PAD PRODAJE

Tržište pametnih telefona u EU bilježi najniže isporuke u posljednjih deset godina

Pad je rezultat nestašice komponenti, konstantnih karantena i zatvaranja u Kini povezanih uz COVID-19, pogoršanja gospodarskih uvjeta, kao i početka ruske invazije na Ukrajinu

Ilustracija

 Gonzales Photo/Alamy/Alamy/Profimedia/Gonzales Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Europsko tržište pametnih telefona palo je za 12% u prvom tromjesečju ove godine, čime bilježi najniže isporuke u tom razdoblju u posljednjih deset godina.

Prema izvještaju tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research, pad je rezultat nestašice komponenti, konstantnih karantena i zatvaranja u Kini povezanih uz COVID-19, pogoršanja gospodarskih uvjeta, kao i početka ruske invazije na Ukrajinu.

Unatoč lansiranju novih modela uređaja, isporuke Applea i Samsunga opadale su u prvom tromjesečju ove godine. Samsung, lider na tržištu smartphoneu u Europi, zabilježio je pad isporuka za 16%. Nešto manji pad imao je Apple (6%). Kineski Realme jedini je dobavljač među pet najboljih na europskog tržištu pametnih telefona koji je zabilježio godišnji rast isporuke.

"Porast razine inflacije u cijeloj regiji utječe na potrošnju potrošača, dok su Samsung i Apple, prvi i treći dobavljači pametnih telefona u Rusiji, zaustavili sve isporuke na najveće europsko tržište početkom ožujka 2022.", rekao je Jan Stryjak, pomoćnik direktora Counterpoint Researcha.

Stryjak je dodao da dva spomenuta dobavljača čine oko polovice ruskih isporuka pametnih telefona, ali njihove kombinirane isporuke čine samo šest posto ukupnih europskih isporuka pametnih telefona. "Posljedice njihovog povlačenja su, dakle, još uvijek relativno male u regionalnim razmjerima. Međutim, utjecaj rata može imati šire posljedice ako dovede do pada dostupnosti sirovina, rasta cijena, daljnjeg inflatornog pritiska i/ili drugih dobavljača koji se povlače iz Rusije", smatra Stryjak.

Istraživači Counterpoint Researcha očekuju se da će se cjelokupna situacija pogoršati prije nego što postane bolja. Mnoge su europske zemlje opasno blizu recesije, ističu u izvješću, a rusko-ukrajinski rat vjerojatno neće uskoro biti razriješen. Procjenjuju da će godišnji rast isporuka pametnih telefona u Europi nastaviti opadati u sljedećih nekoliko tromjesečja, osobito u drugom tromjesečju kad će troškovi života dosegnuti rekordne vrijednosti.

Podsjetimo kako je Europska mreža za tržišno natjecanje u ožujku rekla kako neće aktivno intervenirati u slučajevima privremenih mjera suradnje. Europska mreža za tržišno natjecanje (ECN), nacionalna tijela EU-a za tržišno natjecanje i Europska komisija istaknuli su da trenutačni krizni uvjeti mogu potaknuti poduzeća da otklone ozbiljne poremećaje uzrokovane posljedicama rata ili sankcijama na jedinstvenom tržištu. To može uključivati, primjerice, suradnju kako bi se osigurala kupnja, opskrba i pravedna distribucija rijetkih proizvoda i sirovina te ublažile ozbiljne gospodarske posljedice, uključujući one koje proizlaze iz sankcija koje je nametnula Europska unija.

Inače, pravila Europske unije o tržišnom natjecanju postoje kako bi se omogućilo ispravno funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU-a, koje je ključno za ostvarenje dobrobiti građana Europske unije, ali i poduzeća i društva u cjelini, podsjećaju u Europskom parlamentu. Europarlamentarci su u rezoluciji o godišnjem izvješću Europske komisije o politici tržišnog natjecanja tražili proširenje primjene redovnog zakonodavnog postupka na pravo tržišnog natjecanja, a osnovali su i pododbor za porezna pitanja (FISC) s ciljem promicanja pravednog oporezivanja na nacionalnoj i globalnoj razini te na razini EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:18