NOVA SLUŽBENA VALUTA

U Splitu održana radionica o uvođenju eura, slijede i u drugim gradovima u Hrvatskoj

Ciiljane skupine su poduzetnici (uključujući i obrte te OPG-ove), s naglaskom na mala i srednja poduzeća, udruge potrošača te lokalna samouprava

Radionica u HGK - Županijskoj komori Split

 HGK

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo financija u suradnji s Predstavništvom Europske komisije organiziraju niz radionica na temu uvođenja eura.

Prva je održana u HGK - Županijskoj komori Split iz koje javljaju kako su se radionici u organizaciji Ministarstva gospodarstva, Ministarstva financija, Predstavništva Europske komisije i Europe Direct Split, odazvali mnogobrojni predstavnici poslovnih subjekata, udruga potrošača te lokalnih samouprava, kojima je prvenstveno bila namijenjena.

''Recentna najava agencije Moody's o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatskoj pokazatelj je koliko će ulazak u eurozonu pomoći u ovim kriznim vremenima te ojačati naše gospodarstvo. Jedan od mehanizama koji će doprinijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače u procesu uvođenja eura je pristupanje poslovnih subjekata Etičkom kodeksu, kojim se jamči ispravno preračunavanje cijena, pa i ovom prilikom pozivam poslovne subjekte koji posluju u direktnom odnosu s potrošačima da se pridruže ovoj inicijativi'', izjavio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Predavačice Mirela Skočić i Lucija Sušić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ivana Ravlić Ivanović i Amalija Jurin iz Ministarstva financija sveobuhvatnim su prezentacijama prisutnima približile promjene koje će nastupiti uvođenjem eura, a direktno se tiču njihova poslovanja.

Predstavljene su glavne odrednice zakonskih okvira te kronologija postupka uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj pod krovnim Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH (NN 57/22). Predavačice su se osvrnule na najvažnije aktivnosti i promjene poslovnih procesa koji se očekuju u periodu do 5. rujna 2022. godine, kada započinje obvezno dvojno iskazivanje cijena, kao i što očekivati nakon 1. siječnja 2023. kada Hrvatska planira uvođenje eura, ukoliko se to i službeno potvrdi odlukom Vijeća EU. Isto se očekuje tijekom srpnja, baš kao i Uredba o fiksnom tečaju konverzije.

Svi poslovni subjekti u Hrvatskoj trebaju se na vrijeme pripremiti za poslovanje u novoj službenoj valuti, istaknuto je na radionici, posebno prema krajnjem potrošaču. Pojašnjen je pojam Etičkog kodeksa, kojemu je cilj omogućiti transparentno uvođenje eura, odnosno zašto je i koliko važno da se poslovni subjekti pridruže ovoj inicijativi.

image

Radionica o euru

HGK

Predstavnike tvrtki zanimale su promjene koje se očekuju uvođenjem fiksnog tečaja konverzije pri Trgovačkom sudu i preračunavanja temeljnog kapitala tvrtki, zatim obveze proizašle iz postojećih ugovora (poput ugovora o radu), educiranje zaposlenika o nadolazećim promjenama i prilagodbama te druga specifična pitanja, izvijestili su iz HGK - Županijskoj komore Split.

Nakon Splita radionice o uvođenju eura održavaju se u Slavonskom Brodu (30. lipnja), Čakovcu (1.srpnja), Koprivnici (5. srpnja), Osijeku (7. srpnja), Zadru (11.srpnja), Šibeniku (12. srpnja), Karlovcu (14. srpnja) i Rijeci (15. srpnja).

Kako su najavili iz Europe Direct Split, ciiljane skupine su poduzetnici (uključujući i obrte te OPG-ove), s naglaskom na mala i srednja poduzeća, udruge potrošača te lokalna samouprava. Cilj je educirati relevantne dionike o promjenama koje nastupaju s eurom a koje se direktno tiču njihova poslovanja te ih potaknuti na poštivanje etičkog kodeksa kad je u pitanju odnos prema potrošačima.

Na radionicama se iznose iskustva drugih zemalja članica u uvođenju eura (Predstavništvo Europske komisije), govori o Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj (Ministarstvo financija) uključujući računovodstvena pitanja i pitanja o poslovnim knjigama – evidentiranje, izvještavanje i porezne aspekte, te o pripremi poslovnih subjekata za uvođenje eura (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja) pri čemu se daje pregled smjernica i predstavljaju pripremne aktivnosti vezane za pristupanje Etičkom kodeksu.

Podsjetimo, čelnici država članica EU-a prošlog petka su podržali preporuku o ulasku Hrvatske u europodručje, što je predzadnji korak u procesu odlučivanja. Na sastanku Vijeća za ekonomiju i financije (ECOFIN) 12. srpnja očekuje se zadnji korak, a to je usvajanje triju zakonodavnih prijedloga o ulasku Hrvatske u europodručje.

Na sjednici 13. svibnja 2022. Hrvatski sabor donio je Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Njime se uređuje uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, pravila za preračunavanje, opskrba i zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura, dvojni optjecaj, dvojno iskazivanje, primjena načela neprekidnosti pravnih instrumenata, proračuni, financijski planovi, poslovne knjige, financijski izvještaji i porezi u procesu uvođenja eura, nadzor nad primjenom ovoga Zakona te prekršajne odredbe. Tim zakonom osigurava se provedba niza akata Europske unije, među kojima je niz uredbi Europskog parlamenta i Vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:54