BUDUĆNOST ŽENA

‘Tisuće ukrajinskih žena i djece pokušavaju otići na sigurnije mjesto. Molim vas, budite uz Ukrajinu‘

To je poručila predsjednica parlamentarnog odbora za integraciju Ukrajine u EU Ivanna Klympush-Tsintsadze na sastanku povodom Dana žena

Ukrajina danas

 Daniel Leal/AFP

Povodom Međunarodnog dana žena, Europski parlament održao je međuparlamentarni sastanak o budućnosti za europske žene nakon pandemije Covid-19.

Iako je prvotno zamišljeno da se raspravlja o mentalnom opterećenju žena, rodnoj ravnopravnosti u radu na daljinu i neplaćenom radu u zdravstvenoj skrbi nakon pandemije, zbog rata u Ukrajini dnevni je red sastanka ipak izmijenjen kako bi europarlamentarci iskazali solidarnost s ukrajinskim ženama i narodom.

"Prije nekoliko dana, u samom srcu Europe Rusija je pokrenula brutalni rat protiv Ukrajine, potpuno kršeći međunarodne sporazume, ljudska prava i demokratske vrijednosti koje su osnova našeg međunarodnog sustava. Osuđujem ovu agresiju koja je prouzročila besmislene smrti mnogih ukrajinskih vojnika, uključujući 25% vojnikinja. Divimo se junaštvu Ukrajinaca. Granicu je sada prešlo preko milijun izbjeglica, uglavnom djece i žene, često trudnice. Moramo osigurati da im se pruži odgovarajuća pomoć'', poručio je predsjednik odbora Europskog parlamenta (FEMM) za prava žena i ravnopravnost spolova, Robert Biedroń.

Predsjednica EP-a Roberta Metsola kazala je da se nerijetko zanemaruje hrabrost i junaštvo žena koje su na prvoj crti obrane.

"Želim pohvaliti nevjerojatno hrabre žene Ukrajine koje se bore, koje su prisiljene skrivati svoje najmilije u bunkerima, rađaju na stanicama metroa i koje se bore na prvoj crti bojišnice. To je dokaz njihove hrabrosti, snage i otpornosti čak i u najgorim okolnostima", kaže Metsola.

Među govornicima bila je i francuska ministrica za ravnopravnost Elisabeth Moreno, koja je podsjetila da su žene i djevojke uvijek prve žrtve krize te unatoč tome, isključene iz strateških rasprava o sigurnosti i miru.

Kroz povijest, žene se kontinuirano bora za pravo glasa i pravo radnika. Krajem 18. stoljeća žene su povele pobunu koja je dovela do revolucionarnih promjena u Francuskoj, a 1917. su pokrenule Februarsku revoluciju u Rusiji kako bi izborile svoja prava, a koja su najvećim dijelom ostvarile nakon Oktobarske revolucije. Početkom 20. stoljeća, žene diljem svijeta štrajkaju za bolje radničke uvjete i pravo glasa. Njemačka revolucionarka Clara Zetkin predložila je da se svake godine u svakoj zemlji svijeta održi proslava na isti dan kako bi se isticali njihovi zahtjevi. Tako je 8. ožujka određen za Međunarodni dan žena.

Predsjednica parlamentarnog odbora za integraciju Ukrajine u Europsku uniju, Ivanna Klympush-Tsintsadze, tijekom međuparlamentarnog sastanka rekla je da bi se rado uključila u raspravu govoreći o rodnoj ravnopravnosti.

- Umjesto toga, govorit ću o ratu. Tisuće ukrajinskih žena i djece pokušavaju otići na sigurnije mjesto. Neke imaju poteškoća pristupiti osnovnim proizvodima poput dječje hrane, dok druge rađaju u skloništima. Starije osobe ponekad ostaju same kod kuće bez pristupa lijekovima ili hrani. Pozivam vaše vlade da proglase zonu zabrane letova iznad Ukrajine, da pruže ogromnu vojnu potporu i da se odmah uključe u osiguravanje humanitarnih koridora za žene, djecu i starije ljude. Molim vas, budite uz Ukrajinu i pomozite nam da očuvamo sebe i vrijednosti za koje se zalažemo", zaključila je Ivanna Klympush-Tsintsadze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:21