našim programima – kazala je predsjednica Maja Prgomet na vijest o dodjeli nagrade.

I sada naglašava koliko je volonterskog rada i entuzijazma utkano u sve aktivnosti Fotokluba Split, što je očito prepoznato i kod dodjele državne nagrade. Tajnica Ana Žanko jedina je zaposlenica Fotokluba Split, a uz njezin rad još je puno truda članova udruge. Pogotovo zbog (nestalnosti) financiranja.

- Udruga se primarno financira iz proračuna Grada Splita, kroz program javnih potreba u kulturi grada. To je okosnica. Kroz to dobijemo za hladni pogon, za plaću, režije, knjigovodstvo, prostor, itd. Za sve ostalo apliciramo na natječaje, od grada i županije do Ministarstva kulture čija sredstva su nam isključivo za izložbeni program. Ove godine smo prvi put dobili sredstva Zaklade Kultura nova, to nam je velika stvar – kazuje Ana Žanko.

image

Predsjednica Maja Prgomet i tajnica Ana Žanko u u galeriji Fotokluba Split

Tom Dubravec/Cropix

Ali, evo u svibnju kad smo razgovarali još nisu poznati rezultati natječaja Grada Splita koji je u startu kasnio.

- Kad bi na vrijeme znali koje novce imamo na raspolaganju mogli bi sve bolje i lakše raditi. Ipak, unatoč svemu s minimalno sredstava uspijemo napraviti kvalitetne izložbe - ističe Maja Prgomet.

image

Ana Žanko i Maja Prgomet u galeriji Fotokluba Split

Tom Dubravec/Cropix

U Galeriji fotografije, koju ova udruga vodi gotovo sedamdeset godina, ugostili su neke od najznačajnih hrvatskih i svjetskih autora. Godišnje održavaju 15 izložbi, a ove godine su pokrenuli i Split foto salon.

“Po uzoru na brojne druge ugledne i renomirane salone fotografije u Hrvatskoj i svijetu, već se dugo vremena u Fotoklubu Split razmišljalo i razgovaralo o pokretanju međunarodnog salona fotografije. Razloga je za to bilo i više nego dovoljno: fotografija u Splitu ima dugu tradiciju, čiji je značaj prepoznat i u nacionalnom i europskom kontekstu, a Fotoklub Split u 111 godina dugoj povijesti odigrao je važnu, ako ne i ključnu ulogu, u promicanju fotografije i formiranju lokalne fotografske scene”, navela je Maja Prgomet u predgovoru kataloga Split foto Salona.

I sada kazuje kako je već prvo izdanje Salona izazvalo izvanredan interes autora i autorica iz Hrvatske i Europe, a to im je ogroman poticaj za dalje. Fotoklub Split, kaže, organizacijom ovakvih događaja markira grad Split kao važnu i nezaobilaznu točku u kontekstu suvremenih fotografskih zbivanja. Tome će se zasigurno pridonijeti i nove izložbe i aktivnosti u promicanju fotografije i edukaciji mladih, kao i posjeti galeriji Fotokluba.

- Ulazak u galeriju je besplatan. Stranci pitaju gdje mogu kupiti ulaznicu, začude se kad čuju da mogu ući bez ulaznice – kaže nam Maja Prgomet na kraju.

image

Ana Žanko i Maja Prgomet u galeriji Fotokluba Split

Tom Dubravec/Cropix

Spomenimo kako djelovanje Europske unije u području kulture, kao što je navedeno na stranicama Europskog parlamenta, dopunjuje kulturnu politiku država članica u raznim područjima kao što su, na primjer, očuvanje europske kulturne baštine, suradnja kulturnih institucija raznih zemalja ili promicanje mobilnosti kreativnih radnika.

Kulturni i kreativni sektori doprinose ne samo socijalnoj koheziji i raznolikosti Europe, već i njezinu gospodarstvu. Ti sektori čine 4,2 % ukupnog BDP-a EU-a i u njima je zaposleno 3,7 % radne snage EU-a. Eurozastupnici su u svibnju 2021. odobrili najveći proračun ikad za kulturni i kreativni sektor, 2,5 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027.

Program Kreativna Europa podijeljen je u tri različita potprograma. Potprogram Kultura usmjeren je na umrežavanje, transnacionalnu i multidisciplinarnu suradnju u kulturnim i kreativnim sektorima te izgradnju snažnijeg europskog identiteta i vrijednosti s posebnim naglaskom na glazbenom sektoru, kako su ispregovarali zastupnici u Europskom parlamentu.

Potprogram MEDIA posvećen je poticanju prekogranične suradnje, mobilnosti i inovacija, povećanju vidljivosti europskih audiovizualnih djela u novom okruženju i načinima kako ih učiniti privlačnim različitoj publici, posebno mladima.

Međusektorski potprogram usmjeren je na poticanje inovacija, podupiranje međusektorskih projekata, razmjenu najboljih praksi i rješavanje zajedničkih izazova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:49