INKUBACIJSKI PROGRAM

U šestoj generaciji SPOCK-a osam odabranih timova razvijat će svoje ideje u startup inkubatoru

FER-u je ove godine pristiglo čak 25 prijava s 13 fakulteta, kriteriji pri odabiru bili su kvaliteta i stručnost članova tima

Ilustracija

 Bob Daemmrich/Alamy/Alamy/Profimedia

Digitalni komunikator koji olakšava funkcionalnu komunikaciju osobama s afazijom, računalni vid u funkciji povećavanja sigurnosti djece vrtićke dobi, primjena umjetne inteligencije u analizi tkiva, pretraživanje poezije prema osjećajima i platforma koja na jednom mjestu povezuje institucije visokog obrazovanja, poslodavce te studente i alumne u potrazi za poslom samo su neke od ideja na kojima će odabrani timovi raditi sljedećih šest mjeseci u sklopu nove generacije SPOCK-a.

Startup inkubator Fakulteta elektrotehnike i računarstva SPOCK izabrao je šestu generaciju koja će imati priliku proći inkubacijski program koji će im pomoći da se iz svojih projekata i ideja razviju u kvalitetan startup.

FER-u je ove godine pristiglo rekordnih 25 prijava s čak 13 različitih fakulteta te su na kraju izabrali osam pobjedničkih timova.

Osim s FER-a, prijave su stigle i s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Veterinarskog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti, Fakulteta organizacije i informatike te Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Posebnost ove generacije je što čak pet timova među svojim članovima ima barem jednog zaposlenika Sveučilišta u Zagrebu. To ujedno znači i da će većina startupova biti zasnovana na rezultatima znanstvenih istraživanja, a većina njih ima i društveno koristan utjecaj. Prvi put u programu sudjeluju i profesori s FER-a sa svojim studentima, čije su teme završnih i diplomskih radova usko vezane za njihove startup ideje. Također, sedam timova ima barem jednu suosnivačicu, većinu timova vode žene, a u programu je također jednak omjer žena i muškaraca.

Kriteriji pri odabiru bili su kvaliteta tima i stručnost članova tima iz područja u kojem je problem prepoznat, a žiri se sastojao od stručnjaka iz startup zajednice među kojima su Ante Magzan (HUB385), Nikola Pavešić (Infobip), Vedran Blagus (South Central Ventures), Hrvoje Džapo (FER) i Matija Srbić (FER).

Program SPOCK-a sastoji se od radionica podijeljenih u tri faze - validacija ideje, poslovni razvoj i razvoj prototipa. a s timovima će raditi mentori, investitori i nezavisni stručnjaci koji će im svojim znanjem i iskustvom pomoći da ideje pretvore u profitabilna rješenja i uspješne tvrtke.

Dodajmo još kako su u ožujku 24 države članice potpisale EU deklaraciju o startupima, čiji je cilj potaknuti zemlje na mijenjanje zakona o vizama i dioničkim opcijama kako bi startupovi iz EU mogli privući kvalitetne radnike. Jedine tri zemlje EU koje nisu potpisale deklaraciju su Hrvatska, Bugarska i Mađarska.

Europski parlament usvojio je sredinom prosinca Zakon o digitalnim tržištima i početkom ove godine započeo je pregovore s Vijećem. Radi se o zakonu koji će regulirati prakse velikih tehnoloških kompanija i osigurati jednake uvjete za sva digitalna poduzeća u EU, bez obzira na njihovu veličinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:53