NAPADI NE PRESTAJU

U prvom kvartalu ove godine blockchain hakeri su ukrali 1,3 milijarde američkih dolara. Najviše su puta meta bili NFT-ovi

Napadi na ekosustave Ethereuma i Solane rezultirali su s milijardu dolara u gubicima u prvih tri mjeseca ove godine.

Ilustracija

 Hugh Threlfall/Alamy/Alamy/Profimedia

Unatoč padu vrijednosti kriptovaluta početkom ove godine, kibernetički kriminalci nisu imali ni sekunde odmora.

Prema nedavnim nalazima tvrtke Atlas VPN, u prvom kvartalu 2022. godine blockchain hakeri su ukrali gotovo 1,3 milijarde američkih dolara u 78 različitih napada.

Napadi na ekosustave Ethereuma i Solane rezultirali su s milijardu dolara u gubicima u prvih tri mjeseca ove godine.

Podaci se temelje na brojkama koje je iznio Slowmist Hacked, a koji prikuplja informacije o objavljenim napadima na blockchain projekte. Gubici su izračunati na temelju stope konverzije određene kriptovalute u trenutku hakerskog napada.

Od ukupno 1,3 milijardi dolara, ekosustav Ethereuma izgubio je gotovo 636 milijuna u 18 napada. Najznačajniji napad dogodio se krajem ožujka kad su hakeri ukrali rekordnih 615 milijuna dolara vrijedne kriptovalute iz blockchain tvrtke Ronin. Neimenovani hakeri su 23. ožujka ukrali 173,600 tokena ethera i 25,5 milijuna tokena USD Coina.

Solanin ekosustav pretrpio je pet napada i izgubio 397 milijuna dolara do početka travnja ove godine. Napadač je iskoristio ranjivost provjere potpisa na mreži kako bi ukrao 120.000 ETH, vrijednog oko 334 milijuna dolara. Nakon Solane, najveći gubitak bilježi Binance Smart Chain ekosustav od 99,8 milijuna dolara u 14 napada.

NFT-ovi su bili glavna meta kibernetičkih kriminala s čak 20 napada i izgubljenih gotovo 49 milijuna dolara. Dio napadača koristi metode phishinga kako bi ukrali NFT-ove putem Discorda, a mnogi prevaranti pokreću vlastite NFT projekte, za koje se kasnije ispostavi da su lažni.

Uz to, mjenjačnice su izgubile oko 42 milijuna dolara u samo tri napada, ekosustav Polygona 13 milijuna dolara, a Fantom oko pet milijuna dolara.

Kada se zbroje svi napadi i gubitci, postaje jasno da je došlo do rekordnog broja napada u prvom kvartalu 2022. i povećanja blockchain napada za čak 136 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Porast novih kriptoekosustava i rastući trend NFT-a privukao je dosad najveći broj hakera.

Kako upozorava Atlas VPN, sigurnost blockchain projekta trebala bi biti jedna od najvažnijih stvari za nekoga tko planira ulagati u kriptovalute. Većina hakerskih napada vezanih za blockchain događa se zato što cyberkriminalci iskorištavaju nedostatke u kodu blockchain projekta, a uspješan napad može prouzročiti značajne gubitke kako ulagačima, tako i tvorcima kripto platforme.

Dodajmo kako je odbor Europskog parlament za ekonomsku i monetarnu politiku nedavno usvojio nova pravila o korištenju kriptovaluta u EU. Eurozastupnici u predložili mjere protiv tržišne manipulacije i sprječavanja pranja novca, financiranja terorizma i drugih kriminalnih aktivnosti.

"Tržišta kripto imovine predugo su bila poput Divljeg zapada i trebaju europskog šerifa. Ne možemo prepustiti kripto imovinu prevarantima. Nova pravila za kriptovalute popunit će postojeći regulatorni vakuum postavljanjem jasnog okvira za zaštitu ulagača i osiguranje integriteta tržišta", poručio je europarlamentarac Markus Ferber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:37