NAPREDNA TEHNOLOGIJA

U Karlovcu predstavljen prvi pametni muzej u Hrvatskoj

U prostoru Gradskom muzeja Karlovac i Galerije "Vjekoslav Karas" postavljena su tri pametna sustava za mjerenje, daljinsko očitanje i praćenja uvjeta u prostoru i posljedično potrošnje energije,

”Pametni Muzej” - projekt Grada Karlovca, Muzeja grada Karlovca, tvrtki Odašiljači i veze d.o.o i KONČAR

 Denis Stošić/

U Karlovcu je predstavljen prvi "pametni" muzej u Hrvatskoj, koji koristi naprednu tehnologiju za zaštitu muzejske građe.

Novo tehnološko rješenje posvećeno optimiziranju procesa potrebnih za zaštitu muzejske građe temeljeno je na jedinstvenoj IoT (Internet of Things) platformi, te je rezultat suradnje Grada Karlovca, Muzeja grada Karlovca, tvrtki Odašiljači i veze d.o.o., KONČAR – Elektronika i informatika d.o.o. i KONČAR – Digital d.o.o.

"Ovakvi inovativni projekti u Muzejima grada Karlovca teže kvalitetnijoj brizi za muzejsku građu i napretku muzejske prakse u Hrvatskoj. Muzejski predmeti su posebno osjetljivi, čak i na najmanje fluktuacije vlažnosti, temperature i svjetla. Dugotrajno izlaganje neadekvatnim uvjetima može dovesti do raznih problema. Kroz pametni sustav zaposleni mogu prikupljati i analizirati kritične podatke o okruženju u kojem se predmeti nalaze u stvarnom vremenu, što omogućava brže i preciznije prilagođavanje uvjeta, smanjuje troškove rada i učestalost restauratorskih projekata", istaknula je ravnateljica Muzeja grada Karlovca Hrvojka Božić.

U prostoru Gradskom muzeja Karlovac i Galerije "Vjekoslav Karas" postavljena su tri pametna sustava (senzora) za mjerenje, daljinsko očitanje i praćenja uvjeta u prostoru (temperatura, vlažnost) i posljedično potrošnje energije, gdje su krajnji ciljevi projekta povećanje sigurnosti muzejske građe te energetska i financijska ušteda.

Pametni sustav podrazumijeva korištenje senzora detekcije pokreta, temperature i vlage u prostorijama i izložbenim vitrinama, IoT mreže za prijenos podataka te softverske platforme i korisničkog sučelja za nadzor i analizu podataka.

image

"Pametni Muzej" - projekt Grada Karlovca, Muzeja grada Karlovca, tvrtki Odašiljači i veze d.o.o. i KONČAR

Denis Stošić/

Sustav za prikupljanje i analizu podataka omogućava praćenje klimatskih uvjeta u izložbenom prostoru i čuvaonicama te alarmiranje u slučaju odstupanja od prosječne grijane temperature prostora (previsoka ili preniska temperatura) te vlažnosti, a sve u svrhu što bolje zaštite muzejske građe. Senzori za detekciju pokreta služe alarmiranju osoblja muzeja o prisutnosti posjetitelja u blizini nezaštićenih izložaka.

"U sklopu Pilot projekta implementiran je sustav koji se temelji na OIV Smartino IoT višenamjenskoj komunikacijskoj platformi za Internet povezanih stvari, integriranoj sa softverskom platformom Končar MARS za prikupljanje, obradu i vizualizaciju podataka. OIV Smartino IoT koristi LoRaWAN mrežu za siguran prijenos podataka od baterijski napajanih senzora do OIV odašiljačkih lokacija koji podatke isporučuju kroz Internet mrežu do aplikacija i korisnika čime osigurava prihvat podataka iz Internet of things senzora različitih proizvođača", rekao je član Uprave i glavni direktor za prodaju i razvoj OIV-a Marko Serdarević.

LoRaWAN tehnologija pokriva široki spektar primjene, od vodomjera, plinomjera, električnih brojila, upravljanja i nadzora javnom rasvjetom, senzore kvalitete zraka, zauzetost parkirališta, senzore za praćenje vodostaja, senzore temperature, vlage, kvalitete vode, GPS praćenja, te dodatno omogućuje integraciju drugih tehnologija kao što su M-Bus, digitalno analogni ulazi, impulsna brojila, odnosno omogućuje postojeće krajnje uređaje integrirati u LoRaWAN sustav.

image

"Pametni Muzej" - projekt Grada Karlovca, Muzeja grada Karlovca, tvrtki Odašiljači i veze d.o.o. i KONČAR

Denis Stošić/

Direktor Sektora prodaje i razvoja poslovanja KONČAR – Digitala, Branimir Šteko, pojasnio je kako funkcionira softverska platforma koja se koristi u karlovačkim muzejima.

"Končar MARS je suvremena softverska platforma za Industrijski internet stvari i digitalna rješenja za pametne gradove, kritičnu i urbanu infrastrukturu i energetiku. Ova otvorena i modularna platforma omogućava nadzor, upravljanje, analizu i izvještavanje u realnom vremenu. Koristi se u elektroenergetici, vodoopskrbi i odvodnji, javnoj rasvjeti, parkiralištima i punionicama električnih vozila, za detekciju gubitaka i energetsku učinkovitost. Na području okoliša koristi se najčešće za nadzor buke i kvalitete zraka, gospodarenje otpadom i drugim područjima. Platforma osigurava integritet podataka i rad s kibernetički sigurnim sustavima.“

Uključenje Muzeja grada Karlovca projektom „Pametni muzej“ u gradski projekt „Pametni grad“ pozdravio je gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić te naglasio važnost napretka muzejske djelatnosti za očuvanje kulturne baštine i razvoj kulturnog turizma grada.

Dodajmo kako IoT rapidno raste. Procijenjeno je da je 2020. godine oko 25 milijardi objekata u cijelom svijetu bilo povezano, a IoT je imao dodanu vrijednost od 1,9 bilijuna američkih dolara. IoT može biti ključni doprinos postizanju digitalne i zelene transformacije EU-a. U travnju 2021. Europski parlament usvojio je prvi program koji je isključivo usmjeren na uvođenje digitalnih tehnologija u poduzeća i kod građana - Digitalna Europa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:52