Digital Europe

‘Tvrtke i potrošači počinju sve više osjećati pritisak radi nestašice poluvodiča‘

Predloženi zakon EU-a o čipovima mora slušati industriju kako bi vidio koje su njene potrebe, poručuju iz udruge Digital Europe

Industrija automobila pogođena je nestašicom poluvodiča, ilustracija

 Monty Rakusen/Imagesource/Profimedia

Digital Europe, europska udruga koja predstavlja digitalno transformirajuće industrije, ističe kako nedostatak opskrbe poluvodičima pogađa brojne europske tvrtke u svim industrijama te da se EU sada treba usredotočiti na osiguravanje opskrbe čipovima svih veličina kako bi podržala ključne sektore gospodarstva poput proizvodnje, potrošačke elektronike i zdravstva.

"Ogroman asortiman proizvoda od igraćih konzola do medicinskih uređaja i automobila oslanja se na stabilnu opskrbu poluvodičima. Trenutna nestašica je veliki problem, a tvrtke i potrošači počinju osjećati pritisak", izjavila je Cecilia Bonefeld-Dahl, direktorica Digital Europe, "Predloženi zakon EU-a o čipovima mora slušati industriju kako bi vidio koje su njene potrebe, a ne samo biti vođen politikom. Naravno, trebamo više sredstava, ali pravi način da Europu učinimo globalnim središtem poluvodiča je stvaranjem poticajnog poslovnog okruženja kroz poticaje i vještine."

Osim analize temeljene na potrebama industrije i izgradnje povoljnijeg poslovnog okruženja za izgradnju uspješnog mikroelektroničkog ekosustava, Digital Europe predlaže Europski savez poluvodiča kao grupa koja najviše obećava i s kojom bi EU mogla surađivati.

EU bi trebala, navodi europska udruga, okupiti dizajnere, proizvođače i korisnike čipova, s dionicima industrije i državama članicama EU-a, kako bi se uskladili ključni pokazatelji uspješnosti i jasni vremenski okvir.

Tržište poluvodiča je po prirodi globalno i tako će i ostati. Zato EU mora koristiti forume poput Vijeća za trgovinu i tehnologiju EU-a i SAD-a za poboljšanje globalnih lanaca opskrbe, dodaje se u strateškom dokumentu.

"Poluvodiči su okosnica europske digitalne i zelene tranzicije i od velike su važnosti za svaki industrijski sektor u Europi, od automobilske industrije do strojeva, od startupova do globalnih poduzeća" kazao je Wolfgang Weber, izvršni direktor njemačke udruga digitalne industrije ZVEI, "Moramo proširiti proizvodne kapacitete za čipove svih veličina, u skladu s tržišnom dinamikom. U nadolazećim desetljećima, europska industrija trebat će i procesore visokih performansi, senzore i mikroelektromehaničke sustave. Potražnja za poluvodičima će se utrostručiti do 2030."

Komisijina strategija ima za cilj hvatanje u koštac s padom europskog udjela u globalnoj proizvodnji poluvodiča s 22% u 1998. na 8% danas, dok su druge regije u svijetu postupno uvodile povoljnije poslovno okruženje. Zbroj poticaja vlada EU-a za proizvodnju poluvodiča predviđenih za razdoblje od 2020. do 2030. samo je mali djelić onoga što su Kina i SAD predstavile u svojim planovima za poluvodiče u istom razdoblju.

Ursula von der Leyen je nedavno govoreći u Europskom parlamentu rekla da Komisija radi na izradi europskog zakona o čipovima, a povjerenik Thierry Breton otkrio je da EU ima želju povećati kapacitet za proizvodnju poluvodiča od pet nanometara i manje.

Zastupnici Europskog parlamenta žele da buduća industrijska strategija EU-a pomogne poduzećima u prevladavanju posljedica koronakrize i suočavanju s digitalnom i ekološkom tranzicijom te se u rezoluciji usvojenoj 25. studenog pozvali Komisiju da revidira svoj prijedlog nove industrijske strategije iz ožujka 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:31